Φρανκφούρτη: Tα «μυστικά» και τα ορόσημα της πορείας του DAX

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φρανκφούρτη: Tα «μυστικά» και τα ορόσημα της πορείας του DAX
Το ιστορικό του κορυφαίου γερμανικού χρηματιστηριακού δείκτη τις πιθανές στρατηγικές της επιτυχίας.

Η παραδοσιακά καλύτερη περίοδος στο χρηματιστήριο έφτασε στο τέλος της κατά τον περασμένο μήνα. Ο απολογισμός είναι εντυπωσιακός: από την αρχή του έτους, ο κορυφαίος γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης DAX έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 15%, σημειώνει η Handelsblatt.

Μόνο έξι φορές το χρηματιστηριακό βαρόμετρο της Φρανκφούρτης έχει ξεκινήσει κατά τη διάρκεια ενός έτους καλύτερα από τότε που ξεκίνησε ο δείκτης: Το 1988.

Είναι ασυνήθιστο το γεγονός ότι ο DAX παρουσιάζει σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από τον αμερικανικό ηγετικό δείκτη Dow Jones, ο οποίος έχει αυξηθεί μόνο κατά λίγο λιγότερο από 3% από την αρχή του έτους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο γερμανικός δείκτης έχει ήδη αυξηθεί περισσότερο από ό,τι σε ένα ολόκληρο μέσο χρηματιστηριακό έτος: στο τέλος του έτους, το μέσο κέρδος είναι λιγότερο από 10%.

Οι σταθμοί και οι προβλέψεις

Μέχρι στιγμής, πάντως ο DAX έχει επιδείξει φυσιολογική συμπεριφορά τιμών, οπότε πολλά συνηγορούν σε μια κλασική χρηματιστηριακή χρονιά, σημειώνει η Handelsblatt.

Για τους παθητικούς μακροπρόθεσμους επενδυτές αυτό σημαίνει ότι έχουν πολλές πιθανότητες ο Dax να είναι υψηλότερα στο τέλος του έτους από ό,τι είναι τώρα. Αν υπολογίσει κανείς τη μέση εξέλιξη των τιμών από τις αρχές Μαΐου έως τον Δεκέμβριο και την εφαρμόσει στο τρέχον έτος, ο κορυφαίος δείκτης θα μπορούσε να ανέλθει σε πάνω από 16.600 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.

Όμως ο δρόμος προς αυτό το σημείο θα είναι κακοτράχαλος. Το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου, η ανοδική δυναμική θα εξασθενούσε.

Εάν οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται ενεργά στις συναλλαγές θέλουν να παρακολουθήσουν την ιστορία της χρηματιστηριακής αγοράς, θα πρέπει επομένως σύντομα να σκεφτούν να πάρουν κέρδη ή να αντισταθμίσουν τις ζημίες με παράγωγα put, τα οποία αυξάνουν την αξία τους όταν οι τιμές πέφτουν.

Όσοι χάσουν την έξοδο θα μπορούσαν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Διότι αν ο DAX συμπεριφερθεί όπως έχει συμπεριφερθεί στο παρελθόν, θα ανέβει και πάλι για λίγο εδώ. Ακόμα και ένα υψηλό ρεκόρ θα ήταν πιθανό πριν η ανοδική δυναμική τελειώσει οριστικά.

Σε μια κλασική χρηματιστηριακή χρονιά, ο DAX διορθώνει στη συνέχεια τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, οι οποίοι είναι οι πιο αδύναμοι χρηματιστηριακοί μήνες με μέση πτώση άνω του 2%. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, οι απώλειες των τιμών τελειώνουν και προσφέρουν ευκαιρίες εισόδου.

Επειδή το καλύτερο τρίμηνο στο χρηματιστήριο είναι το τέταρτο, όπως δείχνει ξεκάθαρα η ιστορία του DAX Μόνο σε 4 από τις 34 περιπτώσεις υπήρξε αρνητική απόδοση από τις αρχές Οκτωβρίου έως το τέλος Δεκεμβρίου. Αν αυτό το σενάριο θα συμβεί πράγματι φέτος, ο Μάιος θα πρέπει να δώσει τα πρώτα συμπεράσματα.

Λαμβάνοντας υπόψιν την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ και αλλά και τις επικείμενες τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια, θα πρέπει οι επενδυτές να εξετάσουν, επίσης, και την ιστορία του ίδιου του DAX προκειμένου να βγάλουν ορισμένα συμπεράσματα.

1. Ο αδύναμος Απρίλιος δεν αποτελεί πρόβλημα

Ο Απρίλιος είναι στην πραγματικότητα ο ισχυρότερος χρηματιστηριακός μήνας: Κατά μέσο όρο, ο DAX αυξήθηκε κατά 2,8% σε αυτή την περίοδο - η μέση απόδοση των υπόλοιπων μηνών είναι μόλις 0,6%.

