Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Η ευρωπαϊκή οικονομία ήδη εμφανίζει έντονα σημάδια επιβράδυνσης και οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις παράτασης της περιόδου των υψηλών επιτοκίων. 

Τελευταία ενημέρωση 16:09

Μεταβλητότητα οι ευρωαγορές την Τρίτη, καθώς η αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές παραμένει, μία εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο Λονδίνο και τις αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), την Πέμπτη, καθώς εάν τα επιτόκιά της φτάσουν το 6% υπάρχει κίνδυνος ύφεση για την βρετανική οικονομία. «Αν η ΒοΕ αυξήσει τα επιτόκια όσο περιμένουν οι αγορές, θα υπάρξει ύφεση», δήλωσε ο Τζεράρντ Λιόν, επικεφαλής οικονομολόγος της Netwealth. Ο Έρικ Μπρίτον, διευθύνων σύμβουλος της Fathom Consulting, συμφώνησε: «Η ύφεση είναι προ των πυλών αν τα επιτόκια φτάσουν το 6%». Οι αγορές αναμένουν άλλη μια αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. στο 4,75% και με τελικό εύρος το 5,75% ή ενδεχομένως και το 6% το επόμενο έτος. Αυτό θα ήταν υψηλό 22 ετών και θα πρόσθετε 250 στερλίνες μηνιαίως στη μέση αποπληρωμή ενός στεγαστικό δανείου, εντείνοντας την ασφυξία και τον «στραγγαλισμό» των νοικοκυριών.

Παράλληλα, η ΕΚΤ φαίνεται πως δεν θα κάνει βήμα πίσω στις αυξήσεις επιτοκίων ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, ο οποίος ναι μεν σε ονομαστικό επίπεδο υποχωρεί, ωστόσο οι υποκείμενες πιέσεις επιμένουν. Βασική απειλή για τις πληθωριστικές προοπτικές της Ευρωζώνης αποτελούν οι μισθολογικές αυξήσεις σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Madis Muller. «Αν οι αυξήσεις των μισθών - οι οποίες έχουν επιταχυνθεί στην Ευρωζώνη - παραμείνουν τόσο απότομες, τότε ίσως η πτώση του πυρήνα του πληθωρισμού να είναι πιο αργή από ό,τι προβλέπεται επί του παρόντος», δήλωσε ο Muller στο Bloomberg. Αυτό «θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι η σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα θα μπορούσε επίσης να γίνει πιο περίπλοκη», προσέθεσε ο Muller. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε».

Υπό αυτό το πρίσμα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,21% στις 460 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 διολισθαίνει 0,11% στις 4.365 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,25% στις 16.160 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι αποδυναμώνεται 0,10% στις 7.310 μονάδες, και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 0,15% στις 7.600 μονάδες. Ο FTSE MIB στο Μιλάνο είναι στο -0,08% και τις 27.731 μονάδες ενώ ο IBEX 35 διαμορφώνεται στις 9.457 μονάδες με +0,27%.

Μάκρο

Συρρίκνωση εμφάνισε ο κλάδος των κατασκευών στην Ευρωζώνη για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurostat. Σε μηνιαία βάση ο κλάδος συρρικνώθηκε κατά 0,4% σε εποχικά διορθωμένο επίπεδο, έναντι συρρίκνωσης 1,7% τον Μάρτιο. Σε ετήσιο επίπεδο, ο κλάδος των κατασκευών παρουσίασε ανάπτυξη 0,2% έναντι συρρίκνωσης 0,7% τον Απρίλιο του 2022. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε μηνιαίο επίπεδο, ο κλάδος των κατασκευών κατέγραψε συρρίκνωση 0,4% τον Απρίλιο έναντι συρρίκνωσης 1,6% τον Μάρτιο. Σε ετήσιο επίπεδο σημειώθηκε οριακή συρρίκνωση, 0,1%, συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2022.

Με τον βραδύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2021 αυξήθηκαν σε ετήσια βάση οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία για τον Μάιο, σε ένα σημάδι περαιτέρω αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Destatis την Τρίτη, σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) διαμορφώθηκε στο 1% έναντι 4,1% τον Απρίλιο. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο PPI συρρικνώθηκε 1,4% έναντι +0,3% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια συρρίκνωση κατά 0,7%.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μπερδεμένες έκλεισαν και σήμερα οι αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να μειώσει το βασικό επιτόκιο των μονοετών και πενταετών δανείων κατά 10 μονάδες βάσης το καθένα στο 3,55% και 4,20%, αντίστοιχα. Ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,35%, ενώ ο Shenzhen Component σημείωσε άνοδο 0,24%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διολίσθησε κατά 1,9%. Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,86% και έκλεισε στις 7.357 μονάδες, οδηγώντας τα κέρδη στην περιοχή και σηματοδοτώντας ένα νικηφόρο σερί επτά ημερών. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 αντέστρεψε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και έκλεισε οριακά ανοδικά στις 33.388,91 μονάδες, ενώ ο Topix έχασε 0,29% και έκλεισε στις 2.283,85 μονάδες. Ο Kospi στη Νότια Κορέα συνέχισε επίσης την πτώση του από τη Δευτέρα, υποχωρώντας 0,17%, μαζί με τον Kosdaq που σημείωσε απώλειες 0,22%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alibaba: Ο Eddie Wu διαδέχεται τον Daniel Zhang ως διευθύνων σύμβουλος

Γαλλία: Μια νέα γενιά φυτοφαρμάκων προκαλεί ανησυχίες

ΑΒΕΚ Βεκράκος: Ποιότητα, τέχνη και επιστήμη «μπλεντάρουν» στον καφέ Qualita Unica

gazzetta
gazzetta reader insider insider