Προσπάθεια ανόδου στις ευρωαγορές, παρά τις ανησυχίες για την οικονομία

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσπάθεια ανόδου στις ευρωαγορές, παρά τις ανησυχίες για την οικονομία
Μικρά κέρδη για τα μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου μας τη Δευτέρα.

Τελευτεία ενημέρωση: 12:00

Προσπάθεια για άνοδο καταγράφεται τη Δευτέρα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά το επιφυλαχτικό κλίμα που επικρατούσε στο άνοιγμα των συνεδριάσεων και με τους επενδυτές να εμφανίζονται ακόμα προβληματισμένοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών.

Στο πλαίσιο της ανησυχίας για την περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής παγκόσμιας και καθώς τα στοιχεία του πληθωρισμού στην Κίνα αυξάνουν τις ανησυχίες για στασιμότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ο ΟΟΣΑ τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει να λάβει δύσκολες αποφάσεις για το ύψος των επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού δήλωσε πως ΕΚΤ αντιμετωπίζει μια πραγματικά δύσκολη πρόκληση όσον αφορά τον πληθωρισμό. «Είναι αντιδημοφιλής η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αλλά είναι απαραίτητο να συμπιέσουμε τον πληθωρισμό, επειδή πονάει πραγματικά και είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να τον αντιμετωπίσουν» πρόσθεσε η ίδια.

Εξάλλου, οι αγορές αναμένουν τις εξελίξεις που θα προκύψουν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του NATO στο Βίλνιους της Λιθουανίας, με επίδικο τα μέτρα στήριξης της Συμμαχίας στην Ουκρανία.

Στα των ΗΠΑ, το ενδιαφέρον βρίσκεται στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το β' τρίμηνο του 2023 που ξεκινούν την τρέχουσα εβδομάδα και οι οποίες αναμένεται να δείξουν το κατά πόσο η κερδοφορία των επιχειρήσεων έχει ανταποκριθεί στο περιβάλλον της διεθνούς οικονομικής αβεβαιότητας. Επιπλέον, την Τετάρτη δημοσιεύονται τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία κατά τον Ιούνιο.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600κερδίζει 0,12% στις 448,62 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται 0,37% στις 4.252 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιείται 0,14% στις 7.267 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX γράφει άνοδο 0,31% στις 15.625 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει κέρη 0,37% στις 7.137 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,27% στις 27.852 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιείται 0,25% στις 9.272 μονάδες.

Σημειώνεται πως ο AEX στην Ολλανδία σημειώνει κέρδη 0,2%, στον απόηχο της απόφασης του Μαρκ Ρούτε να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική και μην διεκδικήσει για 5η φορά την πρωθυπουργία της χώρας.

Μάκρο

Σημαντική επιδείνωση, που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κατέγραψε το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη για τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον πρόδρομο δείκτη που καταρτίζει η Sentix. καθώς διαμορφώθηκε στις -22,5 μονάδες έναντι -17 μονάδων τον Ιούνιο και ενώ οι επενδυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις -17,9 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Νοέμβριο του 2022.

Μεικτή εικόνα στην Ασία

Νευρικότητα καταγράφηκε στις ασιατικές αγορές για την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στα στοιχεία για την Κίνα.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία έχασε 0,61% στις 32.189 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία υποχώρησε 0,54% στις 7.004 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα απώλεσε 0,24% στις 2.520 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε 0,22% στις 3.203 μονάδες και ο Shenzhen Component ανέβηκε 0,45% στις 10.937 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 0,62% στις 18.479 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νορβηγία: Ξεπέρασε τις προβλέψεις ο πληθωρισμός του Ιουνίου - «Σήμα» για νέες αυξήσεις επιτοκίων

WSJ: Ο Καρλ Άικαν «ελευθέρωσε» τα προσωπικά του δάνεια από την  Icahn Enterprises

gazzetta
gazzetta reader insider insider