Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στην ΕΚΤ - Ράλι 2% για τον Nikkei

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στην ΕΚΤ - Ράλι 2% για τον Nikkei
Οι επενδυτές αξιολογούν τις τελευταίες αναφορές αξιωματούχων της ΕΚΤ σχετικά με την επιτοκιακή πολιτική και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Τελευταία ενημέρωση 17.09

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται την Τετάρτη οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μία προσπάθεια διεύρυνσης των κερδών που κατέγραψαν την προηγούμενη ημέρα, την στιγμή που οι επενδυτές αξιολογούν τις τελευταίες αναφορές αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την επιτοκιακή πολιτική και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,54% στις 455,33 μονάδες, με τον κατασκευαστικό κλάδο να καταγράφει κέρδη σχεδόν 1,2%, ενώ η πλειοψηφία των επιμέρους κλάδων σημειώνει θετικά πρόσημα, με εξαίρεση τον τομέα των Πρώτων Υλών που υποχωρεί κατά 0,7%. Σημειώνεται πως κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης τερμάτισε το πτωτικό σερί που κρατούσε για έξι συνεχόμενες ημέρες.

Ο δείκτης Eurostoxx 50 κερδίζει 0,78% στις 4.338,75 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX βρίσκεται στα επίπεδα των 15.969 μονάδων, σημειώνοντας άνοδο 0,78%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,8% στις 7.273 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,51% στις 7.499 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,66% στις 27.583 μονάδες. Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 διαπραγματεύεται στις 9.471 μονάδες, με κέρδη 0,84%.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, άλμα 5% σημειώνει η μετοχή της Siemens Energy, ανακάμπτοντας μερικώς από την «βουτιά» της προηγούμενης εβδομάδας, στον απόηχο των ανησυχιών για τις επιδόσεις του γερμανικού κολοσσού κυρίως στον κλάδο των ανεμογεννητριών.

Παρόμοια εικόνα και για τη μετοχή της βρετανικής Sage Group που ενισχύεται κατά 3,8% μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της από την JPMorgan, ενώ κέρδη άνω του 3,5% σημειώνει και ο τίτλος της σουηδικής Thule Group.

Στον αντίποδα, ισχυρές απώλειες που αγγίζουν το 8,5% σημειώνει η μετοχή της βρετανικής Ocado.

Σημειώνεται πως χθες Τρίτη, μιλώντας από το βήμα συνεδρίου στην Πορτογαλία, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως είναι «ακόμη πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη» απέναντι στον πληθωρισμό, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη είναι ακόμα πολύ υψηλός.

«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά δεν μπορούμε να αμφιταλαντευτούμε και δεν μπορούμε να κηρύξουμε ακόμη τη νίκη», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ. «Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει. Αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στις προοπτικές μας, θα συνεχίσουμε τον Ιούλιο την αύξηση των επιτοκίων», πρόσθεσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Μάκρο

Χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK για τη Γερμανία τον Ιούνιο, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας και των αμοιβών.

Γερμανία: Επιδεινώθηκε το καταναλωτικό κλίμα τον Ιούνιο

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK υποχώρησε εκ νέου τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στις -25,4 μονάδες, τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν μία μέτρηση στις 23 μονάδες.

Σημειώνεται πως τα τελικά στοιχεία για τον Μάιο έδειξαν ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος είχε διαμορφωθεί στις -24,4 μονάδες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης υποχώρησε για πρώτη φορά τους τελευταίους εννέα μήνες.

Την ίδια στιγμή, στα χαμηλότερα επίπεδα των 14 τελευταίων μηνών υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ιταλία τον Ιούνιο, σε ένα ενθαρρυντικό σημάδι, καθώς η ΕΚΤ αναμένει τα στοιχεία για το σύνολο της Ευρωζώνης αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ειδικότερα, οι τιμές του καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 6,7% σε ετήσια βάση και πρόκειται για ένα σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό της τάξης του 8% που κατεγράφη τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκε από τη στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας.

Ράλι 2% για τον Nikkei στην Ασία

Με κέρδη ολοκλήρωσε τις συνεδριάσεις της Τρίτης η πλειοψηφία των σημαντικότερων αγορών στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στις εξελίξεις αναφορικά με τις πληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες της περιοχής.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο έκλεισε στις 33.193 μονάδες με σημαντική άνοδο 2,02%, ενώ στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης HSI έκλεισε με μικρά κέρδη 0,12% στις 19.172 μονάδες.

Αμετάβλητος στις 3.189 μονάδες έμεινε ο δείκτης Shanghai στην ηπειρωτική Κίνα, με τον Shezhen Composite να κλείνει στις 10.926 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,47%, καθώς η «βουτιά» στα βιομηχανικά κέρδη (-18,8%) στο πρώτο πεντάμηνο του 2023 έπληξε το επενδυτικό κλίμα.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOSPI έκλεισε με μικρές απώλειες 0,67% στις 2.564 μονάδες, ενώ στον αντίποδα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία διαμορφώθηκε στις 7.196 μονάδες, με άνοδο 1,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα μείνουν ψηλά για όσο χρειαστεί - Δε νικήσαμε ακόμα τον πληθωρισμό

Βρετανία: 1 στους 7 πολίτες αντιμετώπισε πείνα το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider