Ανοδικά κινούνται οι ευρωαγορές ενόψει των αποφάσεων της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικά κινούνται οι ευρωαγορές ενόψει των αποφάσεων της Fed
Την Τετάρτη το βράδυ ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) όπου αναμένεται να ανακοινωθεί νέα αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν την Τετάρτη στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να έχουν... «διμέτωπη» προσοχή, προς την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Fed απόψε το βράδυ, αλλά και προς εταιρικά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη το βράδυ ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) όπου αναμένεται να ανακοινωθεί νέα αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία. Υπενθυμίζεται πως από τον Μάρτιο του 2022 η Fed προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων της με στόχο την επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων και το «πάγωμα» της οικονομίας ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% που έχει θέσει η τράπεζα. Οι αγορές «κρέμονται από τα χείλη» του Τζερόμ Πάουελ, στην συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί τις ανακοινώσεις, αναζητώντας «σημάδια» για το πώς θα κινηθούν τα επιτόκια μελλοντικά, κι ως εκ τούτου κατά πόσο θα επηρεαστούν οι αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,41% στις 463,09 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 κερδίζει 0,60% στις 4.320 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 0,48% στις 15.802 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,53% στις 7.422 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,54% στις 7.814 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 1,09% και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει άνοδο 0,41%.

Επιχειρηματικά νέα

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, σε επιβεβαίωση των προβλέψεών της για το σύνολο του έτους προχώρησε η Lufthansa, αναμένοντας μια ισχυρή καλοκαιρινή ταξιδιωτική σεζόν, αφού σημείωσε υψηλότερα έσοδα και μικρότερες ζημιές στο πρώτο τρίμηνο. Ο γερμανικός όμιλος αερομεταφορέων ανακοίνωσε έσοδα 7,02 δισ. ευρώ για τους τρεις μήνες έως το τέλος Μαρτίου, αυξημένα κατά 40% σε ετήσια βάση, χάρη στις αυξημένες κρατήσεις για τους καλοκαιρινούς μήνες, έπειτα από την περιορισμένη ζήτηση εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών και το κλείσιμο των συνόρων στο απόγειο της πανδημίας Covid-19. Παράλληλα, σημείωσε ζημιές 467 εκατ. ευρώ, από 584 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ οι προσαρμοσμένες ζημιές προ τόκων και φόρων μειώθηκαν στα 273 εκατ. ευρώ από 577 εκατ. ευρώ την περσινή περίοδο. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει έσοδα 7,54 δισ. ευρώ και ζημιές 289 εκατ. ευρώ.

Αυξημένα κέρδη και έσοδα εμφάνισε η BNP Paribas, η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης, το πρώτο τρίμηνο, λόγω της ανάπτυξης σε όλους τους κλάδους της και την πώληση της Bank of the West. Η γαλλική τράπεζα εμφάνισε καθαρά κέρδη 4,43 δισ. ευρώ από τα 1,84 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ τα έσοδα ενισχύθηκαν 1,4% στα 12,03 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της για 11,7 δισ. ευρώ, καθώς τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν στη συνήθως δύσκολη γαλλική αγορά. Εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων, η τράπεζα ανακοίνωσε 2,845 δισ. ευρώ σε καθαρά κέρδη μετά από φόρους για τους πρώτους τρεις μήνες του 2023. Ο κλάδος εταιρικής και θεσμικής τραπεζικής κατέγραψε αύξηση 4%, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 4,87 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022 και οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 1,3% σε σύγκριση με το τέλος του 2022 στα 216 δισ. ευρώ. Ο τομέας της εμπορικής, προσωπικής τραπεζικής και υπηρεσιών σημείωσε αύξηση των καταθέσεων κατά 1,2% σε σύγκριση με την περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η εικόνα στην Ασία

Αλλάζοντας ήπειρο, η εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν μεικτή, επηρεαζόμενη και από την κατάσταση αδυναμίας στην οποία βρέθηκε η αγορά των αμερικανικών futures μετοχών.

O Νikkei 225 στο Τόκιο κέρδισε 0,12%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 έχασε 0,96%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai κέρδισε 1,14% και ο SZSE Component ενισχύθηκε 1,08%. Στο Χονγκ Κονγκ o Hang Seng υποχωρεί 1,40% και στη Σεούλ ο KOSPI έχασε 0,91%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bitcoin: «Στα σκαριά» fund 500 εκατ. δολαρίων του Μπουτάν για «πράσινο» mining στα... Ιμαλάια

Coca-Cola HBC: Ισχυρή αύξηση καθαρών εσόδων α' τριμήνου κατά 22,2%

ΔΕΗ: Κατέθεσε προσφορά για το υδροηλεκτρικό έργο Cebren στη Βόρεια Μακεδονία

gazzetta
gazzetta reader insider insider