Ευρωαγορές: Τα επιτόκια της ΒοΕ και οι ανησυχίες για ΕΚΤ οδήγησαν σε μεικτά πρόσημα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Τα επιτόκια της ΒοΕ και οι ανησυχίες για ΕΚΤ οδήγησαν σε μεικτά πρόσημα
Κύριο θέμα προσοχής ήταν η Τράπεζα της Αγγλίας, που ανακοίνωσε αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 0,25%, όπως είχαν κάνει την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Μεικτά πρόσημα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφηκαν την Πέμπτη, καθώς οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για συνέχιση στις αυξήσεις επιτοκίων έφεραν ανησυχίες στους επενδυτές και μεταβλητότητα στις συνεδριάσεις.

Κύριο θέμα προσοχής ήταν η Τράπεζα της Αγγλίας, που ανακοίνωσε αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 0,25%, όπως είχαν κάνει την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Η BoE δεν αναμένει πλέον ύφεση στη βρετανική οικονομία, προχωρώντας στη μεγαλύτερη αναθεώρηση των επίσημων προβλέψεων της στα χρονικά, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων εφόσον συνεχιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Πέρα από την BoE, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Γιόακιμ Νάγκελ, «έδειξε» σε συνέχιση των αυξήσεων στα επιτόκια της ευρωτράπεζας και για τον Σεπτέμβριο, «χαλώντας» την αισιοδοξία των αναλυτών για το ότι μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να μπει τέλος στην περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Αλλά και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι προσπάθειες για τον έλεγχο του επίμονου πληθωρισμού δεν έχουν τελειώσει, υπονοώντας ότι έρχονται ακόμη περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. «Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και για πολύ καιρό», υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ μιλώντας στο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK την Πέμπτη. «Η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια αποστολή για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και ο αγώνας δεν έχει τελειώσει και θα ολοκληρωθεί μόνο όταν έχουμε σαφή στοιχεία ότι θα φτάσουμε τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα» έσπευσε να συμπληρώσει.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έμεινε στάσιμος στις 463,62 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,04% στις 4.308 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,14% στις 7.730 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,39% στις 15.833 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 0,28% στις 7.381 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε 0,59% στις 27.103 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιήθηκε 0,14% στις 9.180 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Άνοδο 1% σημείωσε στην αγορά της Γερμανίας η μετοχή της Deutsche Telekom, που εμφάνισε κέρδη κοντά στα 10 δισ. ευρώ για το α' τρίμηνο του 2023.

Τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 27,82 δισ. ευρώ από 27,75 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2022 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 27,78 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

SoftBank: Ζημίες ρεκόρ στο Vision Fund, ύψους 32 δισ. δολαρίων

Microsoft: Πρώτη συμφωνία για την αγορά ενέργειας από πυρηνική σύντηξη

Saudi Aramco: Αργή η πρόοδος για την IPO με αναφορές σε ενδεχόμενη αναβολή της

gazzetta
gazzetta reader insider insider