Ευρωαγορές: Διατήρησαν μέχρι τέλους τα θετικά πρόσημα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Διατήρησαν μέχρι τέλους τα θετικά πρόσημα
Τον θετικό τους βηματισμό διατήρησαν μέχρι τέλους οι ευρωαγορές «παίρνοντας θάρρος» και από την πρόοδο που σημειώνεται στις συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ.

Τον θετικό τους βηματισμό διατήρησαν μέχρι τέλους οι ευρωαγορές «παίρνοντας θάρρος» και από την πρόοδο που σημειώνεται στις συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, οι επενδυτές φαίνεται πως αποτίμησαν θετικά δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, σχετικά με το μέλλον των επιτοκίων, με τον Λουίς ντε Γκίντος να υπογραμμίζει πως ένα σημαντικό μέρος στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έχει ολοκληρωθεί αλλά «υπάρχει ακόμα λίγο δρόμος για να διανύσουμε. Πιθανά θα είναι μικρός, αλλά δεν ξέρω πότε ακριβώς θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,43%, με θετικούς πρωταγωνιστές τους κλάδους αυτοκινητοβιομηχανιών και τεχνολογίας.

Στους επιμέρους δείκτες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 0,25%, στις 7.742 μονάδες. «Πράσινος» και ο γερμανικός DAX με άλμα 1,33% στις 16.163 μονάδες. Ο CAC 40 στο Παρίσι κέρδισε 0,64% στις 7.446 μονάδες, ενώ ο FTSΕ MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,14% στις 27.435 μονάδες. Ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έκλεισε στο +0,02% και τις 9.213 μονάδες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό με τους εκπροσώπους των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και ότι δεν πρόκειται να κηρύξει στάση πληρωμών η χώρα. Οι διαπραγματευτές συναντήθηκαν χτες και ο ίδιος ήταν σε στενή επαφή μαζί τους. «Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μέχρι να πετύχουμε μια συμφωνία», για την αύξηση του ορίου του χρέους, είπε στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι τα στελέχη του Κογκρέσου με τα οποία συναντήθηκε την Τρίτη «συμφωνούν να αποφευχθεί η στάση πληρωμών». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Κυριακή για το θέμα της αύξησης του ορίου του χρέους.

Επιχειρηματικά νέα

Πτώση 5% σημείωσε η μετοχή της Burberry, καθώς σημείωσε καλύτερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις το δ' τρίμηνο, ωστόσο κατέγραψε ασθενέστερη ζήτηση στις ΗΠΑ αλλά και στους νεότερους καταναλωτές.

Απώλειες σημείωσε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου η μετοχή της BT. Ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην περικοπή 55.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2030, στο πλαίσιο μείωσης του μισθολογικού κόστους μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Η BT απασχολεί σήμερα 130.000 εργαζόμενους, μαζί με εργολαβικές σχέσεις εργασίας. Η διοίκηση θέλει να μειώσει αυτό τον αριθμό σε 75.000 με 90.000 άτομα από τα δημοσιονομικά έτη 2028-2030.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider