Το σημείο που θα κρίνει τη μακροπρόθεσμη τάση του Χρηματιστηρίου

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το σημείο που θα κρίνει τη μακροπρόθεσμη τάση του Χρηματιστηρίου
Νέα δεδομένα διαμορφώνονται γύρω από την εγχώρια αγορά μετοχών, μετά το αγοραστικό κρεσέντο και την εκτίναξη του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 1.260 μονάδων. Το κρίσιμο σημείο και τα δύο σενάρια ενόψει συνέχειας.

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται γύρω από την εγχώρια αγορά μετοχών, στη βάση της γενικής - ισχυρά ανοδικής - συμπεριφοράς της, με την εκτίναξη του Γενικού Δείκτη προς τα επίπεδα των 1.260 μονάδων.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, ήδη από τον Οκτώβριο του 2022 (απαρχή μιας σπουδαίας ανοδικής κίνησης) δείχνει να έχει αυτονομηθεί σε έναν πολύ υψηλό βαθμό από το πλαίσιο του φόβου και αβεβαιότητας των διεθνών αγορών, αποκρούοντας παράλληλα, τα όποια «εξωτερικά πυρά». Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός, πως για αρκετά χρόνια, η εγχώρια αγορά υστερούσε, υποαπέδιδε και κινούνταν σε ένα στενό «trade range», με εντονότερα και πιο διευρυμένα sell off σε πτωτικές τάσεις, έναντι των ξένων αγορών. Χωρίς λοιπόν, να έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, να ανέβει στο «άρμα» της διεθνούς μακροχρόνιας ανοδικής τάσης, στην οποία τα χαρτοφυλάκια κινούνταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, υπό το σύνθημα του «run bull.. run», το Χρηματιστήριο - όπως και η ελληνική οικονομία - βρισκόμενο σε ένα διαφορετικό σημείο στον κύκλο, προσπαθεί να κλείσει αυτή την τεράστια «ψαλίδα», ανεβάζοντας ρυθμούς και ένταση και με μια μεγαλύτερη γνώση, έχοντας την εμπειρία του παρελθόντος.

Συμπληρωματικά σε αυτό, έρχονται να λειτουργήσουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυση του εγχώριου επενδυτικού «story», καθώς το τοπίο στο πολιτικό σκηνικό ξεκαθαρίζει σε μεγάλο βαθμό, μετά την ευρεία επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας (στον πρώτο εκλογικό γύρο), που ανοίγει ουσιαστικά το «δρόμο» της σταθερότητας και της εξάλειψης του πολιτικού ρίσκου. Υπό αυτό το πρίσμα, η αγορά αρχίζει να προεξοφλεί μια πιο άμεση, χρονικά, ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα επιφέρει μια σειρά θετικών επιδράσεων σε ολόκληρο το φάσμα των εισηγμένων (μεγαλύτερες τοποθετήσεις και εμπορευσιμότητα στη βάση και των φθηνών αποτιμήσεων - ένταξη στο «ραντάρ» των ισχυρών διεθνών χαρτοφυλακίων και δεικτών με μεγαλύτερη προβολή), στο κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, των εταιρειών και των τραπεζών και στο πέρασμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο «χάρτη» των αναπτυγμένων αγορών.

Ως προς το τελευταίο, προφανώς υπάρχουν αρκετά ανοιχτά «μέτωπα» που χρήζουν βελτίωσης, όπως είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ελκυστικότητας, η αντιστροφή της τάσης της χαμηλής ρευστότητας και των δημόσιων προτάσεων, η ενδυνάμωση του κλίματος για νέες εισαγωγές και dual listing και η διεύρυνση των επενδυτικών «εργαλείων» και των φορολογικών κινήτρων, ώστε να αρχίζει υπό ρεαλιστικά όρους, να βλέπει, το Χρηματιστήριο την ένταξη στο «χάρτη» των ανεπτυγμένων αγορών. Ένα εγχείρημα με αυξημένο βαθμό δυσκολίας που προϋποθέτει και απαιτεί φυσικά, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία.

Για τους λόγους αυτούς θα διεξαχθεί το συνέδριο της ΕΧΑΕ στη Γενεύη στις 13 Ιουνίου και στις 22 του μήνα στο Παρίσι για τα mid caps - στρατηγικές κινήσεις που ενισχύουν την προβολή και την εξωστρέφεια της αγοράς. Να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί το διήμερο συνέδριο που πραγματοποίησε η Wood & Co («Greek Retreat») σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, στο Καβούρι, στις 11 - 12 Μαΐου.

«The trend is your friend, until it ends»

Επιπλέον, οι όποιες ελεγχόμενες διορθωτικές κινήσεις - με αυτή τη δύναμη και ορμή της αγοράς - προσφέρουν την απαραίτητη ρευστότητα σε χαρτοφυλάκια ώστε να επανατοποθετηθούν από χαμηλότερα σημεία εκκίνησης, αναζητώντας τίτλους που είτε υποαπέδωσαν, είτε μπορούν να προστεθούν και να αποτελέσουν επιλογές σε ένα καλά διαφοροποιημένο επενδυτικό «μείγμα», στη βάση ενός πιο ανοιχτού ορίζοντα και μιας μακροχρόνιας ανοδικής τάσης. Συνεπώς, η όποια αναδιάταξη δυνάμεων και θέσεων κρίνεται σημαντική και απαραίτητη ενόψει συνέχειας, με την αγορά να έχει εξέλθει από το στενό μακροχρόνιο εύρος κίνησης, να έχει βρει ψυχολογία και momentum και να δείχνει δείγματα ωριμότητας.

Παράλληλα, η όποια ήπια αποφόρτιση (μεταξύ τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου) καταγράφηκε στους ταλαντωτές από τις άκρως υπεραγορασμένες περιοχές, στις οποίες είχαν εισέλθει σε ημερήσιο επίπεδο, ήταν πρόσκαιρη, καθώς τα σημεία εισόδου που διαμορφώθηκαν, οδήγησαν σε άμεσες επανατοποθετήσεις και στην είσοδο νέων κεφαλαίων (σε τράπεζες και δεικτοβαρείς τίτλους) που είχαν μείνει εκτός της αγοράς. Μάλιστα, το φαινόμενο των υπεραγορασμένων ταλαντωτών σε επίπεδο μήνα έχει να εμφανιστεί στο Χρηματιστήριο από το 2007, ωστόσο η τότε διάρκεια του ήταν περίπου 2,5 χρόνια (2005 – 2007).

Από κυματικής άποψης και όπως αναφέρει ο Αντώνης Κοφινάκος, πιστοποιημένος σύμβουλος επενδύσεων σε παράγωγες αξίες, υπεύθυνος χρηματιστηριακής εκπαίδευσης στην Trader24 και εισηγητής στο Financial Trading του Aegean College, ο Γενικός Δείκτης είναι πολύ κοντά στο να ενεργοποιήσει σε μακροπρόθεσμο γράφημα τον πρώτο σχηματισμό αντιστροφής (double bottom), με την υπέρβαση των 1.379,42 μονάδων (neckline). Επιπρόσθετα, η ενεργοποίηση θα σημάνει και επίσημα την αντιστροφή της τάσης στο Χρηματιστήριο. Συνεπώς εφόσον οι 1.379,42 μονάδες έχουν τόσο μεγάλη σημασία, το πιθανότερο είναι ότι η τιμή να πάει προς τα εκεί και να δοκιμάσει αυτό το σημαντικό επίπεδο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε, πως το παραπάνω επίπεδο αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Στη περίπτωση υπέρβασης των 1.379,45 μονάδων, θα έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Το πρώτο, αφορά την ανοδική διάσπαση των 1.379,45 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει σε υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200%. Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.

Χρηματιστήριο

Για να διασπαστεί ένα επίπεδο που θα κρίνει την μακροχρόνια τάση, χρειάζεται ισχυρή δύναμη και θετικό momentum. Αυτές τις δυνάμεις τις συναντάμε σε ένα τριμηνιαίο γράφημα, όπου εντοπίζουμε τη στρατηγική του «squeeze» σε συνδυασμό με ένα θετικό momentum.

Η θεωρία του «squeeze» αναφέρει, ότι όταν οι λωρίδες του Bollinger Bands εισέλθουν εντός των λωρίδων του Keltner Channel, έχουμε σημαντική μείωση της μεταβλητότητας και αναμένουμε έντονη αύξηση της μεταβλητότητας. Χρήζει προσοχής ωστόσο καθώς αναμένουμε αύξηση μεταβλητότητας, δηλαδή έντονη ανοδική δύναμη, χωρίς να γνωρίζουμε προς ποια κατεύθυνση και γιαυτό το λόγο αυτό χρησιμοποιούμε τον MACD.

Χρηματιστήριο

Ανδρέας Βελισσάριος, [email protected] - Aντώνης Κοφινάκος, [email protected]

Αποποίηση Ευθυνών: Το παρόν άρθρο έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ούτε μπορεί να θεωρηθεί προτροπή ή σύσταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών. Οι αρθρογράφοι και το insider.gr δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πράξη από πλευράς των αναγνωστών ή άλλων τρίτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

HSBC: Γιατί Jumbo και ΟΠΑΠ αποτελούν δύο ισχυρά μακροπρόθεσμα «plays» - Νέες τιμές στόχοι

Τράπεζες: Σχέδιο μετασχηματισμού 4 αξόνων – «Ηρακλής 3», ΤΧΣ, Φορέας Ακινήτων και ρυθμισμένα δάνεια στο επίκεντρο

Ambrosia Capital: Έχει ακόμη δρόμο το «ράλι» των ελληνικών τραπεζών - Αυξάνει τις τιμές στόχους

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider