Χρηματιστήριο: Διόρθωση υπό το βάρος των τραπεζών - Νέο ράλι για Aegean, Intrakat

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Διόρθωση υπό το βάρος των τραπεζών - Νέο ράλι για Aegean, Intrakat
Απώλειες στο Χρηματιστήριο. Στο «κόκκινο» τράπεζες και δεικτοβαρείς τίτλοι. Ξεχώρισαν Aegean - Intrakat.

Χαμηλότερα από τις 1.270 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε μερικό rotation κλείνοντας θέσεις εκ νέου σε τράπεζες και πηγαίνοντας προς τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, την Aegean, τα διυλιστήρια και την Τέρνα Ενεργειακή.

Οι τράπεζες που παραμένουν στο επίκεντρο καθώς αναμένονται να τρέξουν σημαντικές εξελίξεις ήδη μετά τις εκλογές, βρίσκονται σε μια φάση πλάγιας διόρθωσης, που φυσικά βγάζει υγεία ενόψει συνέχειας. Το profit taking από επενδυτές που έγραψαν σημαντικές υπεραξίες στον κλάδο δημιουργεί ελκυστικά σημεία εισόδου για κεφάλαια που είχαν μείνει εκτός και περίμεναν την ευκαιρία να «επιβιβαστούν» στο τρένο της ανόδου.

Όπως είχε αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα υψηλά του 2014 με τους αγοραστές να ελέγχουν την τάση σε κομβικές στιγμές της ημέρας και να κλείνουν την ψαλίδα με το ορόσημο των 1377 μονάδων. Οι ταλαντωτές παραμένουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία κλεισίματα αφού οι διορθώσεις είναι εξαιρετικά μικρές σε μέγεθος και ακολουθούνται από μεγάλα σερί ημερήσια θετικών συνεδριάσεων. Από τις 2 Μαΐου ο Γενικός Δείκτης έχει δει μόλις εννέα αρνητικά πρόσημα σε ένα σύνολο 33 συνεδριάσεων διανύοντας μια απόσταση 190 μονάδων (~17%) με μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες το -1,12% στις 24 Μαΐου. Μάλιστα σε μηνιαίο επίπεδο ο κινητός μέσος των 200 ημερών γύρισε ανοδικός για πρώτη φορά μετά το 2009 υποδηλώνοντας ότι μπαίνουμε πλέον στον πυρήνα της ανοδικής αγοράς. Η πολύ φορτισμένη ανοδική εικόνα δικαιολογεί το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης η οποία ωστόσο μπορεί να εκφραστεί με την μορφή μιας πλάγιας συσσώρευσης τιμών. Ο στόχος της προσέγγισης της ζώνης αντίστασης των 1.377 μονάδων παραμένει σε ισχύ, είναι το βασικό μεσοπρόθεσμο σενάριο της αγοράς, ωστόσο δεν θα αποκλείαμε μια βραχυπρόθεσμη εκτόνωση περιορισμένου καθοδικού βεληνεκούς που θα αποφόρτιζε την τεχνική εικόνα βραχυπρόθεσμης υπερβολής.

Πιθανότατα μετά την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση η αγορά να μπορέσει να τρέξει με μεγαλύτερη άνεση και «ασφάλεια» προς τα επίπεδα των 1.379,45 μονάδων.

Στη περίπτωση υπέρβασης των 1379,45 μονάδων, θα έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Το πρώτο, αφορά την ανοδική διάσπαση των 1,379,45 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίσει να σε υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200%. Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%. Για να διασπαστεί ένα επίπεδο που θα κρίνει την μακροχρόνια τάση, χρειάζεται ισχυρή δύναμη και θετικό momentum. Αυτές τις δυνάμεις τις συναντάμε σε ένα τριμηνιαίο γράφημα, όπου εντοπίζουμε τη στρατηγική του «squeeze» σε συνδυασμό με ένα θετικό momentum.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά κύριο λόγο υπό το βάρος των τραπεζών, αλλά και τίτλων όπως ο ΟΠΑΠ, η Jumbo, η Μυτιληναίος, αλλά του ομίλου Viohalco.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,71% στις 1.268,52 μονάδες, με τον τζίρο στα 79,69 εκατ. ευρώ, απόρροια και της κλειστής Wall Street. Ο FTSE 25 σημειώσε απώλειες 1,05% στις 3.075,21 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε τρεις πτωτικές συνεδρίασεις φτάνοντας πλέον στις 1.006,19 μονάδες, με πτώση 1,3%.

Επιμέρους στις τράπεζες, υψηλότερο profit taking ασκήθηκε στις μετοχές των Πειραιώς (-2,13%) και Eurobank (-1,78%), ενώ ακολούθησε η Alpha Bank με πτώση -1,3% στα 1,52 ευρώ πλέον. Άμυνες και αντοχές έβγαλε η ΕΤΕ υποχωρώντας κατά 0,20% στα 5,86 ευρώ.

Απώλειες άνω του 2% για Βιοχάλκο στο -2,91% και τα 6,01 ευρώ, αλλά και σε ElvalHalcor (2,68%). Απώλειες 1,27% για Cenergy στα 6,20 ευρώ πλέον.

Profit taking σε Jumbo (-2,24%), ΟΠΑΠ (-2,38%) που έφτασε στα 16 ευρώ.

Απώλειες και για την Coca Colα (-1,08%) και τη Μυτιληναίος (-1,57%).

Ξεχώρισαν από την άλλη, με νέα άνοδο η Aegean που απογειώνεται για υψηλότερα επίπεδα, κλείνοντας με άνοδο 3,64% στα 10,26 ευρώ, και η Intrakat (τζίρος 1,69 εκατ. ευρώ) στο 4,48% και τα 2,10 ευρώ.

Έβγαλαν άμυνες τα ΕΛΠΕ με άνοδο 0,61%, αλλά και η Lamda με τη Sarantis.

Στο κόκκινο και η μεσαία κεφαλαιοποίηση με την Τεχνική Ολυμπιακή να υποχωρεί κατά 2,3%, την ΕΧΑΕ στο -2,29% και τα 4,905 ευρώ και τα Πλαστικά Θράκης στο -2,22%.

Εξελίξεις φαίνεται να αναμένονται στην Τέρνα Ενεργειακή καθώς πέρασαν πακέτα και η μετοχή έκλεισε με τζίρο 9,44 εκατ. και με άνοδο 1,28% στα 20,56 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βίκυ Λοΐζου: Εντυπωσιακό το ενδιαφέρον των ξένων χωρών για την Ελλάδα -Ποιες επενδύσεις «τραβάνε» περισσότερο

Αλήθειες και ψέματα για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Η γνώμη των νομικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider