Χρηματιστήριο: Επιλεκτικές κινήσεις και rotation στις 1.250 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Επιλεκτικές κινήσεις και rotation στις 1.250 μονάδες
Πιθανή «στάση για ανάσες» από επενδυτές με το βλέμμα σε υψηλότερα επίπεδα.

Τελευταία ενημέρωση: 11:31

Το κλίμα ευφορίας καλά κρατεί στο εσωτερικό, αλλά σαφώς χρήζει προσοχής και το τι γίνεται έξω, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις κεντρικές τράπεζες, τα επιτόκια, και το δρόμου που θα ακολουθήσουν οι αγορές.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η πιο άμεση αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας και η δυναμική παρουσία των εγχώριων εισηγμένων, αποτελούν τους λόγους που η αγορά έχει πάρει την ανιούσια.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2023 σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα, αναθεωρήσεις προς τα «κάτω» καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ και για το 2022: Tο τελευταίο τρίμηνο πλέον υπολογίζεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 4,8% έναντι 5,2% ανόδου που αναφερόταν στην προηγούμενη ανακοίνωση και οδηγούσε σε συνολική άνοδο του ΑΕΠ κατά 5,9% το 2022. Ανάλογες αναθεωρήσεις υπάρχουν και στα προηγούμενα τρίμηνα: Tο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,2% το 3ο τρίμηνο (έναντι ανόδου κατά 4,4% που υπολογιζόταν πριν) και κατά 7,8% το 1ο τρίμηνο του 2022 (από 7,5% που υπολογιζόταν προηγουμένως). Σε γενικές γραμμές η επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης ήταν αναμενόμενη και λόγω της υψηλής ανόδου το ανάλογο διάστημα του 2022, αλλά και λόγω των πιέσεων που υπάρχουν πλέον ανά την ΕΕ (άνοδος ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο κατά 1,2% στην ΕΕ και κατά 1,3% στην Ευρωζώνη), με τη Γερμανία σε οριακή ύφεση, και με κράτη όπως η Γαλλία να έχουν χαμηλή άνοδο του ΑΕΠ.

Παράλληλα, μετά τις Goldman Sachs και Morgan Stanley, ακολούθησε και η JP Morgan, τονίζοντας πως αποτελεί εγγύηση για την οικονομία μια δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας, βλέποντας την επενδυτική βαθμίδα από τον Σεπτέμβριο και από την DBRS, προτού ακολουθήσει η S&P και η Fitch.

Βέβαια, τα βλέμματα από το ΑΕΠ έκλεψε το νέο στρατηγικό σχέδιο και οι στόχοι που παρουσίασε η Alpha Bank για το 2023 - 2025. Συγκεκριμένα, στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους με επιταχυνόμενους ρυθμούς, μέσα από την υιοθέτηση σειράς αλλαγών οι οποίες θα αυξήσουν την κερδοφορία σε όλες τις επιχειρηματικές μονάδες, προσβλέπει το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο της Alpha Bank για την τριετία 2023 – 2025 που ανακοίνωσε χθες στους επενδυτές η Διοίκηση της Τράπεζας. Στο διάστημα αυτό, η Alpha Bank στοχεύει σε ετήσια αύξηση της κερδοφορίας της κατά 20%, αξιοποιώντας ποσό 1,4 δισ. ευρώ για τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους της.

Οι επενδυτές ήδη στις προηγούμενες συνεδριάσεις προεξοφλούσαν άκρως θετικές εξελίξεις με τη μετοχή να ενισχύεται χθες κατά 3,96% στα 1,536 ευρώ πλέον και σε υψηλά σχεδόν τριών ετών. Μάλιστα, η ανοδική εκτόνωση της Alpha ήρθε με έναν τζίρο της τάξεως των 53,5 εκατ. ευρώ σχεδόν... τζίροι που έκανε συνολικά η αγορά μέχρι πέρυσι στη θερινή ραστώνη.

Η κίνηση της Alpha οδήγησε υψηλότερα και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, ενώ Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ υπεραπέδωσαν επίσης χθες. Ισχυρή άνοδο και για την ΕΧΑΕ που πέρασε τα 5 ευρώ, αναμένοντας σήμερα τη Γ.Σ που θα αποφασίσει για μέρισμα και άλλες κινήσεις.

Ευρύτερα, τα futures σε Ευρώπη και ΗΠΑ δείχνουν οριακές μεταβολές, καθώς βαδίζουμε προς την κρίσιμη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα.

Οι αναλυτές δυσκολεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό να δώσουν μια εκτίμηση για το εάν η Fed θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια ή θα διατηρήσει μια στάση αναμονής. Ωστόσο, η απόφαση της Τράπεζας του Καναδά (αύξηση των επιτοκίων) έφερε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να κινηθούν προς την κατεύθυνση μια αύξησης των επιτοκίων με πιθανότητες 35%, από 19% την Τρίτη. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές έγιναν επίσης πιο δύσπιστοι ότι η Fed θα κατέληγε να μειώσει τα επιτόκια φέτος, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται μέχρι τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου σε υψηλό μετά την SVB στο 5,03%. Λάβετε υπόψη ότι μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed τον Μάιο, το επιτόκιο που αναμενόταν τον Δεκέμβριο ήταν 4,18%. Έτσι, σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, είχαμε περίπου 85 μονάδες βάσης αναμενόμενων μειώσεων για φέτος που αφαιρέθηκαν από την τιμολόγηση των αγορών.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η αγορά καταγράφει οριακές μεταβολές με επιλεκτικό ενδιαφέρον από επενδυτές που αναζητούν ελκυστικά σημεία εισόδου για να τοποθετηθούν, με κάποιους να μπαίνουν σε αυτή τη θέση έχοντας κλειδώσει κέρδη, συντηρώντας έτσι την αγορά στις 1.250 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο 0,10% στις 1.252 μονάδες με την καθαρή αξία των συναλλαγών στο 13,75 εκατ. ευρώ.

Στο 0,05% ο FTSE 25 και στις 3.046,32 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης αφομειώνει κρίσιμα επίπεδα παραμένοντας σταθερά πάνω από τις 1.000 μονάδες στις 1.017.

Στις τράπεζες ήπιες μεταβολές, ενώ profit taking καταγράφεται σε Aegean, Cenergy, Ελλάκτωρ. Υπεραποδίδει εκ νέου η ΕΧΑΕ φτάνοντας στα 5,12 ευρώ, ενώ κέρδη καταγράφει η Jumbo, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα ΕΛΠΕ και η Titan.

Στο 0,69% υψηλότερα η ΜΟΗ ενώ οριακά στα 29,78 ευρώ βρίσκεται η Μυτιληναίος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Εγγύηση για την οικονομία μια δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας - Επενδυτική βαθμίδα από Σεπτέμβριο

HSBC: Γιατί Jumbo και ΟΠΑΠ αποτελούν δύο ισχυρά μακροπρόθεσμα «plays» - Νέες τιμές στόχοι

Τσαμάζ (ΟΤΕ): Οι 4 προκλήσεις και το στοίχημα για την αγορά της Ρουμανίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider