Τράπεζες: Αντέχουν οι δανειολήπτες στην πίεση πληθωρισμού και επιτοκίων – Τα αναχώματα στα νέα NPEs

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Αντέχουν οι δανειολήπτες στην πίεση πληθωρισμού και επιτοκίων – Τα αναχώματα στα νέα NPEs
Ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παραμένει ελεγχόμενος και δη αρνητικός, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα α' τριμήνου 2023 που ανακοίνωσαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank. Καταλύτης η μείωση της ανεργίας, αλλά και τα προγράμματα στήριξης των τραπεζών. Τι προβλέπουν οι τραπεζίτες.

Ανθεκτικά στις πιέσεις του πληθωρισμού και της ανόδου των επιτοκίων αποδεικνύονται τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, με τον σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να παραμένει ελεγχόμενος και δη αρνητικός, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα α' τριμήνου 2023 που ανακοίνωσαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank. Η τάση αυτή συνεχίζει να παρατηρείται μέχρι σήμερα, προδιαγράφοντας ότι και στο β' τρίμηνο του έτους θα διατηρηθεί η καλή εικόνα των χαρτοφυλακίων, με τη βοήθεια, τώρα, και των μέτρων στήριξης των δανειοληπτών από τις τράπεζες απέναντι στην περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων.

Όπως είπαν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των δύο τραπεζών που έκαναν την αρχή με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α' τριμήνου 2023, κ.κ. Χρ. Μεγάλου και Β. Ψάλτης, ανάχωμα στη δημιουργία νέων NPEs ήταν κυρίως η μείωση της ανεργίας, μαζί με τα προγράμματα στήριξης των τραπεζών. Το ποσοστό της ανεργίας αποκλιμακώθηκε στο 10,9% τον Μάρτιο, από 11,3% τον Φεβρουάριο και από 12,7% τον Μάρτιο του 2022. Όσο για τα προγράμματα στήριξης, οι τράπεζες αφενός επιδοτούν το 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης των δανείων με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία οικονομικά ευάλωτων δανειοληπτών, αφετέρου «πάγωσαν» σε επίπεδα 31ης Μαρτίου και χαμηλότερα κατά 20 μονάδες βάσης, τα επιτόκια βάσης των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου.

Με την καλοκαιρινή περίοδο που ενισχύει παραδοσιακά, λόγω Τουρισμού, το εισόδημα ιδιωτών και επιχειρήσεων να είναι μπροστά, υπάρχει αισιοδοξία από πλευράς τραπεζιτών ότι η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων θα συνεχίσει να παραμένει υπό έλεγχο. Η αισιοδοξία των τραπεζιτών ότι θα αποφευχθούν ανησυχητικές νέες εισροές κόκκινων δανείων στοιχειοθετείται και από τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Η Ελλάδα διατηρεί την αναπτυξιακή της δυναμική, με την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να εκτιμάται στο 2,5%, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, οι νέες θέσεις εργασίας και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ οι καθαρές εξαγωγές θα ενισχυθούν από την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη αναμένεται να υποστηριχθεί από την αύξηση των εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή δυναμική του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και από την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, δεδομένης της αξιοσημείωτης βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους και τη μείωση του δημοσιονομικού ρίσκου.

Σημειώνεται ότι ερωτώμενη από τους αναλυτές για την ποιότητα του ενεργητικού και την τυχόν επιδείνωσή της από τον πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων, η Διοίκηση της Τρ. Πειραιώς ανέφερε ότι δεν παρατηρείται κάτι ιδιαίτερο σε νέες εισροές κόκκινων δανείων, τόνισε δε ότι η τράπεζα είχε για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητική παραγωγή NPEs, καθώς και μείωση των προβλέψεων για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο. Το α΄ τρίμηνο 2023 οι οργανικές προβλέψεις δανείων παρέμειναν σταθερές στα 75 εκατ. ευρώ για την Τρ. Πειραιώς, καθώς οι εκροές από τα ΝPE συνέχισαν να ξεπερνούν τις νέες αθετήσεις. Το απόθεμα των NPE υποχώρησε στα 2,4 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2023, υποχωρώντας κατά 48% ετησίως, με συνεισφορά τόσο από την υλοποίηση του πλάνου εξυγίανσης του Ομίλου όσο και από οργανική μείωση. Ο δείκτης NPE συνέχισε την καθοδική πορεία στο 6,6% από 6,8% στο προηγούμενο τρίμηνο, σημαντικά χαμηλότερος από τον Μάρτιο του 2022 (12,7%), κυρίως λόγω των τιτλοποιήσεων NPE με υπαγωγή στο πρόγραμμα «Ηρακλής» (HAPS), καθώς και των συναλλαγών NPE εκτός «Ηρακλή», αλλά και της περαιτέρω οργανικής μείωσης.

Η Alpha Bank, από την πλευρά της, ανέφερε ότι στο α' τρίμηνο 2023 διατηρήθηκε ο αρνητικός σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Στο α΄ τρίμηνο ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) του Ομίλου μειώθηκε κατά 20 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,6%. Συγκεκριμένα, τα ΜΕΑ του Ομίλου ανήλθαν σε 3,0 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 81% αφορά σε ΜΕΑ με εξασφαλίσεις, κυρίως Ιδιωτών. Η βελτίωση της ποιότητας του Ενεργητικού της Τράπεζας αντανακλάται και στο μειωμένο Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου, το οποίο διαμορφώθηκε στις 75 μονάδες βάσης, επίδοση σημαντικά καλύτερη από τον στόχο των 85 μονάδων βάσης για το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι περιμένουν οι Γερμανοί ειδικοί των αγορών από την τρέχουσα τραπεζική κρίση

Fed: Οι αμερικανικές τράπεζες αυστηροποιούν τους όρους δανεισμού

Γιατί τα στοιχήματα κόστους χρήματος «παίζονται» και προς πάνω και… προς τα κάτω

gazzetta
gazzetta reader insider insider