Πλάνο ανάπτυξης και παράλληλης εξυγίανσης του ισολογισμού από τα κόκκινα δάνεια, εκπονεί στην Παγκρήτια Τράπεζα η διοίκηση Δ. Δημόπουλου – Α. Βαρθολομαίου.
Μετά την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank, επενδύοντας 34 εκατ. ευρώ, η Παγκρήτια Τράπεζα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη συγχώνευση της HSBC Ελλάδος που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και θα ακολουθήσει η συγχώνευση με την Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Το σχήμα θα ενισχυθεί με την προβλεπόμενη συγχώνευση Παγκρήτιας – Attica Bank σε ενάμιση χρόνο από σήμερα, προκειμένου να δημιουργηθεί ο πέμπτος τραπεζικός πόλος, που στοχεύει να καλύψει το κενό που αφήνουν οι συστημικές τράπεζες στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Όπως και στην περίπτωση της Attica Bank όπου εκπονείται σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων με πωλήσεις χαρτοφυλακίων, έτσι και στην περίπτωση της Παγκρήτιας σχεδιάζονται τιτλοποιήσεις και πωλήσεις NPLs. Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Παγκρήτιας ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τις πληροφορίες προβλέπεται ότι σε ενάμιση χρόνο από σήμερα θα διενεργηθεί τιτλοποίηση για κόκκινα δάνεια 300 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι η τιτλοποίηση θα «κάψει» κεφάλαια της τάξεως των 50 – 60 εκατ. ευρώ, απαιτώντας κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας. Σημειώνεται ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση θα πραγματοποιηθεί είτε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε με ιδιωτική τοποθέτηση (private placement) είτε με συνδυασμό ομολογιακών εκδόσεων Tier I και Tier II. Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Παγκρήτιας θα συνδεθεί και με την συγχώνευση με την Attica Bank, καθώς η πρόσφατη συμφωνία για την ΑΜΚ της δεύτερης προβλέπει ότι μέχρι τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2024 και με βάση τα οικονομικά στοιχεία της χρήσης 2023, θα διαμορφωθεί η σχέση ανταλλαγής των μετοχών των δύο τραπεζών.
Με τον ορίζοντα αυτόν, η Διοίκηση της Παγκρήτιας υλοποιεί εντατικά το πλάνο της για την αναδιοργάνωση και τη λειτουργική αναβάθμιση της Τράπεζας. Οι τελευταίες πρωτοβουλίες για την αποκλειστική χρηματοδότηση της μαρίνας Ναυπλίου, καθώς και για την σύσταση Ναυτιλιακής Μονάδας στην τράπεζα (σημειώνεται ότι οι πρώτες ναυτιλιακές δανειοδοτήσεις στις μικρού και μεσαίου μεγέθους ναυτιλιακές εταιρείες στις οποίες στοχεύει η Παγκρήτια, θα ξεκινήσουν σε δύο μήνες) αποδεικνύουν ότι η Παγκρήτια επιδιώκει πλέον δυναμικό και μεγαλύτερο ρόλο στο τραπεζικό τοπίο.
Στην κατεύθυνση αυτή, πολύτιμη είναι η τεχνογνωσία και η μεθοδολογία της HSBC, την οποία η Παγκρήτια θα ενσωματώσει ειδικά στο συμβουλευτικό κομμάτι της στεγαστικής πίστης, των επαγγελματικών δανείων και των δανείων προς μικρές επιχειρήσεις. Κρίσιμης σημασίας για την Παγκρήτια είναι και το δίκτυο και τα operations που θα αποκτήσει από την HSBC, δημιουργώντας μια ισχυρή βάση στην Αττική, ιδίως στους τομείς wealth management και μικρών επιχειρήσεων.
Πέραν της ισχυρής παρουσίας της στην Κρήτη και της βάσης που θα αποκτήσει στην Αττική μέσω της HSBC και των 14 καταστημάτων της, η Παγκρήτια Τράπεζα στοχεύει να καλύψει και το τόξο της Βόρειας Ελλάδας μέσω της απορρόφησης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας. Η τελευταία λειτουργεί με δύο καταστήματα, σε Κατερίνη (πολύ πλούσια περιοχή και με έκθεση στον ξενοδοχειακό τομέα όπου η Παγκρήτια έχει το expertise από την Κρήτη) και Σέρρες (περιοχή με ενεργειακά projects, βιοτεχνία και μικρές – μεσαίες επιχειρήσεις), και με τα δύο καταστήματα που διαθέτει η Παγκρήτια στη Θεσσαλονίκη συν ένα κατάστημα της HSBC, καλύπτεται και η Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, αναδιαρθρώνοντας το δίκτυό της στην Κρήτη, η Παγκρήτια θα ανοίξει προσεχώς καταστήματα σε Λάρισα, Ιωάννινα, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη , στην Πελοπόννησο σε Καλαμάτα (το κατάστημα ανοίγει τον Ιούνιο) και Τρίπολη (τον Σεπτέμβριο). Ήδη η Τράπεζα έχει κατάστημα στην Πάτρα, όπως επίσης και στη Μήλο, τη Χίο και τη Ρόδο.