Φέτος, ωστόσο, ο DAX δεν ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες τον Απρίλιο. Παρόλο που στη διάρκεια του μήνα έχτισε επτά φορές το υψηλό του έτους και κέρδισε 1,9% για το μήνα, στο παρελθόν ο δείκτης σημείωνε ισχυρότερη άνοδο σε 15 από τις 34 περιπτώσεις.

Ο Ρόμπερτ Ρέτφελντ, ο οποίος διευθύνει τη χρηματιστηριακή υπηρεσία Wellenreiter-Invest, παραδέχεται πως «ο Απρίλιος θα μπορούσε ίσως να ήταν λίγο καλύτερος». Ωστόσο, επισημαίνει τη γενικά θετική τάση. «Βρισκόμαστε ακόμη σε ανοδική πορεία. Ο DAX παρουσιάζει σχετική δύναμη».

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, το χρηματιστηριακό βαρόμετρο της Φρανκφούρτης θα μπορούσε να αυξηθεί φέτος τουλάχιστον μέχρι τη λεγόμενη «μικρή ημέρα λήξης», δηλαδή την 19η Μαΐου. Τότε λήγουν ορισμένα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο, γεγονός που συχνά προκαλεί κίνηση και δίνει στις τιμές νέα κατεύθυνση.

Μια ματιά στο ιστορικό δείχνει επίσης ότι ένας ασθενέστερος Απρίλιος δεν αποτελεί πρόβλημα καθαυτό: εάν ο DAX αυξήθηκε μεταξύ μηδέν και 2,7% τον Απρίλιο και τον Μάιο, δηλαδή ασθενέστερα από τον μέσο όρο, η απόδοση στο υπόλοιπο χρηματιστηριακό έτος ήταν αρνητική μόνο σε δύο στις δέκα περιπτώσεις (20%).

2. Αγνοήστε τη ρήση: «Πουλήστε τον Μάιο»

Ο Απρίλιος δεν ήταν μόνο ο καλύτερος χρηματιστηριακός μήνας σε ιστορικούς όρους, αλλά και η καλύτερη φάση για τον DAX συνολικά.

Η χρηματιστηριακή περίοδος μπορεί να χωριστεί χονδρικά σε ένα καλό και ένα κακό μισό.

Το καλό μισό διαρκεί από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα τέλη Απριλίου - εδώ ο DAX αυξάνεται κατά μέσο όρο σχεδόν 12%.

Το κακό εξάμηνο καλύπτει την περίοδο από τις αρχές Μαΐου έως το τέλος Σεπτεμβρίου - εδώ ο DAX χάνει κατά μέσο όρο 2%. Και αυτή η φάση αρχίζει τώρα.

Αυτό το εποχικό φαινόμενο δεν υπάρχει μόνο με τον DAX, αλλά και με άλλους δείκτες. Από εδώ προέρχεται η χρηματιστηριακή ρήση «Πουλήστε τον Μάιο και φύγετε, αλλά θυμηθείτε να επιστρέψετε τον Σεπτέμβριο».

Οι επενδυτές θα πρέπει να πουλήσουν τις θέσεις τους τον Μάιο και να επανέλθουν στο χαμηλότερο επίπεδο τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, αυτή η χρηματιστηριακή σοφία δεν μπορεί να γενικευτεί. Η ισορροπία κατά τη θερινή περίοδο δεν είναι τόσο κακή όσο φαίνεται, όπως δείχνει μια πιο προσεκτική ματιά στα στατιστικά στοιχεία: Η μέση αξία σύρεται στο κόκκινο από μεμονωμένες υψηλές απώλειες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στην πραγματικότητα, ο DAX έχει σημειώσει άνοδο σε περισσότερα από τα μισά χρόνια της ιστορίας του από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο (σε 18 από τα 34 έτη).

Ο Μάρκους Ράινβαντ της Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) επισημαίνει επίσης αυτό το φαινόμενο και παράλληλα συμβουλεύει κατά της ταραχώδους δράσης.

«Βρισκόμαστε στο μοτίβο των ετών με θετικές επιδόσεις στις 30 Απριλίου, από τις οποίες δεν προκύπτει άμεση ανάγκη για δράση». Συνιστάται λοιπόν προσοχή, αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού.

3. Επενδυτικές στρατηγικές: Ακόμη και οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές πρέπει να δώσουν προσοχή

Ωστόσο, ούτε η τυφλή διατήρηση των θέσεων αξίζει πάντα: όσοι το έκαναν αυτό πέτυχαν θετική απόδοση στον DAX από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη Δεκεμβρίου μόνο σε ποσοστό λίγο κάτω του 62% των περιπτώσεων τα τελευταία 34 χρόνια.

Επομένως, είναι σημαντικό να προσέξει κανείς τα σημάδια μιας διόρθωσης.

Αυτό σημαίνει πτώση άνω του 10% από το υψηλό - στην τρέχουσα περίπτωση αυτό θα σήμαινε πτώση στις 14.330 μονάδες.

Παρόλο που το κλίμα στην αγορά χαρακτηρίζεται σήμερα από σκεπτικισμό, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια διόρθωσης, παρά τις προειδοποιήσεις, εξηγεί ο Ρέτφελντ. «Δεν υπάρχουν διαχωριστικές ακμές στην οικονομία. Γι' αυτό θεωρώ ότι το κλίμα είναι επί του παρόντος χειρότερο από την κατάσταση».

