Goldman Sachs: Η υπέρμετρη αισιοδοξία για την ανάπτυξη κρύβει κινδύνους για τις αγορές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Η υπέρμετρη αισιοδοξία για την ανάπτυξη κρύβει κινδύνους για τις αγορές
Η υπέρμετρη αισιοδοξία για την ανάπτυξη κρύβει κινδύνους απογοήτευσης και ευαλωτότητας σε «σοκ» για τις αγορές, όπως προειδοποιεί η Goldman Sachs. Τι δείχνει τώρα ο κορυφαίος δείκτης του αμερικανικού οίκου, που διατηρεί την «overweight» σύσταση για cash και εμπορεύματα.

Η διάθεση για ανάληψη πρόσθετου ρίσκου στις αγορές έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, μετά από την απότομη υποχώρηση εν μέσω της κρίσης που είχε ξεσπάσει στις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες, όπως σημειώνει στην ανάλυση στρατηγικής της, η Goldman Sachs.

O δείκτης ανάληψης ρίσκου (RAI) του οίκου βρίσκεται κοντά στα υψηλά έτους, με τις αγορές να τιμολογούν όλο και περισσότερο μια ήπια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με μια «ήπια προσγείωση» της οικονομίας, υποστηριζόμενο και από την αισιοδοξία σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης. Το ευρύ επενδυτικό κλίμα και η τοποθέτηση συνέχισαν να είναι πιο «bullish» μέχρι στιγμής, με τις ροές (παγκοσμίως) των μετοχικών funds να γίνονται θετικές. Η ψυχολογία των επενδυτών είναι πλέον πολύ πιο «bullish» από αυτά που υποδηλώνει η πορεία των οικονομικών δεδομένων, με τον δείκτη RAI να ξεπερνά τους δείκτες PMI μεταποίησης παγκοσμίως για το μεγαλύτερο τμήμα του τρέχοντος έτους, ενώ ακόμη και με την πρόσφατη αποδυνάμωση των παγκόσμιων δεικτών PMI υπηρεσιών, παραμένει το αυξημένο χάσμα μεταξύ των δύο.

Αυτή την εβδομάδα, η διάθεση για ανάληψη πρόσθετου ρίσκου άρχισε να παρουσιάζει σημάδια κορύφωσης λόγω των ασθενέστερων στοιχείων ανάπτυξης και της ανοδικής πίεσης στις αποδόσεις των ομολόγων, εν μέρει λόγω των ανησυχιών γύρω από τις κινήσεις του αμερικανικού Δημοσίου να πλημμυρίσει με κρατικούς τίτλους την αγορά και της υποβάθμισης από τον οίκο Fitch. Τα ακραία σημεία γύρω από την επενδυτική ψυχολογία υποδεικνύουν ένα κίνδυνο αντιστροφής - με τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα - να ενισχύουν τον κίνδυνο απογοήτευσης, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το σκηνικό του τελευταίου παρατεταμένου κύκλου αυξήσεων με δυνητικά «σοκ» ανάπτυξης και επιτοκίων.

Ωστόσο, ο δείκτης RAI της Goldman Sachs δίνει από μόνος του είναι ένα πολύ καλύτερο contrarian σήμα στο δρόμο προς τα κάτω. Από τα επίπεδα RAI χαμηλοτερα του -1,5, η ασυμμετρία για την ανάληψη υψηλότερου ρίσκου αυξάνεται με υψηλότερες μέσες αποδόσεις του S&P 500 και αναλογίες επιτυχίας θετικών αποδόσεων. Το overshooting (υπεραντίδραση) των επενδυτών και το πιο άμεσο «bearish mode» γίνεται πιο τάχιστα σε απότομες «risk off» περιόδους. Από τα αυξημένα επίπεδα - ειδικά γύρω από τα τρέχοντα 0,7 - 0,8 μονάδων - το σήμα είναι λιγότερο δυνατό. Μόνο σε επίπεδα RAI υψηλότερα και κοντά στο 1, η ασυμμετρία για την ανάληψη ρίσκου επιδεινώνεται – σε αυτήν την περίπτωση, οι μετέπειτα αποδόσεις των μετοχών, ειδικά βραχυπρόθεσμα, τείνουν να παίρνουν μια λοξή προς τα κάτω πορεία ενώ υπάρχει και ένα αυξημένος κίνδυνος βιαίων πτώσεων.

Από την άλλη, όπως επισημαίνει ο Christian Mueller-Glissmann, αναλυτής στρατηγικής της Goldman Sachs, η ανάληψη πρόσθετου ρίσκου μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω και να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μια παρατεταμένη περιόδο, εφόσον το μακροοικονομικό σκηνικό παραμένει υποστηρικτικό. «Πράγματι, εξετάζοντας προηγούμενες περιόδους κατά τις οποίες ο δείκτης RAI αυξήθηκε πάνω από τις 0,8 μονάδες βλέπουμε ότι οι μετοχές κινήθηκαν αρκετά καλά κατά μέσο όρο, τους επόμενους έξι έως δώδεκα μήνες, πιθανώς υποστηριζόμενες από τις συνεχιζόμενες ισχυρές μακροοικονομικές συνθήκες», σημειώνει ο ίδιος. Οι αποδόσεις έγιναν τελικά πιο επίπεδες δώδεκα μήνες αργότερα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο RAI υποχώρησε εκ νέου σε αρνητικό έδαφος, κάτι που συχνά επιβάρυνε τις αποδόσεις των μετοχών σε μια ακόμη πιο άμεση χρονικά περίοδο. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητη γύρω από την κορύφωση του RAI και συνήθως υποχώρουσε ένα χρόνο περίπου αργότερα, ή ακόμα και νωρίτερα, εάν ο RAI γινόταν αρνητικός.

Ο παράγοντας «RAI PC1: παγκόσμια ανάπτυξη», ο οποίος παρακολουθεί την τιμολόγηση της ανάπτυξης σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία, ήταν ο βασικός «μοχλός» πίσω από την ανάκαμψη της επενδυτικής ψυχολογίας στα υψηλότερου ρίσκου assets. Το RAI PC1 έχει μετατοπιστεί ουσιαστικά πιο μπροστά από τις εκπλήξεις στο μακροοικονομικό μέτωπο, στη βάση της βαθμολογίας MAP σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία έχει κινηθεί χαμηλότερα εξαιτίας των πιο αδύναμων στοιχείων μεταποίησης από την Κίνα και την Ευρώπη. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, ίσως χρειαστεί μια ισχυρότερη μακροοικονομική δυναμική για να στηρίξει την αισιοδοξία για την ανάπτυξη από εδώ και στο εξής.

Ταυτόχρονα, τα δεδομένα από την κατανάλωση και της αγοράς εργασίας αναμένεται να παραμείνουν σε μια ισχυρή βάση χωρίς να επιφυλάσσουν εκπλήξεις σχετικά με μια καθοδική τάση. Ωστόσο, η αισιοδοξία για την ανάπτυξη φαίνεται να έχει ήδη προεξοφλήσει ένα μεγάλο μέρος αυτών των βελτιωμένων προοπτικών, με την ομάδα στρατηγικής της Goldman Sachs στις ΗΠΑ να τονίζει πως μετά το απότομο «ράλι» στους «κυκλικούς» έναντι των «αμυντικών» τίτλων και με την υποχώρηση της αναπτυξιακής δυναμικής στο δεύτερο εξάμηνο οι κίνδυνοι στρέφονται προς τα κάτω.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο αμερικανικός οίκος διατηρεί μια ουδετερότητα στην κατανομή της, με «overweight» σύσταση σε cash και εμπορεύματα, «ουδέτερη» για τις μετοχές, τα εταιρικά και τα κρατικά ομόλογα (ομόλογα υψηλής απόδοσης, δομημένοι - συνθετικοί τίτλοι, μη εξασφαλισµένους και μείζονος προτεραιότητας τίτλους) και με μια αρκετά προσεκτική επιλεκτική διάθεση στην ανάληψη ενός πρόσθετου κυκλικού ρίσκου. «Ενώ μια «ήπια προσγείωση» με ομαλοποίηση του πληθωρισμού παραμένει το βασικό σενάριο των οικονομολόγων μας, αυτό φαίνεται να αντικατοπτρίζεται καλύτερα στο τι τιμολογούν πλέον οι αγορές και οι κίνδυνοι του τελευταίου κύκλου παραμένουν. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι οι μετοχές θα παραμείνουν κολλημένες στο «fat and flat» εύρος τους και πιστεύουμε ότι τα εταιρικά ομόλογα προσφέρουν μια σχετικά χαμηλή δυνατότητα αποδόσεων συνολικά έναντι του cash», αναφέρει ο επενδυτικός οίκος.

Στο πλαίσιο των μετοχών, οι αναλυτές προτιμούν «barbell» στρατηγικές που συνδυάζουν μια έκθεση σε μια υψηλότερη ποιότητα τίτλων, για παράδειγμα μετοχές με χαμηλούς όγκους, μετοχές με μια κυκλική και διαθρωτική υστέρηση στο σκέλος της ανάπτυξης, για παράδειγμα ευρωπαϊκές τράπεζες ή Russell 2000.

Με βάση τη βασική μακροοικονομική θέση της Goldman Sachs, οι αγορές θα πρέπει να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε καθεστώτα «Goldilocks» και «central bank put» στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αυτό αναμένεται να είναι πιο υποστηρικτικό για τα χαρτοφυλάκια 60 - 40 με τους κινδύνους σε αυτά κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες να έχουν μειωθεί. Εάν η ανάπτυξη της Κίνας και η παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα επιταχυνθούν στο δεύτερο μισό του έτους, μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε ένα καθεστώς «αναθέσμανσης», ειδικά με ακόμη πιο «σφιχτές» αγορές εργασίας και εμπορευμάτων - που θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ενός «balanced bear» εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί πιο επίμονα υψηλός. Ιστορικά στην ανάκαμψη των μετοχών ακολουθεί μια βίαιη πτώση στη βάση είτε ενός «hawkish» σοκ πολιτικής (1980 ή 1982) είτε ενός μεγάλου εξωγενούς «σοκ» ανάπτυξης που αποτέλεσαν τους βασικούς μοχλούς ενός «double dip».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider