Με το βλέμμα στις προγραμματικές δηλώσεις το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το βλέμμα στις προγραμματικές δηλώσεις το Χρηματιστήριο
Τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον η αγορά.

Τελευταία ενημέρωση 11:43

Μια οριακά χαμηλότερη κίνηση δείχνουν τα futures της Wall Street αλλά και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές στην Αμερική να επιστρέφουν σε φουλ ρυθμούς μετά τη χθεσινή αργία λόγω της Ημέρας Ανεξαρτησίας.

Τα παγκόσμια χαρτοφυλάκια στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις ανακοινώσεις των νέων δεδομένων που αναμένονται τις επόμενες δύο ημέρες, με το μέγεθος των θέσεων εργασίας την Παρασκευή, καθώς και τον αυριανό δείκτη υπηρεσιών ISM και τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας. Από την άλλη, στην Κίνα, ο δείκτης PMI των υπηρεσιών Caixin υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο στις 53,9 (έναντι 56,2 για το consensus), που αποτελεί μάλιστα το πιο αδύναμο μέγεθος από τον Ιανουάριο, έναντι των 57,1 μονάδων του προηγούμενου μήνα. Επιπλέον, ο σύνθετος PMI υποχώρησε από το 55,6 στο 52,5. Κατά τα άλλα, η τελική εκτίμηση του PMI υπηρεσιών της Japan Jibun Bank έφτασε στις 54 μονάδες τον Ιούνιο, υποχωρώντας από το επίπεδο ρεκόρ του προηγούμενου μήνα των 55,9.

Στα εγχώρια η αγορά, φλέρταρει με τις 1.300 μονάδες, ενώ όλοι, επενδυτές και οίκοι αξιολόγησης αναμένουν τις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

Ισχυρό σήμα στις αγορές έστειλε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός, εστιάζοντας στην αποπληρωμή δανείων του πρώτου μνημονίου νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. «Θα είμαστε σε θέση πριν από τα τέλη του έτους να αποπληρώσουμε το χρέος, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Μητσοτάκης την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg στην Αθήνα. «Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές».

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές, δρομολογείται η πρόωρη αποπληρωμή 2 ακόμη δόσεων του πρώτου διακρατικού διμερούς δανείου (GLF) της τάξης των 5,4 δισ. ευρώ. Στην εν λόγω κίνηση αναφερόταν εγκαίρως το insider.gr. Σημείωνεται ότι δεν είναι η πρώτη κίνηση πρόωρης αποπληρωμής. Ανάλογη κίνηση ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, μετά από συμφωνία στο Eurogroup που έλαβε χώρα την άνοιξη του ίδιου έτους.

Παράλληλα, η JP Morgan προχώρησε σήμερα σε αναβάθμιση της σύστασής τους σε «overweight» από «ουδέτερη» για τις ελληνικές μετοχές, τοποθετώντας μάλιστα τη μετοχή της Alpha Bank στις δέκα κορυφαίες επιλογές της στη ζώνη CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική).

Ο ισχυρός επενδυτικός οίκος εκτιμά πως υπάρχει χώρος για ένα περαιτέρω re - rating των ελληνικών μετοχών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και υπό αυτό το πρίσμα, προχωρά στην παραπάνω αναβάθμιση. Όπως επισημαίνει, η εγχώρια αγορά διαπραγματεύεται με ένα πολύ υψηλό discount της τάξεως του 49% σε σύγκριση με τις αναδυόμενες αγορές στη βάση του δείκτη P/E για τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ η απόδοση του εγχώριου δεκαετούς βρίσκεται κατά 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το αντίστοιχο ιταλικό. Την ίδια στιγμή, οι δείκτες αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται υψηλότερα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες του Stoxx Banks.

Ως προς τη σημερινή συνεδρίαση αναμένονται ήπιες μεταβολές και profit taking, ενώ ακόμη και οι κινήσεις αυτές γίνονται πλέον με αρκετό ρίσκο καθώς οποιαδήποτε κίνηση κατοχύρωσης κερδών μπορεί να αφήσει εκτός επενδυτές και να τους βάλει να κυνηγάνε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Η τάση παραμένει πολύ ισχυρή και οποιαδήποτε διόρθωση αποτελεί αγορά. Να σημειωθεί πως αύριο ο ΟΤΕ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα ύψους 0,578 ευρώ ανά μετοχή.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,13% στις 1.298,15 μονάδες με τον τζίρο στα 15 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,37% στις 3.130,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποχωρεί ελαφρώς κατα 0,17% στις 1.025,87 μονάδες.

Στις τράπεζες οριακές απώλειες καταγράφουν και οι τέσσερις συστημικές.

Από την άλλη υπεραποδίδουν με ισχυρή άνοδο η ElvalHalcor στο 3,33% και τα 2,17 ευρώ η Viohalco στο 2% και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,25%.

Νέα ισχυρή άνοδος για ΕΧΑΕ στο 1,61% και τα 5,69 ευρώ αλλά και για την Intrakat στο 2,57% και τα 2,59 ευρώ. Περαιτέρω κέρδη για τη ΔΕΗ στο 0,76% και τα 10,58 ευρώ.

Υποχωρούν διυλιστήρια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και ΕΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider