Αγοραστική αντίδραση στο Χρηματιστήριο με «σήμα» από το 10ετές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγοραστική αντίδραση στο Χρηματιστήριο με «σήμα» από το 10ετές
Ζητούμενο η αντίδραση των αγοραστών στη σημερινή συνεδρίαση με φόντο τη Δευτέρα και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τελευταία ενημέρωση 11:10

Διορθωτικές κινήσεις και αποφόρτιση από τα υπεραγορασμένα σημεία υπήρξε στη χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, με την αγορά να υποαδίδει έναντι των ευρωπαϊκών αλλά και της Wall Street που επανήλθε σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο διεθνής παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο στις επιλογές των επενδυτών, αλλά υψηλότερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η έκβαση των εθνικών εκλογών και το άνοιγμα μιας νέας κυβερνητικής θητείας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως όλα δείχνουν. Οι έδρες που θα συγκεντρώσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και μια άνετη κυβερνητική πλειοψηφία θα δώσουν μεγαλύτερη άνεση κινήσεων για τον Μητσοτάκη να προχωρήσει σε πιο ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, επιταχύνοντας παράλληλα τις όποιες κινήσεις χρειάζονται για να επιτευχθεί ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας.

Από την άλλη, οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να κινούνται επιθετικά στα επιτόκια, αλλά οι ανησυχίες για την ανάπτυξη ενδέχεται να φρενάρουν τυχόν περιατέρω αυξήσεις. Όπως αναφέρουν διαχειριστές από το Λονδίνο, οι κεντρικές τράπεζες φοβούνται πλέον και τη σκιά τους για να μη προκαλέσουν ύφεση. Ουσιαστικά η στρατηγική «wait and see» είναι η κατάλληλη καθώς οι τόσο επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια σε χρόνο ρεκόρ, αναμένεται να περάσουν και να επιδράσουν σταδιακά στην οικονομία.

Περισσότεροι συντήνουν πλέον στο σενάριο του «soft landing» δηλαδή μιας ήπιας υποχώρησης της αναπτυξιακής δυναμικής και της περαιτέρω αναπτυξιακής ώθησης. Οι ίδιοι διαχειριστές σημειώνουν πως μια ήπια ύφεση με ανεργία σε χαμηλό ρεκόρ, είναι έως και αδιάφορη...!

Επιστρέφοντας στα εγχώρια, το τέλος εξαμήνουν και η υπεραπόδοση της αγοράς φέρνει ένα κλείδωμα κερδών, με σταδιακές επανατοποθετήσεις. Επιπλέον, η επόμενη εβδομάδα υπάρχουν αρκετές αποκοπές μερισμάτων, με τη Motor Oil, τη Helleniq Energy και τη Mytilineos να πρωταγωνιστούν.

Φυσικά πολλοί περιμένουν αυτές τις φάσεις για να τοποθετηθούν, καλύπτοντας άμεσα την προσφορά και στέλνοντας και σε υψηλότερα τις μετοχές.

Από τη μεριά του, ο Πέτρος Στεριώτης, Διευθύνων Σύμβουλος Κυπριακής ΕΠΕΥ αναφέρει στο insider.gr πως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι προοπτικές της Λεωφόρου Αθηνών παραμένουν ευοίωνες εν αναμονή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία νομοτελειακά θα επιφέρει νέο «κύμα» ξένων επενδυτικών εισροών. Σε στενότερο χρονικό ορίζοντα, εκτιμούμε ότι θα βρεθεί η αφορμή για να υπάρξει χρονικής ή ποσοτικής φύσεως «συμμάζεμα» και αποκλιμάκωση των υπεραγορασμένων ταλαντωτών των τιμών.

Ως προς τις τράπεζες, ενδεικτική η θέση της HSBC, σε ερωτήματα των επενδυτών σχετικά με το εάν «έχουν και άλλο πάνω οι ελληνικές τράπεζες;». Αυτό ήταν ένα από τα κύρια ερωτήματα που δέχθηκαν οι αναλυτές της HSBC στο συνέδριο GCC που διεξήχθη στο Λονδίνο, για τις ελληνικές τράπεζες, μετά το «ράλι» της τάξεως του 60% από τις αρχές του έτους.

Η απάντηση των αναλυτών ήταν άκρως καταφατική, τονίζοντας πως οι «επιθετικοί» χειρισμοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα χαμηλά, μέχρι στιγμής, beta καταθέσεων, οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), που βρίσκονται εκτός των εκτιμήσεων του consensus και φυσικά εκτός των τρεχουσών αποτιμήσεων. O Cihan Saraoglu, αρμόδιος αναλυτής της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες, αυξάνει εκ νέου τις εκτιμήσεις του για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών κατά 8% - 18% - 21% κατά μέσο όρο για το 2023 - 2025, προσαρμόζοντας τις τιμές στόχους και επαναλαμβάνοντας σταθερά τη σύσταση «buy» για τις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών.

Οι τιμές στόχους διαμορφώνονται ως εξής, στα 2,20 ευρώ για την Alpha Bank (από 1,45 ευρώ προηγουμένως), στα 1,95 ευρώ για τη Eurobank (από 1,60 ευρώ), στα 7,95 ευρω για την Εθνική Τράπεζα (από 6,75 ευρώ προηγουμένως) και στα 4 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (από 3,35 ευρώ πρηγουμένως).

Επιπλέον, ρευστότητα της τάξεως των 10 έως 15 δισ. ευρώ θα αποπληρώσουν στην ΕΚΤ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στις 28 Ιουνίου. Πρόκειται για φθηνό δανεισμό που είχαν λάβει μέσω του προγράμματος TLTRO την περίοδο της πανδημίας το 2020 και ο οποίος θα επιστραφεί σταδιακά στην ΕΚΤ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Ο τραπεζικός δείκτης μετά από 4 πτωτικές συνεδριάσεις - διάλειμμα την Τετάρτη με ήπια άνοδο - υποχώρησε εκ νέου χθες σπάζοντας τη στήριξη των 980 μονάδων με επόμενη να εντοπίζεται 952 μονάδες που μπορεί άνετα να φέρει μια δίμηνη διόρθωση. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει αντίδραση και επαναφορά πάνω από τις 980 και τις 1.000 μονάδες.

«Σήμα» στην αγορά για αντίδραση από το ελληνικό δεκαετές νε περνάει κάτω από το 3,6% στο 3,578% περίπου, που συνεπάγεται μια ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές.

Αντίδραση κατά συνέπεια στο ΧΑ με το ΓΔ στο 0,42% και τις 1.268,29 μονάδες τον FTSE 25 στο 0,44% και τις 3.064 μονάδες κε τον τραπεζικό να υπεραποδίδει μετά από αρκετές ημέρες με κέρδη 0,79% στις 985,45 μονάδες.

Στις τράπεζες, έχοντα δεθχεί την υψηλότερη διόρθωση το τελευταίο διάστημα αντιδρά με κέρδη 1,08% στα 2,806 ευρώ με την Eurobank στο 1,26% και την ΕΤΕ με την Alpha στο 0,35% και 0,23% αντίστοιχα.

Άνοδος για ΜΟΗ στο 1,61% και τα 25,26 ευρώ αλλά και για ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, και Aegean. Κοντά στα 5 ευρώ επανέρχεται η ΕΧΑΕ.

Ήπια κατοχύρωση κερδών και ανάσες στη Μυτιληναίος όπως και σε Τιτάν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Απελευθερώνουν ενέχυρα 10-15 δισ. ευρώ - Υψηλοί οι δείκτες ρευστότητας

DIMAND: Pipeline επενδύσεων αξίας 1,16 δισ. ευρώ, ρίχνει βάρος στην κατοικία – Υπέρ της πόλης έναντι της Αθηναϊκής Ριβιέρα

Ένα βήμα πριν τη νέα εποχή τα Ναυπηγεία Ελευσίνας – Τα σχέδια για το ναυπηγικό hub

gazzetta
gazzetta reader insider insider