Χρηματιστήριο: Stock picking και αναμονή για το αποτέλεσμα της κάλπης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Stock picking και αναμονή για το αποτέλεσμα της κάλπης
Με το βλέμμα στις κάλπες το Χρηματιστήριο. Ξεχώρισαν με ισχυρή άνοδο Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Aegean και Alpha Bank. Υψηλός τζίρος για τα δεδομένα.

Ελαφρώς υψηλοτερα έκλεισε το Χρηματιστήριο την Παρασκευή - ελαφρώς υψηλότερα από τις 1.130 μονάδες - και κοντά με τα υψηλά των 1.140 μονάδων, αναμένοντας με μεγάλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της κάλπης.

Όπως σημειώνει η Beta Χρηματιστηριακή, «το πρώτο τεστ με την πραγματικότητα έφτασε και η αγορά αναμένει πλέον την ετυμηγορία των πολιτών για την κυβέρνηση της χώρας. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν το κυβερνών κόμμα να προηγείται σταθερά με διαφορά 4,5% -6% έναντι του δεύτερου και η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης να οδηγείται σε επαναληπτικές εκλογές στις 2 Ιουλίου. Αυτή είναι η προσδοκία που έχει αποτυπωθεί στις
τιμές των μετοχών αποτιμώντας κατά περίπτωση την βαρύτητα του πολιτικού ρίσκου. Παρά τις αβεβαιότητες που συνεπάγεται η προεκλογική περίοδος ο παράγοντας κερδοφορία ήταν αυτός που συντήρησε την αγορά σε υψηλά 105 μηνών».

Οι 18 εταιρίες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη εξακολουθούν να δείχνουν μια εξαιρετική εικόνα μεγέθυνσης δραστηριότητας και επιδόσεων σε σχέση με το περυσινό α’ τρίμηνο ξεκινώντας την χρήση με την φόρα του 2022: Σε προσαρμοσμένο επίπεδο για τις διαφορές αποτίμησης αποθεμάτων των ΕΛΠΕ (125 εκατ. ευρώ) ο τζίρος είναι αυξημένος κατά 16,4%, τα λειτουργικά κέρδη 95% και η καθαρή κερδοφορία μειωμένη κατά 24% λόγω των τραπεζικών εκτάκτων αποτελεσμάτων στο α’ τρίμηνο του 2022.

Επομένως αν το αποτέλεσμα των εκλογών ικανοποιήσει την αγορά, η ένταση των τοποθετήσεων θα επανέλθει με ισχυρή δυναμική καθώς δεν θα αφορά μόνο την προοπτική του οικονομικού περιβάλλοντος αλλά θα βάλει στην εικόνα και την κερδοφορία των εταιριών για την οποία ήδη έχουμε πάρει μια πρώτη γεύση. Από την άλλη πλευρά πιθανόν κάποια χαρτοφυλάκια να κρατήσουν δυνάμεις καθώς δεν αποκλείεται το αποτέλεσμα να είναι μεν θετικό αλλά όχι οριστικό υπό την έννοια μιας επαναληπτικής εκλογής στις αρχές Ιουλίου. Και αυτό το ενδεχόμενο ωστόσο περιλαμβάνεται υπό συνθήκες στο εύρος των αναμενόμενων εξελίξεων που θα προκύψουν μετά το βράδυ της Κυριακής.

Άλλωστε και οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι βρίσκονται συνεχώς πάνω από την εγχώρια πολιτική σκηνή, θέτοντας τις δικές τους εκτιμήσεις. Από τη μία η Societe Generale εστιάζει στην προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, και από την άλλη η ING στρέφεται στις κάλπες. «Γνωρίζοντας ότι πρέπει να είναι σε μια ισχυρή θέση για να επωφεληθεί από αυτό το «μπόνους», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να αποφασίσει να στοχεύσει σε ένα δεύτερο εκλογικό γύρο, ο οποίος πιθανότατα θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου» αναφέρει ο ολλανδικός οίκος. Πόσο ριψοκίνδυνο θα ήταν αυτό το στοίχημα για τον Μητσοτάκη; Όχι πολύ, κατά την ING. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να τα πηγαίνει καλά, με το re - opening (το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας από την πανδημία) να την ευνοεί σε μεγάλο βαθμό, την απασχόληση να υποστηρίζεται από τον κλάδο του τουρισμού και την επερχόμενη θερινή περίοδο, και τον επίσημο πληθωρισμό (όχι τον δομικό) να συνεχίζει να επιβραδύνεται. Η ΝΔ μπορεί να τα αξιοποιήσει όλα αυτά σε μια υποθετική σύντομη προεκλογική εκστρατεία τον Ιούνιο, αντιπαραθέτοντας τη σταθερότητα με τις πιθανές εκκλήσεις για μια αλλαγή που προέρχονται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ύμνους για το Χρηματιστήριο Αθηνών γράφει και το Bloomberg. «Οι ελληνικές μετοχές είναι μεταξύ εκείνων που σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη παγκοσμίως μέχρι στιγμής φέτος και πριν τις εκλογές της Κυριακής, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η χώρα μπορεί να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα» τονίζει συγκεκριμένα το διεθνές πρακτορείο. Όπως σημειώνει ακόμα, «ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει άνοδο 22% το 2023 και είναι ο έκτος καλύτερος από τους 92 δείκτες αναφοράς που παρακολουθεί το Bloomberg, ενώ ξεπερνά και τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές». Η μεγαλύτερη ώθηση, όπως παρατηρεί, προέρχεται από τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα Πειραιώς μαζί με την Εθνική Τράπεζα, αλλά και εταιρείες όπως η Jumbo και ο ΟΠΑΠ.

