Goldman Sachs: Πώς οι απεργίες στην Αυστραλία μπορούν να βάλουν «φωτιά» στις τιμές του φυσικού αερίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Πώς οι απεργίες στην Αυστραλία μπορούν να βάλουν «φωτιά» στις τιμές του φυσικού αερίου
Νέα εμπόδια στην πορεία αποκλιμάκωσης των επίμονα έντονων και υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, κυρίως στην Ευρωζώνη, φαίνεται πως βάζουν οι απεργίες σε τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία.

Νέα εμπόδια στην πορεία αποκλιμάκωσης των επίμονα έντονων και υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, κυρίως στην Ευρωζώνη, φαίνεται πως βάζουν οι πιθανές απεργίες σε τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία.

Ήδη το συμβόλαιο TTF (παράδοσης Σεπτεμβρίου) ξεπέρασε τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ως απάντηση στις αναφορές ότι οι απεργίες στην Αυστραλία θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυνητικά την εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην περιοχή North West Shelf (16 εκατ. τόνους ετησίως), αλλά και του υπαρκτού κινδύνου για απεργίες στο Wheatstone (8 εκατ. τόνους ετησίως) και Gorgon (16 εκατ. τόνους ετησίως). Να σημειωθεί πως αυτές οι εγκαταστάσεις αντιπροσωπεύουν συνολικά περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς LNG.

Σύμφωνα με τη Samantha Dart, επικεφαλής ανάλυσης της Goldman Sachs για το φυσικό αέριο, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη κάποια απεργιακή κινητοποίηση, δημιουργώντας έτσι την ευκαιρία στα εμπλεκόμενα μέρη να διαπραγματευτούν έναν τρόπο αποφυγής τυχόν ζημιών στις προμήθειες LNG, η κλίμακα των όγκων LNG που κινδυνεύει είναι σημαντική. Συγκεκριμένα, σε ένα σενάριο όπου πραγματοποιηθούν απεργίες και στις τρεις παραπάνω εγκαταστάσεις επηρεάζοντας σημαντικά τις εξαγωγές LNG για δύο μήνες, μια παρόμοια δηλαδή κατάσταση με αυτή στην πλωτή μονάδα παραγωγής LNG, Prelude, (συνέβη πέρυσι) η Dart εκτιμά ότι θα μειώσει τη διαθεσιμότητα LNG στη ΒΔ Ευρώπη, «σφίγγοντας» το ισοζύγιο κατά τρόπο ισοδύναμο με αυτό ενός (0,6 - 1,2 τυπική απόκλιση) ψυχρότερου, από τον μέσο όρο, χειμώνα.

Οι επιπτώσεις στις τιμές από τέτοιου είδους απεργίες θα αποτυπωθούν σχετικά σε όλο το μήκος της καμπύλης. Για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το TTF θα απομακρυνθεί από τη ζώνη υποκατάστασης του άνθρακα με αέριο (C2G), στα 50 ευρώ - τουλάχιστον - ανά μεγαβατώρα, ώστε να προσφέρει ένα κίνητρο για τη μείωση της καύσης αερίου, μετριάζοντας έτσι τον αρνητικό αντίκτυπο της χαμηλότερης προσφοράς LNG για την ενίσχυση των αποθηκών, με το «short covering» να υποστηρίζει πιθανότατα ακόμη πιο υψηλές τιμές φυσικού αερίου.

Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει επίσης ότι ένα τέτοιο «ράλι» τιμών θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της ζήτησης LNG στους πιο ευαίσθητους, ως προς τις τιμές, αγοραστές στην Ασία, βοηθώντας στη συγκράτηση των απωλειών εφοδιασμού LNG της Ευρώπης.

Επιπλέον, το risk premium για τα συμβόλαια TTF του χειμώνα θα αυξηθεί επίσης, καθώς θα απιατούνταν πλέον πολύ πιο ήπιες καιρικές επιπτώσεις ώστε οι αποθήκες να φτάσουν σε επίπεδα χαμηλότερα από το μέσο όρο μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2024. Αν και είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί, η Dart εκτιμά ότι ένα «ράλι» που θα οδηγήσει το σύμβόλαιο TTF του χειμώνα από τα 50 ευρώ ανά MWh, πριν από μια πιθανή απεργία στην Αυστραλία μέχρι την υποκατάσταση πετρελαίου στο εύρος των 68 ευρώ ανά MWh (πετρελαϊκό καύσιμο) έως των 97 ευρώ ανά MWh (προϊόντα απόσταξης - distillate fuels) θα ήταν πιθανό έως ότου εκτιμηθεί περισσότερο το πως θα κινηθούν οι καιρικές συνθήκες το χειμώνα, από τον Οκτώβριο.

Επιπλέον, τα χαμηλότερα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στα τέλη Μαρτίου του 2024, που θα προέκυπταν από έναν πιο δύσκολο χειμώνα, θα απαιτούσαν από τις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου να «εργαστούν» σκληρότερα ώστε να επαναφέρουν αυτά τα αποθέματα σε μια πλήρη κάλυψη. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω για να μειώσουν τη ζήτηση και να υπάρξει μια διαχείριση για την πλήρη κάλυψη των επίπέδων αποθήκευσης έως τα τέλη Οκτωβρίου του 2024, ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Ο Zongqiang Luo, αναλυτής της Rystad Energy, ανέφερε σε ενημερωτικό σημείωμα ότι η άνοδος της τιμής αντανακλά την πιθανότητα πραγματοποίησης της απεργίας, η οποία με τη σειρά της θα επηρεάσει τις προμήθειες LNG κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων κυμάτων καύσωνα παρά τα άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Η πιθανή απεργία θα ηγηθεί από τους Αυστραλούς εργαζομένους της Chevron και της Woodside Energy Group, η οποία μπορεί να διακόψει τη λειτουργία τεσσάρων εγκαταστάσεων LNG», σημείωσε ο Luo.

Ο ίδιος τόνισε ότι η προοπτική μιας απεργίας θα μπορούσε να διαταράξει περίπου το ήμισυ της εξαγωγικής ικανότητας LNG της Αυστραλίας και να ωθήσει πολλούς Ασιάτες αγοραστές να αναζητήσουν αλλού την προμήθεια φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η Κίνα και η Ιαπωνία, για παράδειγμα, αγόρασαν 26 εκατ. τόνους αυστραλιανού LNG το πρώτο εξάμηνο του έτους, κάτι που αντιστοιχεί σε επίπεδα υψηλότερα του 60% των εξαγωγών της χώρας κατά την περίοδο.

«Το επόμενο διάστημα, αναμένουμε ότι οι «bullish» προοπτικές για τις τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχιστούν με λιγότερες εισαγωγές LNG στην Ευρώπη, την προγραμματισμένη συντήρηση των υποθαλάσσιων αγωγών και τους συνεχείς καύσωνες σε πολλές περιοχές παγκοσμίως», κατέληξε ο Luo.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider