Τελευταία ενημέρωση 12:33
Σε θετικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνης.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,77% στις 460 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει άνοσο 0,55% στις 7.512 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κερδίζει 0,82% φθάνοντας στις 7.372 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη διαμορφώνεται 0,89% υψηλότερα στις 16.088 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,90% στις 28.181 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να σημειώνει άνοδο 0,78% στις 9.585 μονάδες.
Η προσοχή στρέφεται στα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2022, στο 5,5% από 6,1% τον Μάιο, αν και ο πυρήνας εμφανίζει σημάδια επιμονής καθώς καταγράφηκε στο 5,4% από 5,3% τον προηγούμενο μήνα.
- Διαβάστε ακόμα: Πληθωρισμός: Ταχύτατη επιβράδυνση στο 2,7% στην Ελλάδα τον Ιούνιο - Στην 4η θέση της Ευρωζώνης
Σε πρόσφατες δηλώσεις της η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός, προκειμένου η Κεντρική Τράπεζα να «κηρύξει νίκη».
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιούνιο.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, υποχωρώντας από το 6% του Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Insee.
Πρόκειται για τα τελευταία από μία σειρά δημοσιεύσεων στην Ευρωζώνη που δείχνει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός υποχώρησε στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, όπως και στην Ισπανία - όπου μάλιστα έπεσε κάτω από τα κρίσιμα επίπεδα του 2%.
Εντούτοις, στη Γερμανία ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο τον Ιούνιο, σε μια ένδειξη άνισης προόδου στην Ευρωζώνη.
Στα υπόλοιπα μάκρο, μεγάλη συρρίκνωση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία για τον Μάιο, δείχνοντας την απροθυμία των καταναλωτών για δαπάνες την ώρα που οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία (Destatis), οι λιανικές πωλήσεις σε ετήσιο επίπεδο συρρικνώθηκαν 3,6% έναντι πτώσης 4,3% τον Απρίλιο. Σε μηνιαίο επίπεδο οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκα 0,4% έναντι αύξησης 0,8% και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να παρουσιάσουν μηδενική μεταβολή.
Ακόμα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία για τον Ιούνιο, εν μέσω των αυξημένων επιτοκίων στην Ευρωζώνη που «μπλοκάρουν» νέες προσλήψεις λόγω του μεγαλύτερου κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, με ρυθμό 0,1% αναπτύχθηκε η οικονομία της Βρετανίας για το α' τρίμηνο του 2023. Η ανάπτυξη ήταν κατά 0,5% μικρότερη από αυτή του α' τριμήνου του 2019, προ της πανδημίας του κορονοϊού.
Επίσης, απρόσμενη άνοδο κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία για τον Ιούνιο.
Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές αυξήθηκαν 0,1% έναντι πτώσης 0,1% τον Μάιο. Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές μειώθηκαν 3,5% έναντι μείωσης 3,4% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση 4%.