Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ «δείχνει» τον δρόμο της ανόδου στις ευρωαγορές

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ «δείχνει» τον δρόμο της ανόδου στις ευρωαγορές
Ανοδικά οι περισσότεροι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες, πριν από τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Τελευταία ενημέρωση: 16:50

Θετικά πρόσημα καταγράφονται στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Τρίτη, καθώς τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ δίνουν «πάτημα» για αισιοδοξία στους επενδυτές ενόψει του κρίσιμη διημέρου για τις κεντρικές τράπεζες που ξεκινά την Τετάρτη.

Ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ κατά τον Μάιο παρουσίασε τη βραδύτερη άνοδο του εδώ και 2 χρόνια, σε ένα σημάδι για το ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) έχει αρχίσει να αποδίδει ως προς το ζήτημα του «παγώματος» της αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο, η επιμονή του δομικού πληθωρισμού θέτει ερωτήματα προς την τράπεζα για τις αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα, με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει πως η Fed δεν θα ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων μετά από την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της νομισματικής της επιτροπής (FOMC) την Τετάρτη.

Στην εδώ πλευρά του Ατλαντικού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται την Πέμπτη να ανακοινώσει νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο κατά πόσο η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις των δικών της επιτοκίων κατά τους επόμενους μήνες.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,52% στις 463,12 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,47% στις 4.336 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιείται 0,41% στις 7.601 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανεβαίνει 0,55% στις 16.184 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει κέρδη 0,50% στις 7.286 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,61% στις 27.577 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,03% στις 9.340 μονάδες.

Μάκρο

Βελτιωμένο παρουσιάστηκε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη που καταρτίζει το ινστιτούτο ZEW, καθώς διαμορφώθηκε στις -8,5 μονάδες έναντι -10,7 μονάδων τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις -12,7 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών για τη γερμανική οικονομία διαμορφώθηκε στις -56,5 μονάδες έναντι -34,8 μονάδων τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις -40 μονάδες.

Σε ετήσιο επίπεδο ο-εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε για τπν Μάιο στο 6,3%, εντός της αρχικής μέτρησης και όπως ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε μηνιαίο επίπεδο, παρουσιάστηκε αποπληθωρισμός 0,2%, όπως και στην αρχική μέτρηση και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν σε ετήσιο επίπεδο 2,6% έναντι ετήσιας ανόδου 6,8% τον Απρίλιο.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 14,9% από 17,2% τον Απρίλιο.

Ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 4,5% από 4,7% τον Απρίλιο.

Η προσοχή της Ασίας στην Κίνα και τον Nikkei

Ανοδικά πρόσημα κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές για την Τρίτη, με τον Nikkei να κλείνει πάνω από τις 33.000 μονάδες για πρώτη φορά από το 1990.

Στο επίκεντρο της προσοχή βρέθηκαν οι αποφάσεις της Κίνας, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να αποφασίζει τη χορήγησης ρευστότητας 2 δισ. γουάν μέσω συμφωνίας αντίστροφης επαναγοράς διάρκειας 7 ημερών με επιτόκιο 1,9%. Η μείωση μπορεί να οδηγήσει προς τα κάτω το βασικό επιτόκιο δανεισμού της χώρας, το οποίο θα ανακοινωθεί την επόμενη Τρίτη.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε 1,8% στις 33.018 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία κέρδισε 0,23% στις 7.138 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα ισχυροποιήθηκε 0,33% στις 2.637 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite ανέβηκε 0,15% στις 3.233 μονάδες και ο Shenzhen Component έγραψε κέρδη 0,82% στις 10.963 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 0,60% στις 19.521 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

OPEC: Διατηρεί τη ζήτηση για πετρέλαιο το 2023, τονίζοντας σειρά οικονομικών κινδύνων 

Κίνα: Προς μείωση οδεύουν τα επιτόκια δανεισμού

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider