Ανέβασε ρυθμούς το Χρηματιστήριο στο δεύτερο μισό - Ποιες μετοχές χτύπησαν νέα υψηλά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανέβασε ρυθμούς το Χρηματιστήριο στο δεύτερο μισό - Ποιες μετοχές χτύπησαν νέα υψηλά
Συνεχίστηκε το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να στέλνουν την αγορά μια ανάσα από τις 1.340 μονάδες.

Συνεχίστηκε το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να στέλνουν την αγορά μια ανάσα από τις 1.340 μονάδες, με τον πρώτο στόχο των 1.375 μονάδων να πλησιάζει.

Η Μυτιληναίος ηγείται πλέον της ανόδου συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικά ανοδικά κλεισίματα και φτάνοντας πλέον σε νέα ιστορικά υψηλά στα 36,30 ευρώ, με επόμενο στόχο τη ζώνη των 40 - 42 ευρώ. Φυσικά το ενδιαφέρον για τις τράπεζες και τις κατασκευές παραμένει αμείωτο, με την Εθνική Τράπεζα να είναι αυτή που ανέβασε ρυθμούς σήμερα χτυπώντας νέα υψηλά στα 6,31 ευρώ με άνοδο 1,45%, έχοντας δει πριν τις δημοπρασίες και τα 6,41 ευρώ.

Ακολούθησε η Alpha Bank με κέρδη 0,65% στα 1,634 ευρώ και νέα υψηλά με τη Eurobank στο 0,34% και τα 1,6355 ευρώ. Από την άλλη, η υπεραπόδοση της Πειραιώς το τελευταίο διάστημα έφερε ένα profit taking, με τη μετοχή να κλείνει στο -0,29% και τα 3,49 ευρώ.

Επιπλέον, σε ακόμη πιο ουσιώδεις και σταθερές βάσεις αρχίζει να στηρίζεται το «ράλι» των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, όπως υποστηρίζει η Pantelakis Securities, σε νέα ανάλυσή της για τις προοπτικές του κλάδου. Η Pantelakis διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, θέτοντας τιμή στόχο στα 2,30 ευρώ για την Alpha Bank, στα 8,50 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στα 4,65 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και στα 2,15 ευρώ για τη Eurobank.

Από την άλλη, τα πολυετή υψηλά σπάζονται πλέον σε κάθε συνεδρίαση, με την ΕΧΑΕ να διαπερνά και τα 6 ευρώ και να φτάνει στα 6,05 ευρώ με άνοδο 1,68%.

Υψηλά κινήθηκαν επίσης ο ΟΠΑΠ που πήρε πίσω τη θέση του από τη Eurobank στη μάχη των κεφαλαιοποιήσεων, καταγράφοντας άνοδο 1,35% στα 16,50 ευρώ. Με τη Jumbo στο 1,08% και τα 28,20 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση 3,84 δισ. ευρώ.

Κέρδη για τη ΔΕΗ που απέχει μια ανάσα από τα 11 ευρώ στα 10,79, ενώ αντίδραση έβγαλε και η Τέρνα Ενεργειακή με άνοδο 1,05%.

Ήπια ανοδικά συνέχισαν Cenergy, Viohalco, Elvalhalcor αλλά και ο ΟΤΕ στο 0,41% και τα 14,55 ευρώ.

Profit taking σε Aegean στο -0,95% και τα 12,50 ευρώ.

Παράλληλα, αρχίζει ολοένα και περισσότερο να ανεβαίνει το θερμόμετρο στις τράπεζες, καθώς η πρώτη Τράπεζα που θα εξέλθει από τη συμμετοχή του Δημοσίου και τα γενικά και ειδικά δικαιώματα του ΤΧΣ, θα είναι η Eurobank, εγκαινιάζοντας και την αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες.

Οι μέτοχοι της Eurobank ενέκριναν την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της Τράπεζας που κατέχει το ΤΧΣ. «Στο πλαίσιο του κεντρικού μας σχεδιασμού βρίσκεται πλέον η ανταμοιβή των μετόχων», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Όπως υποστήριζε άλλωστε το insider.gr, ισχυρή ώθηση στην αγορά θα προσφέρουν οι Γενικές Συνελεύσεις της Eurobank και της Alpha Bank (στις 27 Ιουλίου), με την πρώτη να ανεβάζει ρυθμούς ως προς την επαναγορά των 52.080.673 μετοχών της (1,4%) που κατέχει το ΤΧΣ (αποτελεί το βασικό σενάριο - και της πιθανής μετέπειτα ακύρωσής του) σε ένα εύρος τιμήματος μεταξύ 1,10 - 1,90 ευρώ, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το premium που θα προσφερθεί στο Ταμείο, ενώ η δεύτερη ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών σε ένα εύρος μεταξύ 0,29 - 3 ευρώ, με ανάλογες κινήσεις να πραγματοποιούνται τόσο από την Εθνική Τράπεζα (13,7 εκατ. μετοχές - εύρος από 1 - 15 ευρώ), όσο και από την Τράπεζα Πειραιώς (20 εκατ. μετοχές - εύρος μεταξύ 0,75 - 5 ευρώ), απαιτώντας ωστόσο την έγκριση των εποπτικών - ρυθμιστικών αρχών (SSM).

Φυσικά, ακολουθούν τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου, όπου πιθανώς να υπάρξουν νέες αναβαθμίσεις στα guidance αλλά και στο consensus των αναλυτών, οδηγώντας σε περαιτέρω re - rating.

Μάλιστα ένα άκρως θετικό τόνο γύρω από εγχώριο επενδυτικό «story» με κεντρικό άξονα τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, συνεχίζει να διατηρεί η JP Morgan μετά τις τελευταίες συναντήσεις των στελεχών της με τις διοικήσεις των τραπεζών, διάφορες εταιρείες, φορείς χάραξης πολιτικής και ειδικούς του κλάδου στην Αθήνα.

Όπως επισήμαναν οι αναλυτές, παρά τις αναβαθμίσεις του consensus στα EPS (κέρδη ανά μετοχή) κατά 46% και κατά 23% για φέτος και για την επόμενη χρονιά, οι ίδιοι έλαβαν ένα ιδιαίτερα ισχυρό θετικό μήνυμα σχετικά με τη δυναμική των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), «βλέποντας» περαιτέρω αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων consensus, που πιθανόν θα ξεκινήσει από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,48% στις 1.338,03 μονάδες με τον τζίρο στα 78,69 εκατ. ευρώ, εν μέσω θερινής ραστώνης. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,57% στις 3.251,94 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υπεραπέδωσε ελαφρώς με κέρδη 0,59% στις 1.101,73 μονάδες.

Ενδιαφέρουσα η εικόνα της Intrakat που παρότι βρέθηκε ακόμη και στα 2,92 ευρώ, κατάφερε να κλείσει στα 3,09 ευρώ, υποδηλώνοντας τις «άγριες» διαθέσεις των αγοραστών!

Επίσης στα mid caps νέο ράλι για την Entersoft στο 5,54% και τα 5,72 ευρώ, για Τεχνική Ολ. στο 6,27% και τα 2,88 ευρώ και τον ΑΔΜΗΕ στο 6,61%.

Κατοχύρωση κερδών σε ΑΒΑΞ, Alumil, Premia, Fourlis.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Πρώτη Τράπεζα που βγαίνει από τον έλεγχο του ΤΧΣ – Μέρισμα 25% των κερδών του 2023 το 2024

Pantelakis: Έχει ακόμη δρόμο το «ράλι» των ελληνικών τραπεζών - Νέες τιμές στόχοι - Ξεχωρίζει την Alpha Bank

gazzetta
gazzetta reader insider insider