Μπορεί η Wall Street να ήταν κλειστή σήμερα, λόγω της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, αλλά οι αγοραστές μέσω επιλεκτών τοποθετήσεων έσπρωξαν το Χρηματιστήριο πιο κοντά στις 1.300 μονάδες, που αποτελεί περισσότερο ένα ψυχολογικό όριο, μιας και το κρίσιμο επίπεδο είναι οι 1.379,42 μονάδες που έχει αναδείξει το insider.gr και που αλλάζει ευρύτερα τη μεγάλη εικόνα της αγοράς.
Στις τράπεζες μπορεί να υπήρξε μια ελεγχόμενη κατοχύρωση κερδών στη σημερινή συνεδρίαση αλλά η ευρύτερη διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος οδήγησαν το ΧΑ σε νέα υψηλά 9ετίας, με τα καλύτερα να είναι μπροστά. Ειδικότερα, τίτλοι από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση αρχίζουν να βρίσκουν τη χαμένη τους λάμψη, με την ΕΧΑΕ, την Intrakat και την ΑΒΑΞ να απογειώνονται και τις εταιρείες της πληροφορικής να συνεχίζουν στο αμείωτο ανοδικό τους κρεσέντο.
Ενδεικτική η θέση της AXIA. Όπως σημειώνει, μετά την έκβαση και το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης με την επικράτηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ότι είναι «αρκετά αισιόδοξος» πως η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα «σε λίγες εβδομάδες, αν όχι σε λίγες ημέρες».
Η δήλωση αυτή εξέπληξε την αγορά, σύμφωνα με την AXIA, με τους αναλυτές να αναλύουν - υπό το πρίσμα αυτής της δήλωσης - και να ποσοτικοποιούν την πιθανή ανοδική κίνηση της αγοράς από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το εν συνεχεία, πέρασμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο «χάρτη» των αναπτυγμένων αγορών.
Η AXIA στοχεύει στο: α) να διακρίνει τις διαφορές μεταξύ της αναβάθμισης σε «investment grade» και σε αναπτυγμένη αγορά, τόσο ως προς το χρονικό ορίζοντα όσο και ως προς τη σχετική σημασία, β) να σκιαγραφήσει τα τρία στάδια εισροών από funds προς τις ελληνικές μετοχές, εκ των οποίων το πρώτο αφορά σε «flexible funds», δηλαδή funds με μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων που μπορούν να τοποθετηθούν πιο πρώιμα σε τυχόν αναβαθμίσεις, το δεύτερο σχετίζεται με ενεργά funds, με περιορισμούς σε τοποθετήσεις γύρω από οικονομίες που δε διαθέτουν την επενδυτική βαθμίδα (η πλειονότητα των ενεργών funds) και το τρίτο σχετίζεται με «passive» και «minority active funds» που απαιτούν το καθεστώς της αναπτυγμένης αγοράς και γ) να εξετάσει την παγκόσμια δομή της αγοράς διαχείρισης κεφαλαίων (ενεργής έναντι παθητικής διαχείρισης).
Πέραν αυτού, ακολούθησε σήμερα η JP Morgan. Ο αμερικανικός οίκος προχώρησε σήμερα σε αναβάθμιση της σύστασής τους σε «overweight» από «ουδέτερη» για τις ελληνικές μετοχές, τοποθετώντας μάλιστα τη μετοχή της Alpha Bank στις δέκα κορυφαίες επιλογές της στη ζώνη CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική).
Ο ισχυρός επενδυτικός οίκος εκτιμά πως υπάρχει χώρος για ένα περαιτέρω re - rating των ελληνικών μετοχών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και υπό αυτό το πρίσμα, προχωρά στην παραπάνω αναβάθμιση. Όπως επισημαίνει, η εγχώρια αγορά διαπραγματεύεται με ένα πολύ υψηλό discount της τάξεως του 49% σε σύγκριση με τις αναδυόμενες αγορές στη βάση του δείκτη P/E για τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ η απόδοση του εγχώριου δεκαετούς βρίσκεται κατά 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το αντίστοιχο ιταλικό. Την ίδια στιγμή, οι δείκτες αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται υψηλότερα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες του Stoxx Banks.
Παράλληλα, υψηλότερη τιμή στόχο για τη μετοχή της Aegean έδωσε η Eurobank Equities στα 13,9 ευρώ, πράγμα που σημαίνει 5,6x για το 2024 ως προς τον δείκτη EV/EBITDAR.
Επιστρέφοντας στο ταμπλό, παρά την αποχή της Wall Street και το ήπιο profit taking καταγράφεται σε Ευρώπη, η αγορά συνέχισε προς υψηλότερα επίπεδα, με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να μπαίνει σε θέση οδηγού.
Στις τράπεζες υπήρξε ένα ήπιο profit taking, ενώ ακόμη και οι κινήσεις αυτές γίνονται πλέον με αρκετό ρίσκο καθώς οποιαδήποτε κίνηση κατοχύρωσης κερδών μπορεί να αφήσει εκτός επενδυτές και να τους βάλει να κυνηγάνε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Η τάση παραμένει πολύ ισχυρή και οποιαδήποτε διόρθωση αποτελεί αγορά.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκανε το 6x6 ανοδικά κλεισίματα φτάνοντας μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων. Έτσι έκλεισε με άνοδο 0,55% στις 1.299,78 μονάδες με τον τζίρο στα 77,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πακέτα ύψους 7,84 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,20% στις 3.142,35 μονάδες, ενώ της μεσαία κεφαλαιοποίησης 2,23% στις 2.065,25 μονάδες. Ο τραπεζικός έκλεισε ήπια χαμηλότερα στις 1.027,59 μονάδες, μαζεύοντας δυναμείς για νέα υψηλό.
Στις τράπεζες, με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν Πειραιώς (-1,29%), ΕΤΕ (-0,95%) και Alpha Bank (-0,33%) με τη Eurobank να διαφοροποιείται σήμερα κλείνοντας με κέρδη 1,31% στα 1,551 ευρώ.
Ωστόσο, όπως προείπαμε το αγοραστικό διάλειμμα από τις τράπεζες, έφερε εισροές σε άλλους τίτλους και συγκεκριμένα στην ElvalHalcor που έφτασε στα 2,10 ευρώ με κέρδη 3,7%, στη Lamda που πέρασε το κατώφλι των 7 ευρώ, στα 7,335 ευρώ αλλά και στα βαριά χαρτιά των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo (νέα ιστορικά υψηλά), και Aegean (1,79% στα 11,40 ευρώ).
Βέβαια τα ράλι ήρθαν από αλλού σήμερα, καθώς η ΕΧΑΕ εκτοξεύθηκε κατά 6,06% στα 5,60 ευρώ, με την Intrakat στο 5,21% και τα 2,525 ευρώ και την ΑΒΑΞ στο 9,83% και τα 1,386 ευρώ.
Ισχυρή άνοδος επίσης για την Entersoft στο 5,10% και τα 5,36 ευρώ αλλά και για την Ideal στο 5,86% και τα 5,42 ευρώ. Ακολούθησαν κατά πόδας ΕΥΑΘ, Κρι Κρι και ΑΔΜΗΕ.