Ευρωαγορές: Στο «κόκκινο» με αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Στο «κόκκινο» με αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές
Η ευρωπαϊκή οικονομία ήδη εμφανίζει έντονα σημάσια επιβράδυνσης και οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις παράτασης της περιόδου των υψηλών επιτοκίων. 

Τελευταία ενημέρωση 16:08

Δεν φαίνεται ικανό να πείσει το διεθνές οικονομικό outlook με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές αγορές να ξεκινούν την εβδομάδα με πτωτικές διαθέσεις και με τους κυριότερους δείκτες στο «κόκκινο».

Οι επενδυτές, μετά από την εβδομάδα ανακοινώσεων νομισματικής πολιτικής σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική, ακόμα δείχνουν ανασφαλείς σε σχέση με το ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Η ΕΚΤ εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τον δρόμο των αυξήσεων των επιτοκίων, για όσο καιρό χρειαστεί για να πετύχει τον στόχο του 2% στον πληθωρισμό, ο οποίος ναι μεν σε ονομαστικό επίπεδο υποχωρεί, ωστόσο οι υποκείμενες πιέσεις επιμένουν. Η ευρωπαϊκή οικονομία ήδη εμφανίζει έντονα σημάσια επιβράδυνσης και οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις παράτασης της περιόδου των υψηλών επιτοκίων.

Ήδη, ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβακίες κι έχων δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, Κάζιμιρ, δήλωσε πως «η συνέχιση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής είναι ο μόνος εύλογος δρόμος» ενώ και η Ιζαμπέλ Σνάμπελ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια για εφησυχασμό απέναντι στον πληθωρισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,72% στις 463,42 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 υποχωρεί 0,50% στις 4.372 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη διολισθαίνει 0,73% στις 16.238 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει απώλειες 0,68% στις 7.338 μονάδες, και ο FTSE 100 στο Λονδίνο χάνει 0,50% στις 7.604 μονάδες. Ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολισθαίνει 0,32% στις 27.774 μονάδες, και ο IBEX 35 χάνει 0,55% στις 9.443 μονάδες.

Η εικόνα στην Ασία

Αλλά και στα ασιατικά χρηματιστήρια, η εικόνα νωρίτερα δεν ήταν καλύτερη καθώς οι απώλειες κυριάρχησαν παρά το γεγονός ότι η αγορά της Ιαπωνίας κινείται εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά σε υψηλά 33 ετών.

Ο Nikkei 225 στο Τόκιο έχασε 1%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,60%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai υποχώρησε 0,54% και ο SZSE Component διολίσθησε 0,29%. Ο Hang Seng στο Τόκιο έχασε 0,64%, και ο KOSPI στη Σεούλ υποχώρησε 0,62%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρεώσεις ρεύματος: Εκτιμήσεις για φρένο τον Ιούλιο στο πτωτικό σερί – Αιτία το άλμα στο αέριο

Lamda: Τα ρεκόρ των Malls, η πορεία προς το ΧΑ, τα projects στο Ελληνικό που «σπάνε τα κοντέρ»

Εθελοντική ένταξη νέων στο ΤΕΚΑ και επιλογή επενδυτικού προφίλ - Αγγίζουν τους 200.000 οι ασφαλισμένοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider