Στο «ραντάρ» της Optima τα small caps του Χρηματιστηρίου - Οι κρυφές αξίες και οι κίνδυνοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «ραντάρ» της Optima τα small caps του Χρηματιστηρίου - Οι κρυφές αξίες και οι κίνδυνοι
Ανάταση και μεγαλύτερη προβολή των εισηγμένων της μικρής κεφαλαιοποίησης επιδιώκει να δώσει η Optima εξετάζοντας ενδελεχώς το μεγαλύτερο μέρος αυτών.

Ανάταση και μεγαλύτερη προβολή των εισηγμένων της μικρής κεφαλαιοποίησης επιδιώκει να δώσει η Optima εξετάζοντας ενδελεχώς το μεγαλύτερο μέρος αυτών, στην προσπάθεια να ανακαλύψει αυτούς τους τίτλους που συχνά παραβλέπονται και αγνοούνται από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια με χαμηλή αναποτελεσματικότητα στο σκέλος της τιμολόγησης, των προοπτικών ανάπτυξης και της αποτελεσματικής και συνετής διαχείρισης.

Σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή, η υψηλότερη ανταμοιβή στις επενδύσεις συνήθως συνοδεύεται και από την ανάληψη ενός αυξημένου και υψηλότερου ρίσκου. Συνήθως, οι επενδύσεις στο τμήμα της μικρής κεφαλαιοποίησης ενδέχεται να έχουν μια υψηλότερη μεταβλητότητα (μετοχές με υψηλό beta) και να υπόκεινται σε σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες.

Επιπλέον, ένας επενδυτής που τοποθετείται στα small caps πρέπει να λάβει υπόψη τον κίνδυνο εκτέλεσης - εγκλωβισμό, (καθώς το χαμηλό μέγεθος και η περιορισμένη ελεύθερη διασπορά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην εμπορευσιμότητα των μετοχών και τη σχετική έλλειψη ρευστότητας). Οι εταιρείες είναι συχνά πιο νέες και χωρίς έμπρακτες αποδείξεις για την αναπτυξιακή τους πορεία, κάτι που συνεπάγεται ότι μπορεί να μην έχουν ένα ιστορικό κερδοφορίας ή σταθερότητας.

Τέλος, οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης διαθέτουν συνήθως μια εταιρική διακυβέρνηση γεμάτη προκλήσεις (ο βασικός μέτοχος συνήθως ελέγχει το ΔΣ της εταιρείας, έλλειψη ανεξάρτητων μελών ΔΣ, κακές πολιτικές ESG και άλλα). Συνεπώς, ένας τυπικός εμπειρικός κανόνας που αφορά τους επενδυτές είναι να έχουν μια κατανομή μέχρι το 10% των συνολικών του θέσεων στο χαρτοφυλάκιο σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Έτσι, η Optima στρέφεται στις μετοχές της Πετρόπουλος, της Μοτοδυναμικής, της Space, της Έλαστρον, της Ίλυδας, της Revoil, της Βιοκαρπέτ, των Ευρωσυμβούλων και της Real Consulting.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider