Επέστρεψαν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο - Ράλι για Viohalco, Intrakat

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επέστρεψαν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο - Ράλι για Viohalco, Intrakat
Υψηλότερα τράπεζες και blue chips. Ράλι για Ιντρακάτ και Τεχνική Ολυμπιακή.

Μεγαλύτερη δύναμη έβγαλε στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να τοποθετούνται πιο επιθετικά και πιο διευρυμένα σε όλο το φάσμα το ταμπλό, με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να κατέχει κεντρικό ρόλο.

Η θετική πορεία των αμερικανικών δεικτών έδωσε ώθηση στους επενδυτές του Χρηματιστήριο, με εισροές σε τράπεζες, Aegean και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο τζίρος ενισχύθηκε ελαφρώς αλλά παρέμεινε χαμηλότερα από το μέσο όρο τριμήνου στα 100,7 εκατ. ευρώ.

Στο τεχνικό σκέλος, ο Γενικός Δείκτης είναι πολύ κοντά στο να ενεργοποιήσει σε μακροπρόθεσμο γράφημα τον πρώτο σχηματισμό αντιστροφής (double bottom), με την υπέρβαση των 1.379,42 μονάδων (neckline). Επιπρόσθετα, η ενεργοποίηση θα σημάνει και επίσημα την αντιστροφή της τάσης στο Χρηματιστήριο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε, πως το παραπάνω επίπεδο αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Στη περίπτωση υπέρβασης των 1.379,45 μονάδων, θα έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Παράλληλα, το ΧΑ πάλι, μπαίνει σε ρυθμούς εταιρικών αποτελεσμάτων, κρίσιμων Γενικών Συνελεύσεων και προς το δρόμο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Αρχή έκανε χθες η Entersoft, που εμφάνισε αυξημένα έσοδα, Ebitda και κέρδη προ φόρων για το α’ εξάμηνο 2023. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα έσοδα ενισχύθηκαν στα 19,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 32% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2022 (14,6 εκατ. ευρώ), ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 46% στα 6,7 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (4,6 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 52% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (3,3 εκατ. ευρώ). Η μετοχή έκλεισε σήμερα με άνοδο 5% στα 5,88 ευρώ και νέα ιστορικά υψηλά.

Ακολουθούν την Πέμπτη, η Μυτιληναίος και η Τιτάν και τη Δευτέρα οι Eurobank, Πειραιώς και ΕΧΑΕ.

Πέραν αυτού, μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται η Ελλάδα, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr πρόσφατα μέσω των όσων αφήσε να εννοηθεί ο Dennis Shen, Director της Scope Ratings και υπεύθυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό που είχε τονήσει ο Shen, είναι πως «το αποτέλεσμα των εκλογών υποστηρίζει τη διαρκή σκέψη - θεώρησή μας γύρω από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα», κάτι που έμμεσα υποδεικνύει πως μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τον Αύγουστο είναι αρκετά πιθανή. Μάλιστα, η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, θα φέρει την πλειονότητα των σταδιακών εισροών, υπονοώντας πως το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,64% στις 1.345,95 μονάδες με τον τζίρο στα 89,12 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,59% στις 3.262,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με άνοδο 1,29% στις 1.106,23 μονάδες.

Οι τράπεζες χαμήλωσαν κάπως προς τις δημοπρασίες ειδικά η ΕΤΕ και η Eurobank. Συγκεκριμένα, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 2,37% στα 1,6605 ευρώ, η Πειραιώς κατά 2,03% στα 3,524 ευρώ και η ΕΤΕ κατά 1,96% στα 6,336 ευρώ. Απώλειες 0,61% για τη Eurobank στα 1,62 ευρώ.

Παράλληλα, συνέχισε ανοδικά η Aegean με κέρδη 2,62% στα 13,34 ευρώ αλλά και η Viohalco με νέο ράλι 5,12% στα 6,78 ευρώ πλέον. Τα 7 ευρώ πάτησε η Cenergy με κέρδη 2,94%.

Στο 1,74% η Τιτάν που απέχει μια ανάσα από τα 19 ευρώ στα 18,76 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% για Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ElvalHalcor.

Τα βλέμματα στράφηκαν ωστόσο στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με την Τεχνική Ολυμπιακή να καταγράφει ράλι 5,28% στα 2,99 ευρώ, την Intrakat στο 4,35% και τα 3,235 ευρώ και την ΕΧΑΕ στο 2,39% και τα 6,01 ευρώ.

Παράλληλα, τα 6 ευρώ έφτασε η Entersoft, ενώ ανοδικά κινήθηκαν ΑΒΑΞ, ΑΔΜΗΕ και Alumil.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Στα προτιμώμενα «plays» της περιφέρειας τα ελληνικά ομόλογα - Συστήνει long θέσεις έναντι των ιταλικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider