Ευρωαγορές: «Καύσιμο» από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ ενόψει της ΕΚΤ

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: «Καύσιμο» από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ ενόψει της ΕΚΤ
Η εικόνα αποκλιμάκωσης στα τελευταία στοιχεία ενισχύει τις προσδοκίες των επενδυτών για «φρένο» στις αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες

Με «καύσιμο» από τον αμερικάνικο πληθωρισμό κινήθηκαν την Τρίτη οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές καθώς η εικόνα αποκλιμάκωσης στα τελευταία στοιχεία ενισχύει τις προσδοκίες των επενδυτών για «φρένο» στις αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, σε μία εβδομάδα όπου Fed, EKT και BoJ έχουν προγραμματίσει τις επόμενες ανακοινώσεις για τη νομισματική πολιτική τους.

Ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ κατά τον Μάιο παρουσίασε τη βραδύτερη άνοδο του εδώ και 2 χρόνια, σε ένα σημάδι για το ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) έχει αρχίσει να αποδίδει ως προς το ζήτημα του «παγώματος» της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο, η επιμονή του δομικού πληθωρισμού θέτει ερωτήματα προς την τράπεζα για τις αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα, με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει πως η Fed δεν θα ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων μετά από την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της νομισματικής της επιτροπής (FOMC) την Τετάρτη.

Στην εδώ πλευρά του Ατλαντικού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται την Πέμπτη να ανακοινώσει νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο κατά πόσο η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις των δικών της επιτοκίων κατά τους επόμενους μήνες.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,55% στις 463,27 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,74% στις 4.348 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 0,30% στις 7.593 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανέβηκε 0,79% στις 16.225 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,56% στις 7.290 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,63% στις 27.582 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,09% στις 9.335 μονάδες.

Μάκρο

Βελτιωμένο παρουσιάστηκε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη που καταρτίζει το ινστιτούτο ZEW, καθώς διαμορφώθηκε στις -8,5 μονάδες έναντι -10,7 μονάδων τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις -12,7 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών για τη γερμανική οικονομία διαμορφώθηκε στις -56,5 μονάδες έναντι -34,8 μονάδων τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις -40 μονάδες.

Σε ετήσιο επίπεδο ο-εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε για τπν Μάιο στο 6,3%, εντός της αρχικής μέτρησης και όπως ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε μηνιαίο επίπεδο, παρουσιάστηκε αποπληθωρισμός 0,2%, όπως και στην αρχική μέτρηση και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν σε ετήσιο επίπεδο 2,6% έναντι ετήσιας ανόδου 6,8% τον Απρίλιο.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 14,9% από 17,2% τον Απρίλιο.

Ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 4,5% από 4,7% τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intel: Σε συζητήσεις για να γίνει βασικός επενδυτής στην IPO εταιρείας τσιπ

«Στροφή» σε value for money διακοπές από τους Έλληνες

Επιχείρηση-ηλεκτρική σκούπα από τη Samsung με το ισχυρότερο AI μοντέλο όλων των εποχών

gazzetta
gazzetta reader insider insider