«Αμηχανία» στο Χρηματιστήριο Αθηνών για τις αποφάσεις της ΕΚΤ - Οριακά κάτω από τις 1.100 μονάδες

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αμηχανία» στο Χρηματιστήριο Αθηνών για τις αποφάσεις της ΕΚΤ - Οριακά κάτω από τις 1.100 μονάδες
Ήπια άνοδος στην ελληνική αγορά μετά από το κλίμα που δημιούργησε η Φρανκφούρτη. Κέρδη στις μετοχές των τραπεζών.

Με οριακή άνοδο έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση κατά την οποία το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάστηκε στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 0,25%, όπως ανέμεναν οι αναλυτές που περίμεναν συγκεκριμένες αναφορές για το ότι η ευρωτράπεζα θα αφήσει το «γκάζι» στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που υλοποιεί από το καλοκαίρι του 2022, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Και εάν η αύξηση ήταν εντός των εκτιμήσεων, οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για το ότι «έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε» με τις αυξήσεις των επιτοκίων, προβληματίζουν για το μέχρι που μπορούν να φτάσει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, οι επιπτώσεις της οποίας φαίνονται ήδη στον δανεισμό των επιχειρήσεων.

Εξάλλου, το ΧΑ στρέφει την προσοχή τους και στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων. Η Mytilineos ανακοίνωσε πως τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 143 εκατ. ευρώ έναντι 67 εκατ. ευρώ το A’ τρίμηνο του 2022. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €1,04, αυξημένα κατά 109% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κέρδισε 0,24% στις 1.098 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε κοντά στα 66 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά, ο ΓΔ έγραψε υψηλό στις 1.102 μονάδες και χαμηλό στις 1.092 μονάδες.

O Large Cap ενισχύθηκε 0,3% στις 2.664 μονάδες, ο Mid Cap απώλεσε 0,08% στις 1.614 μονάδες και ο δείκτης των τραπεζών ανέβηκε 1% στις 821,80 μονάδες.

Στην κίνηση των μετοχών, η Mytilineos ανέβηκε 1,4% και η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύθηκε 2,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η άνοδος των επιτοκίων «βύθισε» τη ζήτηση για νέα δάνεια σε επίπεδα 2008 – Τι δείχνει η έρευνα της ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider