Ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των εργαζομένων, αλλά και δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ώστε 88 διαφορετικές βάσεις δεδομένων του ΕΦΚΑ να διαλειτουργούν μεταξύ τους, περιλαμβάνει το σχέδιο για την «επόμενη μέρα» του υπερ-φορέα ασφάλισης.
Μεταξύ άλλων δρομολογείται η ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ -που τώρα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους- σε μια ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα συνδέεται με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), επιτρέποντας την ακόμα ταχύτερη διεκπεραίωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών υποθέσεων.
Ο πολίτης θα έχει την δυνατότητα να ελέγχει στον Φορέα, σε τι στάδιο βρίσκεται η σύνταξή του και ποιος είναι υπόλογος για την όποια καθυστέρηση προκύψει. Παράλληλα όμως θα μπορούν και οι υπάλληλοι να κάνουν καλύτερα την δουλειά τους και να έχουν όλοι πρόσβαση στο ίδιο σύστημα και στα ίδια δεδομένα.
Παράλληλα θα υλοποιηθεί το έργο της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου όλων των εργαζομένων, καθώς αυτή τη στιγμή τα ένσημα έχουν ψηφιοποιηθεί από το 2002 και εφεξής, ενώ τα παλαιότερα είναι ακόμα σε έγχαρτη μορφή. Με αυτόν τον τρόπο ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα για τις εισφορές του, τον χρόνο ασφάλισης, αλλά και το πιθανό ύψος παροχών που δικαιούται μετά την ολοκλήρωση της εργασιακής του διαδρομής, ακόμη και μέσα από το κινητό ή τον υπολογιστή του, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους ΤΑΧΙS και το ΑΜΚΑ του.
Οι δυο σχετικές συμβάσεις με τους αναδόχους έχουν ήδη λάβει το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ούτως ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να υπογραφούν και να ξεκινήσει η υλοποίησή τους που θα διαρκέσει 2- 3 χρόνια.
Πως λειτουργεί το σύστημα «Αριάδνη»
Η τρίτη εμβληματική μεταρρύθμιση που «έρχεται» στον ΕΦΚΑ έχει να κάνει με την διασύνδεσή του με το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, μέσω του συστήματος «Αριάδνη».
Το σύστημα «Αριάδνη», που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, σκοπεύει να θέσει ένα τέλος σε μια σειρά παραβατικές συμπεριφορές εργασιακού χαρακτήρα, οι οποίες «πατούν» στην έλλειψη διαλειτουργικότητας των συστημάτων.
Σήμερα το σύστημα παρακολούθησης των ροών απασχόλησης «Εργάνη» δεν επικοινωνεί επί της ουσίας με το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ.
Επομένως, η πληροφορία που αφορά την ασφάλιση καταχωρείται πρωτογενώς στο σύστημα ΟΠΣ ΕΦΚΑ μέσω της υποβολής των ΑΠΔ, παρότι σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία αυτά προκύπτουν απευθείας από τις δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ, οι οποίες αφορούν την απασχόληση. Αυτή η δυσλειτουργία έχει ως αποτέλεσμα οι επιθεωρητές εργασίας να δυσκολεύονται να ελέγξουν την υποδηλωμένη εργασία και την ασφάλιση του εργαζόμενου.
Την παθογένεια θα «θεραπεύσει» το νέο ψηφιακό σύστημα «Αριάδνη», το οποίο θα συμβάλει στην ενοποίηση των στοιχείων απασχόλησης και ασφάλισης, ώστε να καταστεί δυνατή η προσυμπλήρωση των στοιχείων των ΑΠΔ.
Οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ θα μπορούν- σε πραγματικό χρόνο- να γνωρίζουν το ωράριο, την αμοιβή, την μερική ή την πλήρη απασχόληση κάθε εργαζόμενου. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ, «κουμπώνοντας» έτσι με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
Επιπλέον το νέο σύστημα θα μπορεί να τροφοδοτεί με στοιχεία που αφορούν στον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, ενοποιώντας έτσι και τους τρεις πυλώνες της εργασίας (απασχόληση - ασφάλιση - φορολογία).