Στις διαθέσεις των profit takers παραδόθηκε το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις διαθέσεις των profit takers παραδόθηκε το Χρηματιστήριο
Σε κλίμα κατοχύρωσης κερδών το Χρηματιστήριο. Στο κόκκινο τράπεζες, ElvalHalcor, ΔΕΗ και Τιτάν.

Παρά το «ράλι» της αμερικανικής αγοράς και τα μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές, που και χθες κινήθηκαν αρκετά υψηλότερα από το ΧΑ, η αγορά διόρθωσε σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.340 μονάδων, με τις τράπεζες και κάποιους επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η όποια απόπειρα για διάσπαση των 1.350 μονάδων αποδείχθηκε κενή από το αρχή της συνεδρίασης, όταν οι επενδυτές άρχιζαν να κλειδώνουν κέρδη.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, Διευθύνων Σύμβουλος Κυπριακής ΕΠΕΥ, «δεν αποδίδουμε τόση σημασία στον Θερινό τζίρο των ημερών, άλλωστε η μείωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος αυτή την περίοδο του έτους αποτελεί «άγραφο νόμο» των Χρηματιστηρίων. Στα θετικά, εν μέσω των χαμηλών διακυμάνσεων, είναι η απόκτηση χρόνου για... μελέτη από πλευράς Ιδιωτών Επενδυτών, σχετικά με τις όντως αξιόλογες περιπτώσεις που υπάρχουν στο Χ.Α.

Παράλληλα, δεν θα παρουσιάσουμε ένα φιλοπτωτικό σενάριο, με την αιτιολόγηση ότι το δεκαετές υψηλό το Γενικού Δείκτη δεν συνοδεύεται από αθρόα επενδυτική συμμετοχή. Αναγνωρίζουμε, πάντως, τα σημάδια «υπερθέρμανσης» του ΓΔ, ο οποίος έχει υπερκεράσει ακόμη και το παράλληλο του ανοδικό κανάλι (βλ. γράφημα).

ΧΑ

Η Αγορά παραμένει αναμφισβήτητα «ταυρική», χωρίς ασφαλώς αυτή η διαπίστωση να αποτελεί πρόβλεψη για τη συνέχεια.

Στα εγχώρια, τα αποτελέσματα των εισηγμένων βρίσκονται στο επίκεντρο, με τη Μυτιληναίος και την Τιτάν να διαψεύδουν θετικά τους αναλυτές.

Την εκτίμησή του πως τα EBITDA της Mytilineos θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ το 2023 επανέλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα της παραγωγής γάλλιου που έχει ζητήσει η ΕΕ, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την εισαγωγή των μετοχών σε ξένο χρηματιστήριο και προανήγγειλε μια στρατηγική εξαγορά στον κλάδο του αλουμινίου.

«Όταν ερωτήθηκα στην πρόσφατη γενική συνέλευση για κάποιο guidance είχα πει ότι αν δεν υπάρξουν έκτακτα και απρόβλεπτα γεγονότα θα ξεπεράσουμε εύκολα το 1 δισ. ευρώ ΕBITDA φέτος… Τώρα, δύο μήνες μετά, επαναλαμβάνω ακριβώς αυτή την πρόβλεψη και το γεγονός πως είμαστε πιο κοντά στο τέλος της χρονιάς με κάνει πιο σίγουρο ότι θα ξεπεράσουμε το 1 δισ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλυτή.

Στη συνέχεια τόνισε μάλιστα πως ο όμιλος έχει αλλάξει για τα καλά επίπεδο. «Πολλοί πιστεύαν ότι το περσινό EBITDA ήταν μια ανωμαλία λόγω της κατάστασης στην αγορά ενέργειας και πίστευαν ακόμη πως θα γυρνάγαμε στα επίπεδα των 300-350 εκατ. ευρώ που είμασταν πριν την πανδημία… Έχουμε αλλάξει επίπεδο και δεν κοιτάμε πίσω» υπογράμμισε.

Από την άλλη, σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης βλέπει ο όμιλος ΤΙΤΑΝ καθώς τα μεγάλα έργα υποδομών συμπεριλαμβανομένων και όσων χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και η διαρκώς αυξανόμενη ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της ζήτησης τσιμέντου τα επόμενα χρόνια.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα ανακοινώνουν αποτελέσμα η Eurobank, ηΣυνεπώς η Eurobank Equities αυξάνει την τιμή στόχο για την Alpha Βank στα 2,03 από 1,66 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 7,46 από 5,90 ευρώ προηγουμένως και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,30 από 3,24 ευρώ. Πειραιώς και η ΕΧΑΕ.

Επιπλέον, η πορεία της Εθνικής Τράπεζας μέσα στο 2022 και το περιβάλλον που «ανοίγεται» για το 2023 και τα επόμενα χρόνια αναφέρθηκαν στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, στόχος είναι να γίνει η Εθνική Τράπεζα «πλατφόρμα συνεργασιών», αξιοποιώντας τις διεθνείς τάσεις και την τεχνολογία, με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία του πελάτη και να διευρύνει ακόμη περισσότερο το πελατολόγιο της.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, στη Γ.Σ. εγκρίθηκαν οι χρηματοπιστωτικές καταστάσεις της τράπεζας για το 2022 και η συνολική διαχείριση του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, μία απόφαση που ωστόσο τελεί υπό την έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Επίσης, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι το 2022 βελτιώθηκε ουσιαστικά και σε επαναλαμβανόμενη βάση η οργανική κερδοφορία της τράπεζας. Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη ξεπέρασαν τα € 500 εκατ. ευρώ το 2022 και τα € 200 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2023, τα οποία μεταφράζονται αντίστοιχα σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 9,5% και περίπου 15%.

Να σημειωθεί επίσης πως η Eurobank Equities αύξησε την τιμή στόχο για την Alpha Βank στα 2,03 από 1,66 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 7,46 από 5,90 ευρώ προηγουμένως και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,30 από 3,24 ευρώ.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,87% στις 1.333,86 μονάδες με τον τζίρο να χαμηλώνει στα 89,16 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 0,93% στις 3.232,38 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός έκλεισε με απώλειες 1,34% στις 1.094,98 μονάδες.

Ως προς τον τραπεζικό δείκτη υφίστανται ο σχηματισμός diagonal, με ενεργοποίηση σφήνας χαμηλότερα των 1.095,7 και ενεργοποίηση double top στις 1.060 μονάδες.

Επιμέρους στις τράπεζες, η Πειραιώς βρέθηκε στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων κλείνοντας με απώλειες 1,98% στα 3,46 ευρώ, η Eurobank ακολούθησε στο -1,28%, η Alpha Bank στο -1,22% και η ΕΤΕ στο -1,09%.

Ισχυρές απώλειες για ElvalHalcor στο -3,45% και τα 2,24 ευρώ, με την Viohalco να ακολουθεί στο -2,37%, την Τιτάν στο -2,06% και τη ΔΕΗ στο -2%.

Απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος και ΕΕΕ, ενώ η καθοδική πορεία της Τέρνα Ενεργειακής συνεχίζεται φτάνοντας τα 17,20 ευρώ.

ΕΥΔΑΠ, Lamda, Intrakat και Ελλάκτωρ διαφοροποιήθηκαν εντόνως με ισχυρή άνοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Eurobank Equities - Γιατί αποτελούν ένα συναρπαστικό «story»

Εθνική Τράπεζα: Πράσινο φως από τη Γ.Σ. στην αγορά ιδίων μετοχών - Οι στόχοι που έθεσαν Χαρδούβελης και Μυλωνάς

ΕΚΤΕΡ: Στόχος η απόκτηση πτυχίου ανώτατης τάξης μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων - Γιατί ετοιμάζει «σφήνα» στους ισχυρούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider