Πώς η συμμαχία των τέως σοβιετικών δημοκρατιών υπό τον Πούτιν «αδειάζει» τις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς η συμμαχία των τέως σοβιετικών δημοκρατιών υπό τον Πούτιν «αδειάζει» τις ευρωπαϊκές κυρώσεις
Τι αποκαλύπτει εμπιστευτικό έγγραφο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το εμπόριο της Αρμενίας, του Κιργιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν.

Ένα εμπιστευτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την Αρμενία, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν αποκαλύπτει ένα αόρατο δίκτυο: παρά τις δυτικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία μετά την επίθεσή της στην Ουκρανία, το εμπόριο πολεμικών αγαθών, το οποίο περιλαμβάνει από ημιαγωγούς έως ουράνιο, ανθεί.

Του λόγου το αληθές, στην Αρμενία, το εμπόριο αυξήθηκε κατά 195%, στο Κιργιστάν 151%, στο Ουζμπεκιστάν 53% και στο Καζακστάν 25%.

Για να καταλάβει κανείς καλύτερα πώς η Ρωσία μπόρεσε να επιβιώσει παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις μετά την επίθεση κατά της Ουκρανίας, πρέπει να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτά τα στοιχεία, σημειώνει η Welt. Πρόκειται για την αύξηση των εξαγωγών από αυτές τις χώρες προς τη Μόσχα.

Πρόκειται για στοιχεία από όλα τα κράτη της Κεντρικής Ασίας με τα οποία το Κρεμλίνο είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και στη συνέχεια, το 1992, στρατιωτική συμμαχία που ουσιαστικά αναβίωσε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας για μεγάλα τμήματα της πρώην ΕΣΣΔ.

Το modus operandi είναι πολύ απλό: οι «σύμμαχοι» του Πούτιν αγοράζουν στην Ευρώπη και στη συνέχεια πωλούν τα πάντα στη Ρωσία. Ημιαγωγοί, σιτάρι, ουράνιο, πυρίτιδα - όλα τα αγαθά που είναι απαραίτητα για τον πόλεμο.

Και αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί και αντίστροφα: Για παράδειγμα, αγοράζουν το πετρέλαιο του Πούτιν και στη συνέχεια το πωλούν στη γηραιά ήπειρο. Πολλά τέτοια στοιχεία πωλήσεων καταγράφονται σε έναν αυστηρά εμπιστευτικό φάκελο που βρίσκεται στο τραπέζι του Coreper (της επιτροπής που περιλαμβάνει τους αντίστοιχους πρεσβευτές των 27 κρατών μελών της ΕΕ και η οποία ενέκρινε ένα ακόμη πακέτο κυρώσεων στις 21 Ιουνίου) τις τελευταίες εβδομάδες και προετοιμάστηκε από διάφορες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η μελέτη αποδεικνύει επίσης ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν ελέγξει αρκετά στενά τις δυνατότητες καταστρατήγησης των κυρώσεων.

Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι το εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και της Κεντρικής Ασίας αυξήθηκε κατά 63% από τον Μάρτιο του 2022 έως το τέλος του έτους και οι επενδύσεις στη Ρωσία κατά 80%. Το ΑΕΠ σχεδόν όλων αυτών των χωρών βελτιώθηκε αλματωδώς: Από 8% στο Τατζικιστάν έως 12,6% στην Αρμενία. Παράλληλα, ο αριθμός των εμβασμάτων από τη Ρωσία προς τις περιοχές αυτές αυξήθηκε επίσης κατά 9,4%.

Οι εξαγωγές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Αρμενία, την Κιργιζία και το Καζακστάν αυξήθηκαν επίσης μεταξύ 15% και 90% από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις. Προκειμένου να εξηγηθεί καλύτερα ο ρόλος των Ευρωπαίων, η μελέτη ανέδειξε το παράδειγμα της Φινλανδίας: Οι εξαγωγές αγαθών της έχουν επίσης αυξηθεί εμφανώς και συνεπώς ύποπτα από τον Φεβρουάριο του 2022: Μόνο προς το Κιργιστάνοι φινλανδικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά πάνω από 430%, ενώ οι εισαγωγές κατά 800%.

Στη συνέχεια, ο φάκελος επικεντρώνεται κυρίως στους τρεις σημαντικότερους εταίρους του Κρεμλίνου: το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν:

1. Καζακστάν

Αποδεικνύεται ότι οι τρεχούμενοι λογαριασμοί που διατηρούν οι Ρώσοι στις τράπεζες του Καζακστάν έχουν αυξηθεί κατά 44 φορές. Οι εισαγωγές είναι κατά 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερες από πριν, και από αυτές, τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (δηλαδή το 1/4) προέρχονται και πάλι από την ΕΕ. Χάρη στο Καζακστάν, η Ρωσία είναι πλέον ο "πρωταθλητής ουρανίου", πράγμα που σημαίνει ότι ελέγχει το 60% του παγκόσμιου αποθέματος ουρανίου - ένα υλικό που προφανώς χρησιμοποιείται για πολεμικούς σκοπούς.

Πώς λειτουργεί αυτό; Χάρη στην ολλανδική εταιρεία "Uranium One Netherlands", η οποία έχει μεταβιβάσει τις εγκαταστάσεις του Καζακστάν στον ρωσικό όμιλο "Uranium One JSC", ο οποίος με τη σειρά του ανήκει στη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom. Οι αποστολές ημιαγωγών προς τη Ρωσία αυξήθηκαν σε σχεδόν 3,7 εκατομμύρια δολάρια το 2022 - από μόλις 17.000 δολάρια το 2021.

Η Αστάνα αντισταθμίζει επίσης το πετρελαϊκό εμπάργκο με την πώληση 27 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου στην ΕΕ. Και υπάρχει, σύμφωνα με τη Welt, ένα άλλο πραγματικά εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο: το 2022, το Καζακστάν εξήγαγε 11,5 τόνους πυρίτιδας στη Μόσχα - ενώ το 2021 δεν υπήρξε ούτε μία αποστολή. Την ίδια στιγμή - δηλαδή επίσης το 2022 - το Καζακστάν εισήγαγε 17,8 τόνους της ίδιας πυρίτιδας από τη Γαλλία.

Η κατάσταση είναι παρόμοια για τα τηλεσκοπικά σκοπευτικά, τα λέιζερ και τους πομπούς εντοπισμού κατεύθυνσης. Ο αριθμός των ραντάρ που εξάγονται στη Ρωσία είναι επίσης 22 φορές υψηλότερος από ό,τι πριν από την έναρξη του πολέμου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: οι εξαγωγές ημιαγωγών έχουν τετραπλασιαστεί και εκείνες των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων έχουν αυξηθεί 74 φορές. Η αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών από την ΕΕ στο Καζακστάν οφείλεται και πάλι στο γεγονός ότι τα μικροτσίπ που περιέχουν χρησιμοποιούνται περαιτέρω από τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία: Ψυγεία (23 φορές περισσότερες εισαγωγές), πλυντήρια πιάτων (45 φορές περισσότερες), πλυντήρια ρούχων (51.600 φορές περισσότερες) και ηλεκτρικές σκούπες (1386 φορές περισσότερες).

2. Κιργιστάν

Περνώντας στο Κιργιστάν, σύμφωνα με την έκθεση, οι εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν σχεδόν κατά 80% και οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ ακόμη και κατά 140%. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Κιργιστάν τριπλασίασε τις εισαγωγές από την Κίνα. Μια από τις πιο εκρηκτικές περιπτώσεις αφορά την εταιρεία Dastan, η οποία προμηθεύεται εξαρτήματα από την ΕΕ. Αυτά στη συνέχεια επαναχρησιμοποιούνται για την παραγωγή εκτοξευτών τορπιλών για το ρωσικό ναυτικό.

Οι εξαγωγές τηλεσκοπικών σκοπευτικών επταπλασιάστηκαν. Το 2022, το Κιργιστάν εξήγαγε 392 διόπτρες στη Ρωσία (33 το 2021). Οι πωλήσεις ακουστικών και μικροφώνων ήταν διακόσιες φορές υψηλότερες το 2022. Επίσης 1575 διόπτρες τουφεκιών εισήχθησαν από την Κίνα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, εκ των οποίων 284 κατέληξαν στη Ρωσία. Τα προηγούμενα χρόνια, οι διόπτρες τουφεκιών που εισήχθησαν στο Κιργιστάν δεν μεταπωλούνταν ποτέ.

Τα γαλλικά αρώματα έχουν αυξηθεί κατά 114%, τα ιταλικά δερμάτινα είδη κατά 165%, τα ελβετικά ρολόγια κατά 6018%, τα ποτά από τις ΗΠΑ κατά 190%. Όλα προϊόντα που σίγουρα δεν θα παραμείνουν στο Κιργιστάν.

3. Ουζμπεκιστάν

Ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ Ρωσίας και Ουζμπεκιστάν, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκε κατά 23%. Αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι η αύξηση των εισαγωγών: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συν 109 %, Βραζιλία συν 59%, Ινδία συν 42% και Γερμανία συν 54%. Το Ουζμπεκιστάν ήταν το πρώτο που καταχώρησε ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των VTB, Gazprombank και Sovcombank. Ορισμένες ρωσικές μηχανολογικές εταιρείες λαμβάνουν από την Ευρώπη ανταλλακτικά και εξαρτήματα από τους τομείς της μηχανολογίας, της μεταλλουργίας, της ενέργειας και της χημείας.

Η κινεζική εταιρεία "Honor" υπέγραψε σύμβαση με την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν για την εξαγωγή smartphones στη Ρωσία. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων και ηλεκτρικών συσκευών του Ουζμπεκιστάν αυξήθηκαν 21 φορές και οι εξαγωγές αξεσουάρ αυτοκινήτων τέσσερις φορές, καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider