Ευρωαγορές: Πτωτικές τάσεις στο ξεκίνημα της εβδομάδας - Ράλι για την Philips

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Πτωτικές τάσεις στο ξεκίνημα της εβδομάδας - Ράλι για την Philips
Με πτωτικές τάσεις ξεκινούν την εβδομάδα οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές «διαβάζουν» τα εταιρικά αποτελέσματα, αναμένοντας παράλληλα και τις νέες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που πρόκειται να ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες. 

Τελευταία ενημέρωση 13:06

Με πτωτικές τάσεις ξεκινούν την εβδομάδα οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές «διαβάζουν» τα εταιρικά αποτελέσματα, αναμένοντας παράλληλα και τις νέες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που πρόκειται να ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει οριακές μεταβολές με συχνές εναλλαγές προσήμων και διαμορφώνεται στις 469 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους δείκτες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,05% φθάνοντας στις 7.910,32 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,03% στις 15.876,16 μονάδες και στο Παρίσι, ο CAC 40 σημειώνει πτώση 0,13% στις 7.566,71 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο ιταλικός FTSE MIB γνωρίζει απώλειες 0,95% στις 27.482,49 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να «διολισθαίνει» κατά 0,13% στις 9.401,80 μονάδες.

Στο «μέτωπο» των επιχειρήσεων, η Credit Suisse αποκάλυψε ότι υπέστη καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων ύψους 61,2 δισ. ελβετικών φράγκων (68,6 δισ. δολ.) κατά το α' τρίμηνο, στον απόηχο της κρίσης και της συμφωνίας εξαγοράς της από την UBS.

Παράλληλα, ο γαλλικός όμιλος Vivendi ανακοίνωσε τα αποτελέσματα α' τριμήνου, βάσει των οποίων κατέγραψε μικρή αύξηση εσόδων. Επίσης, έκανε γνωστό πως βρίσκεται σε συζητήσεις με την International Media Invest (IMI) -θυγατρική της τσεχικής Czech Media Invest (CMI)- για την πώληση της εκδοτικής εταιρείας Editis.

Την ίδια ώρα, η ολλανδική Philips κατέγραψε άνοδο των πωλήσεων της για το α' τρίμηνο του 2023, με την εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας να θέτει στην άκρη το ποσό των 575 εκατ. ευρώ για προβλέψεις ζημιών σε δικαστικά έξοδα λόγω της ανάκλησης των αναπνευστήρων της παγκοσμίως. Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει «άλμα» 11%.

Οι επενδυτές φαίνονται επιφυλακτικοί, λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με το ερωτηματικό σχετικά με την επόμενη κίνησής της να παραμένει. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλός, σημειώνοντας ότι υπάρχει «ακόμα λίγος δρόμος» που πρέπει να διανύσει η Κεντρική Τράπεζα για την αναχαίτισή του, με τις αγορές να περιμένουν να δουν εάν τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα.

Στα μάκρο της ημέρας, μικρή βελτίωση εμφάνισε ο δείκτης για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo για τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 93,6 μονάδες έναντι 93,3 μονάδων τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 93,4 μονάδες. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις 95 μονάδες έναντι 95,4 μονάδων τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 96 μονάδες.

Στην Ασία, τα χρηματιστήρια διαμορφώθηκαν, στην πλειονότητά τους, σε αρνητικό έδαφος, με τον Nikkei πάντως να ακολουθεί αντίθετη πορεία, κλείνοντας με θετικό πρόσημο στις 28.593,52 μονάδες και τον Topix να κερδίζει 0,11% φθάνοντας στις 2.037,34 μονάδες, εν αναμονή της συνεδρίασης της Κεντρική Τράπεζας της Ιαπωνίας αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Τα «βλέμματα» στρέφονται και στην Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν τον νέο γύρο εταιρικών αποτελεσμάτων από τεχνολογικούς «κολοσσούς» μάλιστα και πιο συγκεκριμένα από τις Alphabet, Microsoft, Amazon και Meta.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χαμηλά ο «πήχης» από τη Morgan Stanley για ένταξη της Τράπεζας Πειραιώς στον MSCI Greece Standard

Bed Bath & Beyond: Απώλειες κοντά στο 50% για τη μετοχή, μετά από το αίτημα της πτώχευσης

Credit Suisse: «Ακόμα και οι καλά κεφαλαιοποιημένες τράπεζες μπορούν να χάσουν την εμπιστοσύνη των αγορών» προειδοποιεί αξιωματούχος

gazzetta
gazzetta reader insider insider