Με... φόρα στο τέλος του τριμήνου η Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με... φόρα στο τέλος του τριμήνου η Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
«Άλμα» 32% στο α' εξάμηνο για τον Nasdaq, με την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 40 ετών.

Tελευταία ενημέρωση 22.05

Με ράλι υποδέχονται οι δείκτες στην Wall Street τα νεότερα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, με την αποκλιμάκωση των πιέσεων τον προηγούμενο μήνα να δίνει φτερά στην επενδυτική ψυχολογία κατά την τελευταία συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης τόσο για το δεύτερο τρίμηνο όσο και για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 325 μονάδες ή 0,95% και διαμορφώνεται στις 34.447 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 καταγράφει κέρδη 1,29% στις 4.453 μονάδες. Σημαντική άνοδο σημειώνει, τέλος, και ο τεχνολογικός δείκτης, με τον Nasdaq να κερδίζει 1,47% στις 13.791 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones ενισχύεται περίπου 1%, όπως και ο S&P, ενώ ο Nasdaq σημειώνει κέρδη μικρότερα του 1%.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, κέρδη 1,7% σημειώνει η μετοχή της Apple στα 190,73 δολάρια, γεγονός που ωθεί την συνολική κεφαλαιοποίηση του τεχνολογικού κολοσσού πάνω από τα 3 τρισ. δολάρια για δεύτερη φορά στην ιστορία. Άνοδος 3% και για τη μετοχή της Netflix, ενώ η Nvidia κερδίζει 4% και η Meta Platforms 2%.

Στον αντίποδα, απώλειες σχεδόν 2% σημειώνει η μετοχή της Nike, καθώς η εταιρεία ανέφερε κέρδη κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τη χρήση του τέταρτου τριμήνου.

Σημειώνεται πως η τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου βρίσκει τους S&P 500 και Nasdaq υψηλότερα κατά 6% από τις αρχές του μήνα, ενώ ο Dow Jones ενισχύεται κατά περίπου 5%. Πρόκειται για την καλύτερη μηνιαία επίδοση του βιομηχανικού δείκτη από τον Νοέμβριο του 2022, ενώ οι S&P και Nasdaq θα κλείσουν με άνοδο για τέταρτο διαδοχικό μήνα.

Σε τριμηνιαία βάση, ο S&P ενισχύεται κατά 8,4% για τρίτο διαδοχική τρίμηνο, ενώ ο Nasdaq θα κλείσει με άνοδο άνω του 14% για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο. Από την πλευρά του, ο Dow Jones, ενισχύεται κατά 3,5% από τον Μάρτιο.

Τέλος, από τις αρχές του έτους, η «Μητέρα των Αγορών» καταγράφει κέρδη 16%, οδεύοντας για την καλύτερη αντίστοιχη επίδοση από το 2018, ενώ ο Nasdaq έχει προσθέσει σχεδόν 32%, επίδοση που συνιστά την καλύτερη των τελευταίων 40 ετών. Τέλος, ο Dow Jones ενισχύεται περίπου 4% από τις αρχές του έτους.

Μάκρο

Σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψε ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ για τον Μάιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ παράλληλα ο δομικός PCE παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οριακά κάτω από τις προβλέψεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, ο γενικός PCE σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,8% από 4,4% τον Απρίλιο την ώρα που οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,8%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι 0,4% τον Απρίλιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ο δομικός PCE -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 4,6% από 4,7% τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,7%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός PCE διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,4% τον Απρίλιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Πάνω από τις εκτιμήσεις τα έσοδα της Constellation Brands - «Κέρασμα» από τις πωλήσεις μπύρας

ΗΠΑ: Υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στο PCE για τον Μάιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider