Απώλειες στη Wall Street: Κατακρημνίστηκε -10% η Tesla

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες στη Wall Street: Κατακρημνίστηκε -10% η Tesla
Ο Dow Jones διολίσθησε 0,33% στις 33.786 μονάδες, ενώ ο S&P 500 αποδυναμώθηκε 0,60% στις 4.129 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε 0,80% στις 12.059 μονάδες.

H Wall Street «κοκκίνησε» την Πέμπτη, με τους επενδυτές να μην βλέπουν με καλό «μάτι» τον συνεχιζόμενο χορό των εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ αρνητική πρωταγωνίστρια της σημερινής συνεδρίασης ήταν η Tesla που μετά τη βουτιά 20% των καθαρών κερδών της στο α' τρίμηνο, είδε και τη μετοχή της να καταγράφει απώλειες 9,75%.

Στη σημερινή διαπραγμάτευση, ο Dow Jones διολίσθησε 0,33% στις 33.786 μονάδες, ενώ ο S&P 500 αποδυναμώθηκε 0,60% στις 4.129 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε 0,80% στις 12.059 μονάδες. Η αυξανόμενη ανησυχία για την πίεση στα περιθώρια κέρδους έπληξε τη μετοχή της κατασκευάστριας εταιρίας ηλεκτρικών οχημάτων του Έλον Μασκ, που με τη σειρά της, παρέσυρε στα χαμηλά τον τεχνολογικό Nasdaq, με τις Nvidia, Microsoft και Apple να διαπραγματεύονται επίσης σε αρνητικό έδαφος.

Παράλληλα, «επλήγη» και ο ενεργειακός κλάδος καθώς η τιμή του αμερικανικού αργού απώλεσε περίπου 2% με αποτέλεσμα να καταγραφεί πτωτική τάση και στις μετοχές των APA, Marathon Oil και ConocoPhillips. Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα και από την AT&T και την American Express, με την μετοχή της πρώτης να πραγματοποιεί «ελεύθερη πτώση» -10% λόγω των φόβων για την επιβράδυνση της ανάπτυξης των συνδρομητών.

Μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν κερδών, περίπου το 16% των εταιρειών στον S&P 500 έχουν αναφέρει αποτελέσματα, με περίπου το 76% να ξεπερνά τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet την Πέμπτη. Ωστόσο, πολλοί στη Wall Street προετοιμάζονται για μια σεζόν με μειωμένα κέρδη.

Το πραγματικό τεστ ξεκινά την επόμενη εβδομάδα καθώς αναμένεται μια σειρά αποτελεσμάτων από τεχνολογικά μεγαθήρια, όπως εκτιμά ο Αρτ Ρόγκαν, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην B. Riley Financial.

Μάκρο

Παράλληλα, ένας νέος γύρος οικονομικών δεδομένων βρίσκεται στο επενδυτικό «μικροσκόπιο». Ειδικότερα, «βουτιά» σημείωσε ο δείκτης μεταποίησης της Φιλαδέλφεια (Philly Fed) στις ΗΠΑ, τον Απρίλιο, για έβδομο συνεχόμενο μήνα, σε μία ένδειξη ότι ο κλάδος αποδυναμώθηκε περαιτέρω, εν μέσω των πιέσεων από τα υψηλά επιτόκια και τον πληθωρισμό. Ο δείκτης για την τρέχουσα δραστηριότητα υποχώρησε στο -31,3 τον Απρίλιο, από το -23,2 τον Μάρτιο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2020, οπότε και ο δείκτης δέχθηκε πίεση λόγω της πανδημίας. Επίσης, το 35% των συμμετεχόντων στην έρευνα, δήλωσαν ότι οι συνθήκες της επιχείρησής τους επιδεινώθηκαν. Οι δείκτες για τις νέες παραγγελίες και αποστολές διαμορφώθηκαν επίσης σε αρνητικό έδαφος, ήτοι στο -22,7 και -7,3 αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης για την απασχόληση αυξήθηκε στο -0,2 από το -10,3.

Επίσης, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2021 «σκαρφάλωσε» ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνει επίδομα ανεργίας, με τις νέες αιτήσεις να φθάνουν τις 245.000, την τελευταία εβδομάδα, σε μια ένδειξη αύξησης των απολύσεων στις ΗΠΑ. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε κατά 5.000, φθάνοντας σε 245.000, καταδεικνύοντας μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση των απολύσεων από τις αρχές του έτους. Ο αριθμός των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας συνιστά βαρόμετρο για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Εμπορεύματα

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύτηκε ο χρυσός την Πέμπτη, επιστρέφοντας στα κέρδη με την τιμή του να διατηρείται πάνω από το ψυχολογικό «όριο» των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά και να φλερτάρει με τα 2.020 δολάρια. Αναλυτικότερα, ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου ενισχύθηκε 0,6% στα 2.019,10 δολάρια η ουγγιά στην Comex μετά τις χθεσινές απώλειες. Το ασήμι παράδοσης Μαΐου δεν κατέγραψε αξιοσημείωτες μεταβολές και έκλεισε στα 25,37 δολάρια η ουγγιά. Το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε 1,9%, στα 1.588,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ η πλατίνα παράδοσης Ιουλίου κέρδισε 0,2%, στα 1.107,60 δολάρια η ουγγιά. Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Μαΐου διολίσθησε 1,3%, στα 4,03 δολάρια η λίβρα.

Με απώλειες ολοκλήρωσε το πετρέλαιο τη σημερινή συνεδρίαση, με τον δείκτη αναφοράς των ΗΠΑ να επιστρέφει κάτω από το όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι, διαγράφοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν μετά την ανακοίνωση αιφνιδιαστικών περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ + στις αρχές του μήνα. Το αργό West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου υποχώρησε 2,4%, φθάνοντας στα 77,29 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο του Ιουνίου που έχει τις περισσότερες συναλλαγές απώλεσε επίσης 2,4%, για να διαμορφωθεί στα 77,37 δολάρια το βαρέλι. Το αργό Brent παράδοσης Ιουνίου, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, διολίσθησε 2,4%, στα 81,10 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Μαΐου αποδυναμώθηκε 2,2% στα 2,59 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Μαΐου έχασε 2,5% στα 2,49 $ το γαλόνι. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Μαΐου κέρδισε 1,2% στα 2,25 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυτοκίνητα και τηλεπικοινωνίες έριξαν τις ευρωαγορές - Σε «ελεύθερη πτώση» Renault και Nokia

Τα «νούμερα» που επιβεβαιώνουν την πρόθεση της ΕΚΤ για σημαντική αύξηση επιτοκίων

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε δωρεάν φυσικό αέριο σε όλους τους Τούρκους

gazzetta
gazzetta reader insider insider