Προσπάθεια ανάκαμψης στις ευρωαγορές με «οδηγό« τις τράπεζες - Κέρδη 4% για την Barclays

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσπάθεια ανάκαμψης στις ευρωαγορές με «οδηγό« τις τράπεζες - Κέρδη 4% για την Barclays
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου μας επιχειρούν να ξεπεράσουν το αρνητικό κλίμα των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Μικρά κέρδη καταγράφονται στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Πέμπτη, σε μια προσπάθεια αντιστροφής του επιφυλακτικού κλίματος στο άνοιγμα της συνεδρίασης και των προηγούμενων ημερών και καθώς η προσοχή βρίσκεται στις αποφάσεις για τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη εβδομάδα, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσουν νέες αυξήσεις των βασικών τους επιτοκίων, με στόχο την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων. Σημαντική μερίδα των αναλυτών προβληματίζεται για την επιβράδυνση στην πορεία της οικονομίας που επιφέρει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των τραπεζών και το κατά πόσο η τελευταία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για το ενδεχόμενο μιας ύφεσης.

Ακόμα, το σενάριο της ύφεσης «διαβάζεται» και στα εταιρικά αποτελέσματα, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να βρίσκεται στον τραπεζικό κλάδο λόγω του φόβου για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου διεθνώς.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,10% στις 463,66 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ανεβαίνει 0,12% στις 4.353 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί οριακά 0,02% στις 7.851 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,08% στις 15.808 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 ισχυροποιείται 0,35% στις 7.492 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο γράφει άνοδο 0,19% στις 27.159 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κερδίζει 0,07% στις 9.299 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη άνω του 4% σημειώνει στο χρηματιστήριο της Βρετανίας η μετοχή της Barclays, αφού τα κέρδη της τράπεζες ανήλθαν στα 1,78 δισ. στερλίνες, αυξημένα κατά 27% σε ετήσια βάση για το α' τρίμηνο. Αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters, τα τοποθετούσαν στα 1,432 δισ. στερλίνες.

Άνοδο 1% καταγράφει στην αγορά της Ολλανδίας η μετοχή της Unilever, με τον κολοσσό των καταναλωτικών προϊόντων να αντισταθμίζει το ενισχυμένο κόστος των εμπορευμάτων και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα από τις αυξήσεις των τιμών. Οι υποκείμενες πωλήσεις της Unilever έφτασαν τα 14,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 10,5% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της εταιρείας περίμεναν αύξηση 7,2%.

Πτώση πάνω από 1% έχει στο χρηματιστήριο της Γερμανίας η μετοχή της Deutsche Bank, που εμφάνισε άνοδο των κερδών αλλά και πτώση στα έσοδα του κλάδου της επενδυτικής τραπεζικής. Εν μέσω των πιέσεων που δέχθηκε η Deutsche Bank τον Μάρτιο μετά και από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ, οι καταθέσεις υποχώρησαν κατά 5% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2022.

Μάκρο

Σε αρνητικό έδαφος παρέμεινε για τον Απρίλιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη που καταρτίζει η Κομισιόν, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις -17,5 μονάδες και για την Ευρωπαϊκή Ένωση στις -18,9 μονάδες. Και οι δύο μετρήσεις ήταν εντός των προτακτικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία αυξήθηκαν για τον Μάρτιο κατ 9,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ακόμα, το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 13,26% για τον Μάρτιο έναντι 12,87% τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να φτάσει στο 13%.

Η προσοχή της Ασίας στην BoJ

Θετικά πρόσημα σημειώθηκαν στις περισσότερες αγορές της Ασίας, με την προσοχή των επενδυτών να είναι εστιασμένη στις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ).

Την Παρασκευή η νομισματική επιτροπή της BoJ θα συνεδριάσει για πρώτη φορά με τον Καζούο Ουέντα ως διοικητή της τράπεζας και αναμένεται το εάν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στη χαλαρή νομισματική πολιτική που έχει η ιαπωνική τράπεζα.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία κέρδισε 0,14% στις 28.457 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία υποχώρησε 0,32% στις 7.292 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε 0,44% στις 2.495 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite ισχυροποιήθηκε 0,67% στις 3.285 μονάδες και ο Shenzhen Component ανέβηκε 0,22% στις 11.210 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 0,28% στις 19.812 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Σε χαμηλό 11 ετών οι επενδύσεις σε γραφειακούς χώρους στην Ευρώπη

«Ξεκούραση» στις τιμές της ζάχαρης, μετά από το υψηλό 11 ετών

gazzetta
gazzetta reader insider insider