Αρνητικά πρόσημα στην Wall Street, πριν από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνητικά πρόσημα στην Wall Street, πριν από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Ήπιες απώλειες για τον Dow Jones και μεγαλύτερη πτώση για τον Nasdaq στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Μικρές απώλειες κατέγραψε η Wall Street την Τρίτη, με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την εξέλιξη των συζητήσεων γύρω από το ομοσπονδιακό χρέος της χώρας.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έχασε 0,17% ή 56,88 μονάδες στις 33.561 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,46% ή 18,97 μονάδες στις 4.119 μονάδες.

Ο Nasdaq διολίσθησε 0,63% ή 77,36 μονάδες στις 12.179 μονάδες.

Τα επιτόκια «περνούν» από τον πληθωρισμό

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ κατά τον Απρίλιο που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρούνται κρίσιμα για δύο λόγους.

Αρχικά γιατί θα αποτυπώσουν το κατά πόσο οι αυξήσεις των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) έχουν «παγώσει» την αμερικανική οικονομία. Στη συνέχεια, γιατί θα δώσουν στους επενδυτές μια «εικόνα» για το κατά πόσο η Fed θα μπορεί να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές δίνουν 83% πιθανότητες για διατήρηση των επιτοκίων της Fed στα τρέχοντα επίπεδα (του 5% με 5,25%), σύμφωνα με το FedWatch του CME Group. Νωρίτερα την Τρίτη οι πιθανότητες αυτές ήταν στο 88%.

Η αλλαγή αποδίδεται στις δηλώσεις στελεχών της τράπεζας που έγιναν μέσα στη μέρα.

Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, προειδοποίησε την Τρίτη ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρις ότου οι αυξήσεις των επιτοκίων επιδράσουν στην οικονομία και ο πληθωρισμός επιστρέψει σε αποδεκτό επίπεδο. Ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας δεν έδωσε καμία πρόβλεψη για το πού κατευθύνεται η πολιτική, ωστόσο δεν αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% της Fed μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ο επικεφαλής της Fed στη Φιλαδέλφεια, Φίλιπ Τζέφερσον, είπε πως «η οικονομία έχει αρχίσει να υποχωρεί με τακτικό τρόπο. Πιστεύω πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πέφτει δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας».

Προβληματισμός για το ομοσπονδιακό χρέος

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει σήμερα συνάντηση με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε οι δύο πλευρές να εξετάζουν τις κινήσεις τους για το «ταβάνι» χρέους των ΗΠΑ.

Οι διαφορές μεταξύ της Ρεπουμπλικανικής ομάδας του Κογκρέσου και της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι τεράστιες. Οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να μειώσουν το χρέος της χώρας, ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω περικοπών δημοσίων δαπανών. Η κυβέρνηση Μπάιντεν απορρίπτει αυτή την «λύση» και θεωρεί ότι αν χρειασθούν κάποια μέτρα, αυτά θα πρέπει να είναι αυξήσεις φόρων για τις εταιρείες και τους πλούσιους Αμερικανούς για να ενισχυθούν τα έσοδα και να ελαττωθεί η άνοδος του χρέους.

Εμπορεύματα

Με κέρδη έκλεισαν την Τρίτη τα συμβόλαια του πετρελαίου. Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Ιουνίου, έκλεισαν με άνοδο 55 σεντ ή 0,8% φτάνοντας τα 73.71 δολάρια ανά βαρέλι.

Άνοδο κατέγραψαν για την Τρίτη τα συμβόλαια του χρυσού, ενόψει των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, καθώς κέρδισαν 0,5% ή 9,70 δολάρια στα 2.042,90 δολάρια ανά ουγγιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απώλειες στις ευρωαγορές, με ανησυχία για τον πληθωρισμό και πριν από την BoE

Άντεξε στις έξωθεν πιέσεις το Χρηματιστήριο κάνοντας το 5x5

gazzetta
gazzetta reader insider insider