Τι περιμένουν οι Γερμανοί ειδικοί των αγορών από την τρέχουσα τραπεζική κρίση

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι περιμένουν οι Γερμανοί ειδικοί των αγορών από την τρέχουσα τραπεζική κρίση
Αναμένονται «περιορισμένες» επιπτώσεις αλλά «αρκετές» για να ωθήσουν σε μια «επιθετική» νομισματική πολιτική.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται, κατά πλειοψηφία, οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες των χρηματαγορών σε σχέση με τις συνέπειες της τρέχουσας τραπεζικής κρίσης -ιδίως στις ΗΠΑ- πάνω στη Γερμανία και την Ευρωζώνη. Αυτό καταδεικνύει πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα (Financial Market Test April 2023) του γερμανικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ΖΕW), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας ο αντίκτυπος της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα εκτιμάται από τους εν λόγω εμπειρογνώμονες ότι θα είναι βραχυπρόθεσμος και μέτριος.

Συνολικά, οι εμπειρογνώμονες των χρηματοπιστωτικών αγορών αναμένουν ελαφρώς αρνητικές επιπτώσεις σε ορίζοντα έξι μηνών και καμία επίπτωση σε ορίζοντα δύο ετών για τη Γερμανία, τη ζώνη του ευρώ και τις ΗΠΑ.

«Οι πρόσφατες εντάσεις στο τραπεζικό σύστημα είναι πιθανό να έχουν περιορισμένες οικονομικές επιπτώσεις, τόσο ως προς την ένταση όσο και ως προς τη διάρκεια. Ωστόσο, ενδέχεται να είναι αρκετές για να καταστήσουν τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ελαφρώς λιγότερο επιθετική κατά τους επόμενους μήνες», σχολιάζει το αποτέλεσμα ο Τιμπό Σεζάν, ερευνητής του ZEW.

«Πολλοί εμπειρογνώμονες αναμένουν αρνητικό αντίκτυπο στα επιτόκια, αλλά όχι αρνητικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό. Αυτό ενδεχομένως σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παρά στην καταπολέμηση του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα μετά τα γεγονότα», προσθέτει.

Η Γερμανία και η Ευρωζώνη επηρεάζονται ελάχιστα

Συγκεκριμένα:

- Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (περίπου 54%) υποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές για το γερμανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) τους επόμενους έξι μήνες.

- Το 43%, από την άλλη πλευρά, αναμένει ελαφρώς αρνητικές επιπτώσεις.

Ο πληθωρισμός είναι επίσης πιθανό να παραμείνει σχεδόν ανεπηρέαστος από τα γεγονότα στον τραπεζικό τομέα κατά τους επόμενους έξι μήνες.

- Σε ποσοστό περίπου 64%, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν αναμένει καμία επίδραση, ενώ περίπου 24% αναμένει ελαφρώς αρνητικές επιπτώσεις.

- Όσον αφορά τα επόμενα δύο χρόνια, η μεγάλη πλειοψηφία δηλώνει ότι δεν αναμένονται επιπτώσεις στο γερμανικό ΑΕΠ (75%) και στον πληθωρισμό (77%).

- Η εικόνα είναι πολύ παρόμοια για τη ζώνη του ευρώ. Κοιτάζοντας έξι μήνες μπροστά, η μεγάλη (πλην όχι συντριπτική) πλειοψηφία των εμπειρογνωμόνων της χρηματοπιστωτικής αγοράς αναμένει ότι οι εντάσεις στον τραπεζικό τομέα δεν θα έχουν αντίκτυπο στο ΑΕΠ (55%) ή στον πληθωρισμό (62%) στη ζώνη του ευρώ.

Ισχυρότερη επίπτωση στην οικονομία των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι εντάσεις είναι πιθανότερο να γίνουν αισθητές στην οικονομία των ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα, αν και ο αντίκτυπος θα είναι μάλλον μέτριος. Συγκεκριμένα:

- Περίπου το 46% και το 45% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα, αναμένουν ότι ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ των ΗΠΑ θα είναι μηδενικός ή ελαφρώς αρνητικός σε έξι μήνες.

- Ομοίως, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, περίπου 54%, δεν αναμένει σημαντική επίπτωση στον πληθωρισμό των ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα.

-Ωστόσο, λόγω των εντάσεων στον τραπεζικό τομέα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναμένει μια ελαφρώς λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα. Περίπου το 52% των ερωτηθέντων αναμένουν ελαφρώς αρνητικές συνέπειες για το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ τους επόμενους έξι μήνες.

- Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν βλέπει καμία επίπτωση στο ΑΕΠ των ΗΠΑ (69%), στον πληθωρισμό (72%) και στο επιτόκιο της Fed (64%) σε ορίζοντα διετίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Προχωρά το mega logistics center ύψους 245 εκατ. ευρώ της HIG στον Ασπρόπυργο

Άνοδος για το πετρέλαιο – Πώς κινούνται οι τιμές στην ελληνική αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider