Citi: Περαιτέρω υποχώρηση των spreads των ελληνικών ομολόγων μετά τις δεύτερες εκλογές

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Citi: Περαιτέρω υποχώρηση των spreads των ελληνικών ομολόγων μετά τις δεύτερες εκλογές
Σταθεροποίηση του spread του εγχώριου δεκαετούς τίτλου έναντι του Bund αναμένει η Citi στο επίπεδο των 140 μονάδων βάσης περίπου, μέχρι τη διεξαγωγή της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

Σταθεροποίηση του spread του εγχώριου δεκαετούς τίτλου έναντι του Bund, στο επίπεδο των 140 μονάδων βάσης περίπου (πέριξ των 138,50 μονάδων βάσης σήμερα), μέχρι τη διεξαγωγή της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, αναμένει αρχικώς η Citi, προτού ακολουθήσει ένα μεγαλύτερο κλείσιμο της «ψαλίδας».

Το συγκεκριμένο επίπεδο αποτελούσε ένα στόχο του αμερικανικού οίκου, που επετεύχθει, καθώς η Ελλάδα βαδίζει με μεγαλύτερη σιγουριά πλέον προς το δρόμο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ομάδα στρατηγικής της Citi για τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, «πλέον αναμένουμε ότι το spread θα σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα (των 140 μονάδων βάσης) μέχρι τις δεύτερες εκλογές, οι οποίες, αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου. Ωστόσο, μια παρόμοια επίδοση (με την πρώτη αναμέτρηση) από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες κάλπες, θα μπορούσε να διευρύνει το «ράλι» και να κλείσει περαιτέρω το spread σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Επιπλέον, δεδομένης της ευρωπαϊκής οικονομικής στήριξης και του τρέχοντος χαμηλού κόστους δανεισμού, η κυβέρνηση θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το δείκτη δημόσιου χρέους, κάτι που θα ήταν ίδιατερα κρίσιμο ώστε να ενταχθούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στους δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

Η Moody's σημείωσε άλλωστε σήμερα, πως η ελληνική οικονομία ανέκαμψε σημαντικά με το πέρας της πανδημίας, με μια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της τάξεως του 5,9% το 2022 και του 8,4% το 2021, μετά από συρρίκνωση 9% το 2020. Στηριζόμενη στις προοπτικές μιας σταθερά υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα καταγράψει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να μειώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα του 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% που είχε καταγραφεί στο τέλος του 2022.

Αν και ο δείκτης χρέους της χώρας θα παραμείνει πολύ υψηλός για τις επόμενες δεκαετίες, το χρέος της έχει γίνει σημαντικά πιο βιώσιμο, χάρη στους πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων της Eυρωζώνης και την εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους από το 2017. Σχεδόν το 80% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, και εξαιρουμένων των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων και συναλλαγών repos με άλλες ελληνικές οντότητες του δημόσιου τομέα, οφείλεται σε ιδρύματα της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ και άλλων Κεντρικών Τραπεζών.

Ως αποτέλεσμα, οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας ως ποσοστό των κρατικών εσόδων – ο προτιμώμενος δείκτης της Moody's για τη μέτρηση της προσιτότητας και εξυπηρέτησης της επιβάρυνσης του χρέους – είναι χαμηλές και θα παραμείνουν έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της πανδημίας και η επιστροφή σε τακτικές εξόδους της χώρας στις αγορές. Σε μία αναλογία περίπου 5,5% - 6,1%, η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει ισχυρότερη από αυτήν της Ιταλίας και σημαντικά χαμηλότερη από άλλες χώρες με αξιολόγηση «Ba3», σύμφωνα με τον οίκο αξιολογησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider