Άντεξε στις έξωθεν πιέσεις το Χρηματιστήριο κάνοντας το 5x5

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άντεξε στις έξωθεν πιέσεις το Χρηματιστήριο κάνοντας το 5x5
Ήπια άνοδος για το Χρηματιστήριο και επιλεκτικό ενδιαφέρον. Υπεραπέδωσαν Eurobank, MOH, Jumbo.

Σε στενό εύρος κινήθηκε το Χρηματιστήριο στη σημερινή συνεδρίαση, δείχνοντας και κάποια σημάδια κόπωσης πέριξ των ιστορικών υψηλών που είχαν καταγραφεί στις 1.140,96 μονάδες. Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός, πως η εγχώρια αγορά παρά τις πιέσεις και τη νευρικότητα που επικρατεί έξωθεν, καταφέρνει να αντέξει κρατώντας μάλιστα και το θετικό πρόσημο.

Βέβαια, το κλίμα στις διεθνείς αγορές κράτησε σε ένα βαθμό μακριά τους αγοραστές από το να πάρουν ένα μεγαλύτερο ρίσκο, βλέποντας μέχρι και τις κάλπες...! Από την άλλη, ενώ αρκετοί ξένοι επενδυτικοί οίκοι δε βλέπουν λευκό καπνό από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, οι επενδυτές τοποθετούνται με φόντο τις καλύτερες προοπτικές της οικονομίας και της αγοράς αλλά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ενδεικτική η θέση της JP Morgan που αναμένει πως θα είναι ατελέσφορη η έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μάη, καθώς όπως επισημαίνει, κανένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν φαίνεται να μπορεί να επιτύχει την πλειοψηφία των εδρών.

Για το ΧΑ να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών του για την ανάπτυξη της αγοράς παραγώγων, την διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων του και την ενίσχυση της προβολής του στην διεθνή επενδυτική κοινότητα, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεργάστηκε με τον διεθνή οίκο ΜSCI, για τη δημιουργία ενός νέου παράγωγου προϊόντος που συνδέεται με τον νέο MSCI Greece Rebased Index και θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται στην αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 10 Μαΐου 2023.

Ο νέος MSCI Greece Rebased Index βασίζεται στη Μεθοδολογία MSCI Global Investable Market Indexes (GIMI) και έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της απόδοσης τμημάτων μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που καλύπτουν περίπου το 85% της συνολικής κεφαλαιοποίησής του.

Περνώντας στις τράπεζες, στόχο για διανομή μερίσματος σε ποσοστό 20% των κερδών του 2023, έθεσε και η διοίκηση της Alpha Bank (μετά την Τρ. Πειραιώς που ανακοίνωσε πρώτη τα αποτελέσματά της) η οποία βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τις εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές για το θέμα αυτό.

Κάνοντας λόγο για μία φανταστική χρονιά (2022) για την Τράπεζα και τονίζοντας ότι προτεραιότητα παραμένει η κερδοφορία, ο CEO του Ομίλου της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, είπε στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2023: «Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην επανέναρξη καταβολής μερισμάτων στους Μετόχους μας από τα κέρδη του 2023, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών. Θεμέλιο για την εξέλιξη αυτή αποτελούν, αφενός η επιτυχής υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της Alpha Bank, αφετέρου το ιδιαιτέρως δυναμικό ξεκίνημα της χρονιάς, που χαρακτηρίζεται από ενισχυμένα κέρδη ύψους 162 εκατ. ευρώ και περαιτέρω ισχυροποίηση της κεφαλαιακής βάσης, με τον Δείκτη Fully Loaded CET1 να ανέρχεται σε 12,8%, ενισχυμένος κατά 30 μονάδες βάσης.

Στη σημερινή συνεδρίαση και προς τις δημοπρασίες οι επενδυτές προχώρησαν σε μια κατοχύρωση κερδών βλέποντας και την κατάσταση που επικρατεί έξω. Ωστόσο το ανοδικό σερί διατηρήθηκε με το ΓΔ να κάνει το 5χ5 παρά τις όποιες αντιξοότητες.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,12% στις 1.123,20 μονάδες, με τον τζίρο στα 79,56 εκατ. ευρώ. Με άνοδο 0,25% έκλεισε ο FTSE 25 στις 2.735,63 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,67% στις 869,33 μονάδες.

Η Alpha υποχώρησε κατά 0,42%, η ETE σημείωσε άνοδο 0,85% στα 5,25 ευρώ, η Eurobank πάτησε γκάζι με κέρδη 1,9% στα 1,42 ευρώ και η Πειραιώς υποχώρησε κατά 0,59% στα 2,356 ευρώ.

Η ΔΕΗ συνέχισε τον ανοδικό της βηματισμό φτάνοντας τα 8,13 ευρώ, ενώ στις μετοχές των ΜΟΗ και Jumbo επέστρεψαν οι αγοραστές, στέλνοντας τις δύο μετοχές κατά 2% υψηλότερα.

Οι πωλήσεις συνεχίστηκαν τη μετοχή της Μυτιληναίος που έφτασε στα 25,56 ευρώ, ενώ profit taking καταγράφηκε σε ΟΠΑΠ, ElvalHalcor και Aegean.

Περαιτέρω αδυναμία για τη μετοχή του ΟΤΕ που έκλεισε με πτώση 0,59% στα 13,37 ευρώ και κεφαλαιοποίηση στα 3,56 δισ. ευρώ περίπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Με ανεβασμένες τιμές και χωρίς last minute προσφορές η φετινή σεζόν

UBS: Τι σημαίνουν για τους επενδυτές οι τελευταίες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών

Τράπεζες: Αντέχουν οι δανειολήπτες στην πίεση πληθωρισμού και επιτοκίων – Τα αναχώματα στα νέα NPEs

gazzetta
gazzetta reader insider insider