«Μπερδεμένες» οι ευρωαγορές, λίγο πριν τις κρίσιμες αποφάσεις για επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μπερδεμένες» οι ευρωαγορές, λίγο πριν τις κρίσιμες αποφάσεις για επιτόκια
«Μπερδεμένες» βρήκε τις ευρωαγορές το ξεκίνημα της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις κρίσιμες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ για τα επιτόκια. 

«Μπερδεμένες» βρήκε τις ευρωαγορές το ξεκίνημα της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις κρίσιμες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,09% φθάνοντας στις 465 μονάδες.

Όσον αφορά στους επιμέρους δείκτες, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 7.684 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 0,02% φθάνοντας στις 7.431 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,06% στις 16.186 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώθηκε 0,18% υψηλότερα στις 28.906 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να καταγράφει απώλειες 0,36% στις 9.537 μονάδες.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκαν τα τελευταία στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη που υποχώρησε περισσότερο από τις εκτιμήσεις, τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την S&P Global και την Hamburg Commercial Bank, ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για δεύτερο συναπτό μήνα, υποχωρώντας στις 48,9 τον Ιούλιο, από 49,9 έναν μήνα νωρίτερα. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ένδειξη από τον Νοέμβριο του 2022 και χειρότερη από ό,τι είχε προβλέψει οποιοσδήποτε οικονομολόγος σε έρευνα του Bloomberg.

Επίσης, τα βλέμματα στρέφονται και στην επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ (την Πέμπτη) που αναμένεται να οδηγήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Σημειωτέον ότι αυτήν την εβδομάδα συνεδριάζει και η Fed, η οποία επίσης αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων.

Αυτά, στο φόντο των εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ισπανία, οι οποίες δεν κατέληξαν σε ξεκάθαρη νίκη για κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, σημάνοντας ενδεχομένως την έναρξη μιας περιόδου παρατεταμένων συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης. Πάντως, τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στη Βουλή εξασφάλισε το Λαϊκό Κόμμα (PP, δεξιά) του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, τα κέρδη του πρώτου τριμήνου της Ryanair ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με την αεροπορική εταιρία να προειδοποιεί ταυτόχρονα πως οι καθυστερήσεις στα νέα αεροσκάφη της Boeing θα επηρεάσουν την κυκλοφορία το επόμενο έτος.

Επίσης, η Vodafone ανακοίνωσε αύξηση εσόδων από υπηρεσίες στο πρώτο τρίμηνο που ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ διόρισε και νέο οικονομικό διευθυντή για να ενισχύσει τις δραστηριότητές της στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Ανάπτυξη 2,4% στην Ελλάδα το 2023 - Τα «mind games» της ΕΚΤ και η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα

Goldman Sachs: Σε ιστορικό υψηλό η ζήτηση πετρελαίου - Άνοδος στις τιμές

«Καμπανάκι» Moody's για τους καύσωνες στη Ν. Ευρώπη - Μακροπρόθεσμες προκλήσεις για τουρισμό και δημοσιονομικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider