Τελευταία ενημέρωση 13:05
Νευρικότητα και συγκρατημένες κινήσεις αποτυπώνονται στα ταμπλό των ευρωαγορών, με τις ανησυχίες να κλιμακώνονται, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις γύρω από το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ, αλλά και στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος του α' γύρου στην Τουρκία. Παράλληλα, η προσοχή στρέφεται και στα τελευταία εγχώρια οικονομικά δεδομένα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,11% στις 466 μονάδες, με σχεδόν όλους τους βασικούς κλάδους να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 γνωρίζει οριακές μεταβολές και διαμορφώνεται πέριξ των 7.779 μονάδων, μετά τα στοιχεία που έδειξαν νέα αύξηση στους μισθούς κατά το α' τρίμηνο του 2023, ασκώντας ενδεχομένως νέες πιέσεις στην Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Στο Παρίσι ο CAC 40 χάνει 0,09% φθάνοντας στις 7.411 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει άνοδο 0,07% στις 15.928 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE MIB με ήπια κέρδη κινείται στις 27.290 μονάδες με τον ισπανικό IBEX 35 να κερδίζει 0,10% προς τις 9.210 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Vodafone γνωρίζει «βουτιά» 4%, μετά την είδηση ότι προχωράει σε 11.000 απολύσεις.
Χθες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τερμάτισαν «μοιρασμένα» μεταξύ των θετικών και των αρνητικών προσήμων, με φόντο τις εκλογές στην Τουρκία, η οποία τώρα οδεύει στον β' γύρο, στις 28 Μαΐου, αφού δεν ανέδειξε ξεκάθαρο νικητή, αλλά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει προβάδισμα.
Παράλληλα, η Κομισιόν δημοσίευσε τις εαρινές προβλέψεις για την οικονομία, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο 5,8% φέτος και στο 2,8% το 2024, αποστέλλοντας «σήμα» για νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Εν τω μεταξύ, οριακή ανάπτυξη σημείωσε η οικονομία της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Ειδικότερα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,1% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Σε ετήσια βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,3%.
Παράλληλα, «βουτιά» σημείωσε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Μάιο, καταγράφοντας πτώση για τρίτο διαδοχικό μήνα, και επαναφέροντας τον φόβο πιθανής ύφεσης στη χώρας.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW έπεσε στο -10,7 τον Μάιο, από 4,1 τον Απρίλιο - στην πρώτη αρνητική μέτρηση για το 2023.
- Διαβάστε ακόμα: Γερμανία: «Βουτιά» στο επενδυτικό κλίμα τον Μάιο - Αναζωπυρώνεται ο φόβος της ύφεσης
Στο αμερικανικό «μέτωπο», η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε εκ νέου ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να βρεθούν σε κατάσταση στάσης πληρωμών την 1η Ιουνίου εάν δεν εξευρεθεί συμφωνία στο Κογκρέσο για να αυξηθεί το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.
Στην Ασία, τα χρηματιστήρια κατέγραψαν μικτές διαθέσεις, μετά τα τελευταία κινεζικά μάκρο που αποδείχθηκαν κατώτερα των προσδοκιών: Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 18,4% και η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 5,6%, επιδόσεις χαμηλότερες των εκτιμήσεων των οικονομολόγων.
Στην Κίνα, ο Shanghai υποχώρησε κατά 0,49%, ενώ ο Shenzhen έχασε 0,68%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε 0,82%.
Στην Ιαπωνία εν τω μεταξύ, ο Nikkei σημείωσε κέρδη 0,73% φθάνοντας στις 29.842,99 μονάδες, ενώ ο Topix με άνοδο 0,58%, αναρριχήθηκε στις 2.127,18 μονάδες, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 1990.