Είναι αλήθεια ότι η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας κατά το πρώτο τρίμηνο, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ήταν κατώτερη των προβλέψεων και παρέμεινε στάσιμη αντί να αυξηθεί κατά 0,2%, όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Αλλά σε σύγκριση με τις δυσοίωνες προοπτικές του περασμένου φθινοπώρου, όταν η ύφεση φαινόταν αναπόφευκτη, αυτό εξακολουθεί να αποτελεί επιτυχία, σχολιάζει ο Ούλριχ Κάτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Dekabank. «Η κατάσταση είναι σημαντικά καλύτερη από ό,τι φοβόμασταν πριν από μήνες».

Και ο Ρέτφελντ κατονομάζει (πέρα από τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια) τρεις ακόμη παράγοντες που σχετίζονται με τις τιμές για τους επόμενους μήνες:

  • Μια νέα επίθεση στον πόλεμο στην Ουκρανία
  • Η διαμάχη για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος
  • Οι επικείμενες αποπληρωμές των βραχυπρόθεσμων δανείων του κορονοϊού προς την ΕΚΤ.

4. Θα πρέπει να υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες εισόδου στην αγορά

Το γεγονός ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις διόρθωσης δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει φέτος.

Θα ήταν επίσης μάλλον ασυνήθιστο να μην υπάρξει καθόλου διόρθωση φέτος. Έτη χωρίς διορθώσεις, όπως το 2003 ή το 2021, έχουν μέχρι στιγμής ακολουθηθεί από ασυνήθιστες χρηματιστηριακές χρονιές.

Το 2002, ο DAX κατέρρευσε κατά σχεδόν 44 μονάδες. Ήταν η μεγαλύτερη απώλεια στην ιστορία του. Και το 2020 ήταν το έτος του κορονοϊού με την ταχύτερη κατάρρευση όλων των εποχών.

Εάν κάποιος εμπιστεύεται την ιστορία του DAX, οι επενδυτές που διαπραγματεύονται ενεργά θα πρέπει επομένως να προετοιμαστούν για ένα μερικό τουλάχιστον ξεπούλημα. Διότι μια επιτυχημένη έναρξη του έτους με κέρδη άνω του 5% μέχρι το τέλος Απριλίου, όπως συνέβη φέτος, συχνά σημαίνει χαμηλότερες τιμές στην πορεία μέχρι το φθινόπωρο.

Πριν από το τρέχον έτος, 16 φορές ο δείκτης αναφοράς της Φρανκφούρτης πέτυχε κέρδη άνω του 5% κατά τους πρώτους τέσσερις χρηματιστηριακούς μήνες. Μόνο μία φορά δεν υποχώρησε κάτω από αυτό το επίπεδο: το 1997. Μια άλλη φορά, το 1993, ο δείκτης υποχώρησε μόνο κατά λίγες μονάδες. Στις υπόλοιπες 14 περιπτώσεις, μια μερική πώληση στα τέλη Απριλίου και μια επακόλουθη επαναγορά θα ήταν αξιόλογη.

Η πρώτη διόρθωση φέτος θα αποτελούσε επομένως μια ευκαιρία εισόδου, αν οι επενδυτές εμπιστεύονται την ιστορία.

Στη συνέχεια θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιήσει κέρδη και θα μπορούσαν να εισέλθουν εκ νέου σε μια πιο ευνοϊκή στιγμή - εγκαίρως για το ράλι στο τέλος του έτους που συμβαίνει τακτικά. Στις 14 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν, ο DAX αυξήθηκε δώδεκα φορές από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, κατά μέσο όρο περίπου 7%.

5. Επενδυτικές στρατηγικές: Μην βγείτε εντελώς από την αγορά

Οι άλλες δύο περιπτώσεις, τα ειδικά έτη 1993 και 1997, δείχνουν επίσης γιατί οι επενδυτές δεν πρέπει ποτέ να αποχωρούν εντελώς από την αγορά. Διότι μερικές φορές δεν υπάρχουν ευνοϊκότερες ευκαιρίες εισόδου.

Το 1993 ήταν μια εξαιρετικά επιτυχημένη χρηματιστηριακή χρονιά χωρίς διόρθωση. Ο DAX σημείωνε συνεχή άνοδο και έκλεισε το έτος με άνοδο 46%. Όσοι είχαν κάποτε γυρίσει την πλάτη στην αγορά εδώ έτρεχαν πίσω από τις τιμές μέχρι το τέλος του έτους.

Το 1997, ο DAX σημείωσε ισχυρή άνοδο μέχρι τον Αύγουστο, κατά 56%. Ακολούθησε μια διόρθωση, αλλά από ένα τόσο υψηλό επίπεδο που τον Σεπτέμβριο οι τιμές εξακολουθούσαν να είναι πάνω από 20% πάνω από το επίπεδό τους στα τέλη Απριλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider