Ευρωαγορές: «Κοκκινίζουν» τα ταμπλό με την προσοχή στα «σημάδια» από κεντρικούς τραπεζίτες

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: «Κοκκινίζουν» τα ταμπλό με την προσοχή στα «σημάδια» από κεντρικούς τραπεζίτες
Οι επενδυτές αξιολογούν σχόλια θεσμικών αξιωματούχων από το ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Τελευταία ενημέρωση 15:24

Έντονες μεταβολές καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές «κοκκινίζοντας» και πάλι εξαλείφοντας τα πρωινά κέρδη, μετά και από τις ήπιες απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης, κι ενώ οι επενδυτές αξιολογούν σχόλια θεσμικών αξιωματούχων από το ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας, αναζητώντας «σημάδια» για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής και την επίδραση της στις αγορές.

Το γεγονός πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι ακόμα πολύ υψηλός επισήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας πως είναι «ακόμη πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη». «Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πάρα πολύ καιρό. Αλλά η φύση της πρόκλησης αλλάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γαλλίδα τραπεζίτρια, μιλώντας στην Πορτογαλία. «Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά δεν μπορούμε να αμφιταλαντευτούμε και δεν μπορούμε να κηρύξουμε ακόμη τη νίκη», πρόσθεσε. «Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει. Αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στις προοπτικές μας, θα συνεχίσουμε τον Ιούλιο την αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε.

«Σήμα» για συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων της ΕΚΤ έδωσε και ο αξιωματούχος Μάρτινς Καζάκς, από την Σίντρα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μετά την επόμενη συνεδρίασή της, δήλωσε ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης, ακόμη και όταν η οικονομία επιβραδύνεται επειδή ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός. «Η χαλαρότητα της οικονομίας είναι απίθανο να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, με ισχυρούς κινδύνους επιμονής», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters.

Σύμφωνα με την Gita Gopinath, την πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ΕKΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες πρέπει συνεχίσουν την προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού, ακόμη και παρά το γεγονός ότι το αυξανόμενο κόστος δανεισμού ενισχύει τις πιθανότητες ύφεσης. «Ο πληθωρισμός αργεί πολύ για να επιστρέψει στον στόχο», είπε ευρισκόμενη στη Σίντρα. «Αυτό σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην καταπολέμηση του πληθωρισμού παρά τον κίνδυνο ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης». Πρόσθεσε ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα έρθει «πολύ αργότερα» από ό,τι αναμένει η αγορά, ή προς τα μέσα της τριετούς περιόδου πρόβλεψής της.

Όπως και η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η Gopinath κάλεσε τις κυβερνήσεις να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του πληθωρισμού αντί να αυξάνουν τα προβλήματα με γενική δημοσιονομική στήριξη. Αυτό θα επέτρεπε στις αυξήσεις επιτοκίων να τελειώσουν νωρίτερα και θα περιόριζε ορισμένες από τις συνέπειες.

Σε αυτό το πλαίσιο, o πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 0,36% στις 451,04 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 χάνει 0,15% στις 4.274 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,30% στις 15.765 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,23% στις 7.436 μονάδες, και ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει πτώση 0,27% στις 7.165 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολισθαίνει 0,17% στις 27.197 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κερδίζει 0,23% στις 9.295 μονάδες.

Η εικόνα στην Ασία

Στα ασιατικά χρηματιστήρια, το χρώμα που επικράτησε στα ταμπλό ήταν το πράσινο, με τους επενδυτές να λαμβάνουν ώθηση από τα σχόλια της κινεζικής κυβέρνησης πως θα πετύχει τους στόχους ανάπτυξης του β' τριμήνου.

Ο Nikkei 225 στο Τόκιο υποχώρησε κατά 0,49%, στο Σίδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,56%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai σημείωσε άνοδο 1,23% και ο SZSE Component κέρδισε 0,97%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng πραγματοποίησε «άλμα» 1,95% και ο KOSPI στη Σεούλ οριακά έχασε 0,03%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Morgan Stanley εκτιμά πως η Fed τον Ιούλιο θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μ.β.

Η ανάπτυξη της Κίνας θα ανεβάσει ταχύτητα το β' τρίμηνο, λέει ο πρωθυπουργός

Οικονομία: Τα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης - Νέο μισθολόγιο, κοινοτικά κονδύλια, διαπραγματεύσεις με Βρυξέλλες, φοροελαφρύνσεις στο επίκεντρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider