Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στην αμερικανική αγορά, με την επιφυλακτικότητα να είναι από την αρχή παρούσα στις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής της Fed στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, εν αναμονή των κρίσιμων στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας.
Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 33.618 μονάδες, καταγράφοντας μικρές απώλειες 0,17%, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 σημείωσε οριακή άνοδο 0,05% στις 4.138 μονάδες. «Μουδιασμένο» ξεκίνημα και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος ωστόσο ολοκλήρωσε «στα πράσινα» τη συνεδρίαση, με κέρδη 0,18% στις 12.256 μονάδες.
- Διαβάστε ακόμα - Fed: Οι αμερικανικές τράπεζες αυστηροποιούν τους όρους δανεισμού
Στο ταμπλό της συνεδρίασης, με κέρδη 3,6% έκλεισε η μετοχή της περιφερειακής τράπεζας PacWest, ενώ συνολικά ο τραπεζικός κλάδος έδωσε ώθηση στον S&P 500, με τις μετοχές των Wells Fargo και JPMorgan Chase να ενισχύονται κατά περίπου 1%. Η Western Alliance κέρδισε 0,6%.
Την ίδια στιγμή, άνοδο άνω του 2% σημείωσε η μετοχή της Disney, λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις του αμερικανικού κολοσσού της ψυχαγωγίας για τις επιδόσεις του στο α' τρίμηνο του 2023.
Κέρδη 1% σημείωσε και η μετοχή της Berkshire Hathaway, καθώς τα λειτουργικά κέρδη του Ομίλου του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ στο α' τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 12%.
Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη εβδομάδα σημαδεύτηκε από το sell off για τους τίτλους των περιφερειακών τραπεζών, με τις PacWest, Zions και Western Alliance να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, ωστόσο το ράλι της Παρασκευής επέτρεψε στους δείκτες να περιορίσουν τις απώλειές τους. Ωστόσο, S&P 500 και Dow Jones σημείωσαν τη μεγαλύτερη οπισθοχώρηση από τις 10 Μαρτίου, με πτώση 0,8% και 1,2% αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq κατάφερε να καταγράψει οριακά κέρδη 0,1%.
Στο μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις προβλέψεις, μειώνοντας ρυθμό στις αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ επιφυλάχθηκε να δώσει μία εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια, μεταθέτοντας τις αποφάσεις στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Ωστόσο διαβεβαίωσε πως «το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό» και πως «οι συνθήκες στον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ έχουν «βελτιωθεί σημαντικά» από τις αρχές Μαρτίου όταν ξέσπασε η τραπεζική αναταραχή.