Τι δείχνει η τεχνική εικόνα

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Χρηματιστηριακής, «η τεχνική εικόνα παραμένει αισιόδοξη καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον σε επαφή με τα πρόσφατα υψηλά έτους. Η εβδομάδα που πέρασε αναλώθηκε σε κινήσεις μικρού εύρους κυρίως διεκπεραιωτικού χαρακτήρα χωρίς να απειληθούν επίπεδα που θα άλλαζαν δραματικά την διαγραμματική εικόνα υποδηλώνοντας αναμονή ενόψει των μεθαυριανών γεγονότων.

Όλοι οι μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες κοιτάνε πλέον ανοδικά και η διαφυγή από το υψηλό έτους (1.140 μονάδες) θα βάλει στην αγορά ένα νέο φιλόδοξο ανοδικό στόχο, τα υψηλά του 2014 τιμές διαπραγμάτευσης δηλαδή κοντά στις 1.350 μονάδες. Λόγω των αλλαγών σε δείκτες και μετοχές που έχουν συντελεστεί από τότε μέχρι σήμερα (ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, αυξήσεις κεφαλαίου κλπ) οι ενδιάμεσες αντιστάσεις είναι μάλλον δύσκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια ωστόσο εκτιμώντας μια υπερβολή στην κίνηση των ταλαντωτών οι πιθανότητες μιας πρώτης στάσης θα εντοπίζονταν μεταξύ 1.220 – 1.230 μονάδων.

Στον αντίποδα η πρώτη στήριξη βρίσκεται στις 1.000 μονάδες επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η ανοδική κίνηση μέχρι τα πρόσφατα υψηλά από τις αρχές Απριλίου. Συμπερασματικά, ο Γενικός Δείκτης χωρίς τον θόρυβο των ημερών δείχνει έτοιμος για ένα νέο ανοδικό άλμα. Το γεγονός ότι παρά το σχετικά χαμηλό τζίρο των προηγούμενων ημερών τα επίπεδα διαπραγμάτευσης μάλλον κρατήθηκαν με άνεση δείχνει ότι η αναμονή που είναι σε εξέλιξη είναι υποκειμενικά φορτισμένη από ανοδική δυναμική. Ενδιαφέρον τέλος θα έχει ο τζίρος με τον οποίο θα επιτευχθεί η όποια διαφυγή (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω) καθώς θα δώσει πληροφορίες για την ένταση της επικρατούσας τάσης και το πιθανό επίπεδο εκτόνωσης».

Στο ταμπλό σήμερα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα στενό εύρος κλείνοντας με ήπια άνοδο 0,19% στις 1.132,34 μονάδες, με τον τζίρο να αυξάνεται στα 94,86 εκατ. ευρώ λόγω διάθεσης για trading. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,43% στις 2.767 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 881,51 μονάδες.

Επιμέρους, η Alpha ενισχύθηκε κατά 1,35%, η ΕΤΕ υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,7%, η Eurobank σημείωσε κέρδη 0,84% στα 1,447 ευρώ και η Πειραιώς πάτησε στα 2,37 ευρώ.

Η Aegean επίσης ξεχώρισε με κέρδη 1,01% με τη Μυτιληναίος να πατά γκάζι καταγράφοντας κέρδη 2,24%, όπως και ο ΟΠΑΠ στο 1,73%.

Από την άλλη, το rotation πίεσε προς τα κάτω τα ΕΛΠΕ, την ΕΕΕ, τη ΜΟΗ, τη Cenergy και τη Lamda.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παγκρήτια Τράπεζα: Πλάνο για τιτλοποίηση NPLs 300 εκατ. ευρώ και κεφαλαιακή ενίσχυση 50 – 60 εκατ. το 2024

Αυξάνει την τιμή στόχο για τη Eurobank η Piraeus Securities - Οι εκτιμήσεις για πιστωτική επέκταση και μέρισμα

A. Σιάμισιης (Helleniq Energy): Ανακοίνωση νέων εξαγορών ΑΠΕ σε λίγες εβδομάδες

gazzetta
gazzetta reader insider insider