Στο «κυνήγι» για μια «καταπράσινη» εβδομάδα οι ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «κυνήγι» για μια «καταπράσινη» εβδομάδα οι ευρωαγορές
Οι ευρωαγορές βρίσκονται κοντά σε μια εβδομάδα γεμάτη κέρδη, ωστόσο την πέμπτη συνεδρίαση του επταημέρου διακινδυνεύουν να χάσουν το θετικό τους σερί.

Οι ευρωαγορές βρίσκονται κοντά σε μια εβδομάδα γεμάτη κέρδη, ωστόσο την πέμπτη συνεδρίαση του επταημέρου διακινδυνεύουν να χάσουν το θετικό τους σερί, καταγράφοντας μεικτά πρόσημα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χτες κινήθηκε σε υψηλό σχεδόν τριμήνου, ενώ διεθνώς οι μετοχές ενισχύονται από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, των ΗΠΑ, η οποία ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη, με τους επενδυτές να παραμένουν συγλκρατημένα αισιόδοξοι ενόψει της συνεδρίασης της Fed για τα επιτόκια.

Πάντως, τα πρακτικά από την απόφαση που έλαβε τον Ιούνιο η ΕΚΤ «έδειξαν» προς ενδεχόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων της και μετά από το καλοκαίρι. «Θεωρήθηκε απαραίτητο να επικοινωνηθεί ότι η νομισματική πολιτική έχει ακόμη περισσότερο έδαφος να καλύψει για να επαναφέρει τον πληθωρισμό εγκαίρως στο στόχο. Υπήρξε η άποψη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων πέραν του Ιουλίου, εάν αυτό είναι απαραίτητο» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ωστόσο, το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ινάτσιο Βίσκο, δήλωσε πως δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση από την κορύφωση των επιτοκίων της, επαναλαμβάνοντας πως θα χρειαστεί χρόνος για να αποτυπωθεί ο αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,11% στις 460 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,05% στις 4.393 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,05% στις 7.436 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,09% στις 16.127 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,11% στις 7.377 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανεβαίνει 0,05% στις 28.794 μονάδες
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώνεται στις 9.485 μονάδες με +0,08%

Θετικός τόνος στην Ασία

Κέρδη κατέγραψαν στην πλειοψηφία τους και σήμερα οι αγορές της Ασίας. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,78% και έκλεισε στις 7.303,1 μονάδες, ολοκληρώνοντας μια ολόκληρη εβδομάδα κερδών, ενώ στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε οριακά για να τερματίσει στις 32.391 μονάδες, με τον Topix να σημειώνει επίσης πτώση 0,7% για να τερματίσει στις 2.239,1 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Nikkei παρέμεινε ως επί το πλείστον αμετάβλητος, ενώ ο Topix υποχώρησε 0,63%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε 1,43% για να κλείσει στις 2.628,30 μονάδες, ενώ ο Kosdaq κέρδισε 0,36% υψηλότερα για να κλείσει στις 896,28 μονάδες. Ο Kospi βρέθηκε κοντά στο υψηλό του 2023, στις 2.641,16 μονάδες. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδισε 0,27%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite κέρδισε 0,13%, ενώ ο Shenzhen Component έχασε 0,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Έμφαση στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας των εργαζομένων με το νέο πρόγραμμα myPROSPERITY

Γερμανία: Φιλορώσος ακτιβιστής εργάζεται στην Bundestag για την Afd

Έφεση των ΗΠΑ για να «παγώσει» η συμφωνία Microsoft - Activision

gazzetta
gazzetta reader insider insider