Stock picking στο Χρηματιστήριο με επίκεντρο ΟΤΕ και τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Stock picking στο Χρηματιστήριο με επίκεντρο ΟΤΕ και τράπεζες
Συνεχίστηκε και σήμερα η αναδιάταξη θέσεων στο Χρηματιστήριο λόγω κλεισίματος εξαμήνου. Αγοραστές σε τράπεζες, ΟΤΕ και Viohalco.

Η αναδιάταξη θέσεων ενόψει του κλεισίματος εξαμήνου όπως και οι αποκοπές μερισμάτων, συνεχίζουν να διαμορφώνουν ένα άχαρο σκηνικό στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές και δη τους μικροεπενδυτές και τους βραχυπρόθεσμους να βιάζονται να αποχωρήσουν, βλέποντας κάποια διόρθωση.

Κάπως έτσι θα κινηθεί το Χρηματιστήριο πιθανότατα μέχρι και την Παρασκευή, με μια μεγαλύτερη εικόνα να ανοίγει το επόμενο διάστημα, καθώς αναμένεται, μπορεί και εκτάκτως η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών.

Μετά τις Moody's - Standard & Poor's που θεωρούν ως «credit positive» τη νέα κυβερνητική θητεία Μητσοτάκη αλλά και την τήρηση στο έπακρο της γραμμής των μεταρρυθμίσεων και της μειώσης του χρέους, σήμερα έδωσε ένα σετ εκτιμήσεων για τις ελληνικές τράπεζες και η Fitch Ratings.

Συγκεκριμένα, ελαφρώς υψηλότερα ανεβάζει τον «πήχη» των δανείων σε καθυστέρηση των ελληνικών τραπεζών η Fitch Ratings, αναμένοντας πως θα φτάσουν στο 5,5% - 6% μέχρι το τέλος του έτους, έναντι περίπου 5% που ανέμενε προηγουμένως. Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ωστόσο, πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα καλό δρόμο στο να συνεχίζουν να μειώνουν το συνολικό «στοκ» των δανείων σε καθυστέρηση (impaired loans).

Παράλληλα, άλλο ένα διεθνής οίκος αναλύσεων έρχεται να καλύψει την εγχώρια αγορά μετοχών και να στείλει ισχυρό αγοραστικό σημα προς τα funds. Με την ύφεση να έχει βγει οριστικά από το κάδρο, είναι καιρός για τοποθετήσεις στην εγχώρια αγορά μετοχών, όπως τονίζει η Alpine Macro, καθώς οι ελληνικές μετοχές έχουν σημειώσει ένα ισχυρό «ράλι» βγαίνοντας αποφασιστικά από το στενό «trading range» του 2015.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «σήμα» ότι η ελληνική οικονομία, βαλτωμένη εδώ και καιρό από την κρίση δημόσιου χρέους και στάσιμη για περισσότερα από δέκα χρόνια, βρίσκεται και πάλι σε μια σταθερή ανοδική «τροχιά». Παρά την ισχυρή ανάκαμψη από τον περσινό «πυθμένα», οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά φθηνές, τόσο σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους όσο και σε σχέση με τις αντίστοιχες μετοχές των αναδυόμενων αγορών και της παγκόσμιας αγοράς.

Από την άλλη, στα των τελευταίων συνεδριάσεων χθες οι ΜΟΗ, Τέρνα Ενεργειακή και ElvalHalcor, και σήμερα η Μυτιληναίος δέχθηκαν πιέσεις λόγω της αποκοπής μερισμάτων, πιέζοντας περαιτέρω την αγορά.

Ωστόσο, οι τράπεζες επανήλθαν έστω και διστακτικά στη σημερινή συνεδρίαση, με τους αγοραστές να προβαίνουν σε τοποθετήσεις περιορίζοντας κάπως τις χθεσινές βαριές απώλειες. Αίσθηση προκαλεί γενικότερα ο πολύ υψηλός τζίρος στην Alpha Bank και μέσω πακέτων καθώς σήμερα άλλαξε χέρια 8,9 εκατ. μετοχές της τράπεζας αξίας 13,04 εκατ. ευρώ μέσω πακέτου στα 1,465 ευρώ. Υψηλά πακέτα πέρασαν και σε ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Πειραιώς.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,12% στις 1.235,27 μονάδες, με τον τζίρο στα 96,33 εκατ. ευρώ, με 27,79 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Ο FTSE 25 σημείωσε ήπια άνοδο 0,02% στις 2.980,46 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχοντας βρεθεί υπό ισχυρές πιέσεις έκλεισε με άνοδο 0,82% στι 961 μονάδες.

Στις τράπεζες, υπεραπέδωσε η Πειραιώς με άνοδο 2,10% στα 2,728 ευρώ, με την ΕΤΕ να ακολουθεί στο 1,65% και τα 5,66 ευρώ και την Alpha Bank στο 0,86% και τα 1,47 ευρώ. Απώλειες για τη Eurobank στο -0,55% και τα 1,442 ευρώ.

Από τα πιο βαριά χαρτιά ξεχώρισε ο ΟΤΕ με κέρδη 1,27% στα 15,10 ευρώ, με τη Viohalco να κλείνει στο 3,66% και τα 5,95 ευρώ και τις Lamda, Σαράντης και Ελλάκτωρ να ακολουθούν ανοδικά.

Προσπάθεια μαζέματος στη ΜΟΗ μετά τη χθεσινή αποκοπή μερίσματος, κλείνοντας σήμερα με άνοδο 0,7% στα 23,18 ευρώ. Αρνητικό πρόσημο στις δημοπρασίες για ΔΕΗ, ενώ πτωτικό γύρισμα και κατοχύρωση κερδών καταγράφηκε στην Aegean.

Πτώση 3,08% για Μυτιληναίο, λόγω της αποκοπής μερίσματος, με τη μετοχή να αντέχει ωστόσο και να κλείνει στα 31,50 ευρώ.

Να σημειωθεί πως οι κινήσεις στα ελληνικά ομόλογα συνεχίζονται με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς να υποχωρει στο 3,531% περίπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch: Στο 5,5% - 6% τα δάνεια σε καθυστέρηση στην Ελλάδα φέτος - Κανένα πρόβλημα από τις αποπληρωμές TLTRO

Τράπεζες: Ποιες είναι οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Οικονομικών 

Alpine Macro: «Αγοράστε ελληνικές μετοχές» - Είναι φθηνές - Συνέχεια στο «ράλι»

gazzetta
gazzetta reader insider insider