Άνευρη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο και μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Άνευρη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο και μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά
«Κάηκαν» εν μέρει οι πρωινοί αγοραστές. Χαμηλά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά το ΧΑ.

«Φρένο» στην πρωινή αγοραστική φόρα έβαλαν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες και οι πωλητές στο Χρηματιστήριο, παρά την υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών αγορών και το θετικό άνοιγμα της Wall Street.

Συνεδρίαση που ξεπέρασε τα 130 εκατ. ευρώ σε τζίρο, αλλά με το rotation να κυριαρχεί και την αγορά να κρατά μια στάσης αναμονής ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων από τη Fed και την ΕΚΤ τις επόμενες ημέρες. Επίσης αύριο αναμένεται η ιδιαίτερα σημαντική ανακοίνωση για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που φυσικά θα κρίνει και τις αποφάσεις της FOMC αλλά και το δρόμο που θα ακολουθήσουν οι αγορές.

Όπως ανέλυε το insider.gr το Χρηματιστήριο Αθηνών, ήδη από τον Οκτώβριο του 2022 (απαρχή μιας σπουδαίας ανοδικής κίνησης) δείχνει να έχει αυτονομηθεί σε έναν πολύ υψηλό βαθμό από το πλαίσιο του φόβου και αβεβαιότητας των διεθνών αγορών, αποκρούοντας παράλληλα, τα όποια «εξωτερικά πυρά». Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός, πως για αρκετά χρόνια, η εγχώρια αγορά υστερούσε, υποαπέδιδε και κινούνταν σε ένα στενό «trade range», με εντονότερα και πιο διευρυμένα sell off σε πτωτικές τάσεις, έναντι των ξένων αγορών. Χωρίς λοιπόν, να έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, να ανέβει στο «άρμα» της διεθνούς μακροχρόνιας ανοδικής τάσης, στην οποία τα χαρτοφυλάκια κινούνταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, υπό το σύνθημα του «run bull.. run», το Χρηματιστήριο - όπως και η ελληνική οικονομία - βρισκόμενο σε ένα διαφορετικό σημείο στον κύκλο, προσπαθεί να κλείσει αυτή την τεράστια «ψαλίδα», ανεβάζοντας ρυθμούς και ένταση και με μια μεγαλύτερη γνώση, έχοντας την εμπειρία του παρελθόντος.

Παράλληλα, διεθνείς επενδυτικοί οίκοι συνεχίζουν να ανεβάζουν τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες, άλλες εισηγμένες και την οικονομία.

Συγκεκριμένα, στις προτιμώμενες επιλογές της Morgan Stanley στη ζώνη EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) συγκραταλέγονται οι ελληνικές τράπεζες, καθώς ο αμερικανικός οίκος στη στρατηγική του, επισημαίνει πως το «risk - reward» παραμένει το πιο ελκυστικό έναντι όλων των άλλων, τοποθετώντας έτσι τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (top pick) και της Eurobank στις δύο πρώτες θέσεις της λίστας, με σύσταση «overweight» και υψηλά περιθώρια ανόδου.

- Ακολουθώντας το ισχυρό σετ αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς για το πρώτο τρίμηνο και το αισιόδοξο guidance για το 2023 - 2025, η Optima επανέλαβε τη σύσταση «buy» για τη μετοχή, αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 4 ευρώ από 2,80 προηγουμένως, υποδηλώνοντας ένα ανοδικό περιθώριο 35%.

- Επίσης, συνέχεια στο «ράλι» των μετοχών, των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αναμένει η Ambrosia Capital, στη βάση της περαιτέρω ενίσχυσης του δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE.

- Στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές της Eurobank Equities συγκαταλέγεται η μετοχή της ΔΕΗ, με τη χρηματιστηριακή να αυξάνει περαιτέρω την τιμή στόχο στα 13 ευρώ πλέον από τα 10,10 προηγουμένως.

Ενόψει νέων καταλυτών στις 13 - 15 πραγματοποιείται το European Financials Conference της Goldman Sachs στο Παρίσι όπου συμεττέχουν οι τέσσερις συστημικες και την ίδια ημερομηνία (13 Ιουνίου) θα διεξαχθεί το συνέδριο της ΕΧΑΕ στη Γενεύη και στις 22 του μήνα στο Παρίσι για τα mid caps - στρατηγικές κινήσεις που ενισχύουν την προβολή και την εξωστρέφεια της αγοράς. Μεταξύ αυτών, στις 19 Ιουνίου οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα συναντηθούν με στελέχη της Moody's. Κάπως έτσι, αυτή η αρκετά πλούσια ατζέντα, αναμένεται να δώσει μια κίνηση στην αγορά που θα τη φέρει πιο κοντά προς τη ανοδική διάσπαση κρίσιμων επιπέδων (προς τις 1.261 μονάδες, με το βλέμμα στις 1.300 και 1.400 μονάδες).

Να σημειωθεί πως σταθερή διατήρησε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας η Fitch, με το αξιόχρεο να παραμένει «ΒΒ+», και τις προοπτικές επίσης σταθερές. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα απέχει ένα «σκαλοπάτι» μακριά από το «investment grade» για τους οίκους Fitch και Standard & Poor's και μισό για τη DBRS. Τρεις βαθμίδες χαμηλότερα τοποθετεί την Ελλάδα η Moody's. Όποια στοιχήματα υπήρξαν για αναβάθμιση του outlook μπορεί να κλείσουν αν και δύσκολο με αυτή την ορμή της αγοράς, με οποιαδήποτε προσφορά προκύπτει να απορροφάται άμεσα.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,14% στις 1.263,38 μονάδες με τον τζίρο στα 131,4 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,29% στις 3.071,56 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο με άνοδο 0,5% στις 1.024,51 μονάδες.

Στις τράπεζες, νέες πιέσεις ασκήθηκαν στην Εθνική που υποχώρησε κατά 0,67% παρά τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, με τη μετοχή να ξεπερνά το 1% σε κέρδη. Θετικά η Eurobank με κέρδη 1,86% στα 1,53 ευρώ με την Πειραιώς στο 1,01% και τα 3 ευρώ πλέον. Πτωτικά γύρισε στις δημοπρασίες η Alpha Bank με πτώση 0,19% στα 1,573 ευρώ.

Ξεχώρισαν ανοδικά η Autohellas στο 1,4% και τα 14,50 ευρώ, η ElvalHalcor στο 1,44% και τα 1,97 ευρώ και η Lamda στο 2,44% και τα 6,715 ευρώ φτάνοντας σε υψηλά 52 εβδομ.

Κέρδη επίσης για τον ΟΤΕ (1,71%), τον ΟΠΑΠ (1,06%) και την Aegean (1,32%), ενώ ήπιότερα ανοδικά κινήθηκαν η ΜΟΗ, τα ΕΛΠΕ και η Viohalco. Απώλειες για Ελλάκτωρ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo.

Νέα εκτίναξη για την ΑΒΑΞ στο 4,92% και τα 1,194 ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν ΑΔΜΗΕ, ΕΥΑΘ, Intrakat και Τεχνική Ολυμπιακή. Πτώση για ΕΧΑΕ, Πλαστικά Θράκης, Intracom και Premia.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider