UniCredit: Υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας το 2023 - 2024 έναντι της Ευρωζώνης με «μπόνους» από πλεόνασμα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
UniCredit: Υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας το 2023 - 2024 έναντι της Ευρωζώνης με «μπόνους» από πλεόνασμα
Συνέχεια στην υπεραπόδοση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας έναντι της Ευρωζώνης αναμένει η UniCredit στη διετία, εκτιμώντας πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει στο 1,8% φέτος και στο 1,5% το 2024, έναντι 0,5% και 1% αντίστοιχα για την Ευρωζώνη.

Συνέχεια στην υπεραπόδοση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας έναντι της Ευρωζώνης αναμένει η UniCredit στη διετία, εκτιμώντας πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει στο 1,8% φέτος και στο 1,5% το 2024, έναντι 0,5% και 1% αντίστοιχα για την Ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει η Tullia Bucco, οικονομολόγος του ιταλικού οίκου που καλύπτει σε επίπεδο ανάλυσης την Ελλάδα, η αύξηση και άντληση των διαθέσιμων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF - 11 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 5,5% του ΑΕΠ) θα συνεχίζει να υποστηρίζει τις ακαθάριστες επενδύσεις παγίων (αύξηση κατά περίπου 12% το 2022) ιδίως σε έργα κατασκευής κατοικιών και μη οικιστικών κτιρίων και σε μικρότερο βαθμό σε εξοπλισμό, αντισταθμίζοντας εν μέρει τον αντίκτυπο των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και της επιδείνωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Σε ένα εξίσου ευνοϊκό σημείο, η υποχώρηση των τιμών ενέργειας αναμένεται να μετριάσει τον αρνητικό αντίκτυπο στην ιδιωτική κατανάλωση από την επιβράδυνση των εισοδημάτων και την άρση των μη στοχευμένων κυβερνητικών μέτρων στήριξης.

Μετά από μια ισχυρή πτώση το 2022, οι καθαρές εξαγωγές είναι πιθανό να διαδραματίσουν ένα θετικό ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ για φέτος, αντανακλώντας την ανθεκτική αύξηση των εξαγωγών και την ήπια υποχώρηση της ρυθμού αύξησης των εισαγωγών, που έρχεται σε ευθυγράμμιση με τη μείωση της εγχώριας ζήτησης. Η ανάπτυξη των εξαγωγών αναμένεται να συνεχίσει να υποστηρίζεται από τη διαρκή ανάκαμψη των διεθνών τουριστικών ροών, οι οποίες είναι πιθανό να επανέλθουν στα επίπεδα του 2019 μέχρι το τέλος του έτους.

Αναλυτικότερα, ο ιταλικός επενδυτικός οίκος εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,4% για εφέτος, προτού υποχωρήσει στο 2,8% το 2024. Όσον αφορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού, εκτιμά πως θα κινηθεί στο 1,9% το 2023 και στο 1,6% το 2024, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει ελλειμματικό και πιο συγκεκριμένα στο 8% του ΑΕΠ και στο 6% του ΑΕΠ για το 2023 και για το 2024 αντίστοιχα. Ως προς τον δείκτη δημόσιου χρέους εκτιμά πως θα υποχωρήσει στο 165% φέτος και ελαφρώς χαμηλότερα, στο 164,7% το 2024.

Επιπλέον, μετά από μια οριακή συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (πτώση 0,1% σε τριμηνιαία βάση), η UniCredit αναμένει μια μέτρια εκ νέου επιτάχυνση της αναπτυξιακής δυναμικής στο δεύτερο τρίμηνο, που αντανακλά την χαλάρωση των διάφορων έκτακτων καταστάσεων που επηρέασαν την οικονομική δραστηριότητα στις αρχές του έτους, συνδυαστικά με μια ανάκαμψη των ακαθάριστων επενδύσεων παγίων (πτώση 1% σε τριμηνιαία βάση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023). Σύμφωνα με την Bucco, τα πρόσημα είναι κάπως μεικτά γύρω από τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, καθώς αφενός, μετά από την ευρεία στασιμότητα του Μαρτίου, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2% σε σύγκριση με τον Απρίλιο, λόγω της απότομης πτώσης του δείκτη του κλάδου κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού.

Από την άλλη πλευρά, οι τελευταίες έρευνες για τις επιχειρήσεις παραμένουν σε σταθερά επίπεδα. Ο δείκτης PMI μεταποίησης για τον Μάιο παρέμεινε σε υψηλότερα επίπεδα από το όριο των 50 μονάδων, ενώ οι έρευνες της ΕΕ για το σκέλος των υπηρεσιών και του λιανεμπορίου για το μήνα Ιούνιο παρέμειναν σε επίπεδα κοντά στα υψηλά του 2008.

Παράλληλα, το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης κατέγραψε πέρυσι πλεόνασμα της τάξεως του 0,1% του ΑΕΠ (μετά από έλλειμμα περίπου 5% το 2021) χάρη στην ισχυρότερη, από το αναμενόμενο, ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων. Οι σταθερές δημοσιονομικές επιδόσεις συνεχίστηκαν τους τελευταίους μήνες, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πλεόνασμα περίπου 2,5 δισ. ευρώ (1,2% του ΑΕΠ) τον Μάιο, έναντι στόχου στο τέλος του έτους, ύψους 0,9 δισ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ). To αποτέλεσμα αυτό προσφέρει στην κυβέρνηση ένα ευνοϊκό σημείο εκκίνησης για να αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα όπως είχε καθοριστεί (1,1% του ΑΕΠ) για φέτος, αν και οι «καταλύτες» από την ονομαστική ανάπτυξη αναμένεται να είναι αρκετά πιο περιορισμένοι στο μέλλον.

Τέλος, η Bucco εστιάζει και στο πολιτικό σκέλος μετά το πέρας των εθνικών εκλογών, επισημαίνοντας περισσότερο προς το τυπικό, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε την πλειοψηφία των οκτώ εδρών (από το όριο των 150 εδρών που απαιτείται για την αυτοδυναμία) στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, καθησυχάζοντας τις αγορές ότι η πολιτική σταθερότητα και η δημοσιονομική σύνεση και πειθαρχία θα τηρηθούν απαρέγκλιτα στη χώρα. «Κατά την προεκλογική εκστρατεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής θα αφορά τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου και τις αλλαγές στη φορολογία. Πέραν αυτών, έθεσε ως προτεραιότητας τη μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος υγείας και της Δικαιοσύνης», αναφέρει η οικονομολόγος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider