Πώς η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον MSCI Greece

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον MSCI Greece
Από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας περνάει η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η είσοδος στο «κλαμπ» των αναπτυγμένων αγορών, που καθίστανται εφικτή εντός του 2024 καθώς αποτελεί βασικό πυλώνα της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

Από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας περνάει η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η είσοδος στο «κλαμπ» των αναπτυγμένων αγορών, που καθίστανται εφικτή εντός του 2024 καθώς αποτελεί βασικό πυλώνα της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

Αυτή η εξέλιξη θα έχει σημαντικά οφέλη, όπως η βελτίωση της «φήμης» του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Ελλάδας διεθνώς, η ενίσχυση των διασυνοριακών επενδύσεων, η χαμηλότερη μεταβλητότητα της αγοράς και οι υψηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών, κάτι που συνεπάγεται ένα χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου για τις ελληνικές εισηγμένες.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Αϋφαντόπουλο, διαχειριστή χαρτοφυλακίων στην Iolcus Investments, τα τελευταία 25 χρόνια μόνο τρεις αγορές κατάφεραν να περάσουν το κατώφλι των αναπτυγμένων αγορών από την κατηγορία των αναδυόμενων - η Ελλάδα το 2001, το Ισραήλ το 2010 και η Πορτογαλία το 1997 - γεγονός που αποδεικνύει τη δυσκολία επίτευξης του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως η εγχώρια αγορά είχε υποβαθμιστεί από ανεπτυγμένη σε αναδυόμενη το 2013 και το 2015 από τους οίκους (index providers) MSCI και FTSE, λόγω της κρίσης χρέους.

Ωστόσο, η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου από την MSCI θα οδηγήσει σε μειωμένη παρουσία εισηγμένων εταιρειών στον MSCI Greece Standard, από δέκα (όντας μια αναδυόμενη αγορά) σε πέντε με βάση τις σημερινές αποτιμήσεις και τα αυστηρότερα κριτήρια μεγέθους (με το πέρασμα της εγχώριας αγοράς στο «χάρτη» των ανεπτυγμένων αγορών).

Η αγορά λοιπόν θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες απαιτήσεις που αφορούν τα μεγέθη της κεφαλαιοποίησης (συνολικής και ελεύθερης διασποράς) και της ρευστότητας. Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, η ετήσια μέση αξία συναλλαγών (δείκτης ATVR) στις μετοχές που ικανοποιούν τις προϋποθέσεις κεφαλαιοποίησης πρέπει να διαμορφώνεται στο 20% τουλάχιστον.

Όσον αφορά το μέγεθος κεφαλαιοποιήσεων, πρέπει τουλάχιστον πέντε εισηγμένες να πληρούν τα κριτήρια συνολικής και σταθμισμένης κεφαλαιοποίησης, που τοποθετούνται, από την MSCI στα 4,133 δισ. δολάρια και στα 2,066 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Φυσικά, αν και αυτό αποτελεί μια θεωρητική άσκηση, καθώς κανείς δε μπορεί να γνωρίζει τα επίπεδα που δύναται να φτάσουν οι συγκεκριμένοι τίτλοι μετά από ένα εύλογο βάθος χρόνου, και ειδικά υπό το πρίσμα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ωστόσο, αποκαλύπτει τη «μάχη» των κεφαλαιοποιήσεων που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών της εγχώριας αγοράς.

Συνεπώς και με τα σημερινά δεδομένα, οι πέντε εισηγμένες που δείχνουν να καλύπτουν τα παραπάνω κριτήρια, είναι ο ΟΤΕ με κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 5,907 δισ. ευρώ και σταθμισμένη στα 2,363 δισ. ευρώ, η Eurobank στα 5,763 δισ. ευρώ και σταθμισμένη στα 3,832 δισ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 5,684 δισ. ευρώ και 2,882 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση σε ελεύθερη διασπορά, με την Εθνική Τράπεζα να ακολουθεί στα 5,567 δισ. ευρώ και 3,318 δισ. ευρώ και τη Mytilineos να κλείνει την πεντάδα, με την κεφαλαιοποίησή της να φτάνει πλέον στα 5,107 δισ. ευρώ και τη σταθμισμένη στα 3,447 δισ. ευρώ.

Κάπως έτσι και με τα τωρινά δεδομένα, εκτός MSCI - υπό την προϋπόθεση ότι το Χρηματιστήριο θα αναβαθμίζονταν σε αναπτυγμένη αγορά - θα έμεναν η Τράπεζα Πειραιώς (4,206 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση - 2,271 δισ. σταθμισμένη), η ΔΕΗ (3,782 δισ. ευρώ - 2,114 δισ. σταθμισμένη), η Jumbo (3,540 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση - 2,854 δισ. σταθμισμένη), η Alpha Bank (3,59265 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση - 2,910 δισ. σταθμισμένη) και η Motor Oil (2,526 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση - 1,374 δισ. σταθμισμένη) , χωρίς ωστόσο να εγείρεται κάποιος έντονος προβληματισμός σχετικά με τις εκροές που θα υπάρξουν από τα passive funds στα emerging markets, την ίδια στιγμή που αναμένεται και μικρότερη βαρύτητα και στάθμιση του MSCI Greece Standard στον MSCI World (εντάσσονται 23 αναπτυγμένες αγορές) έναντι της παρουσίας στον MSCI EM.

Όπως αναφέρει στο insider.gr ο Κωνσταντίνος Αϋφαντόπουλος, «η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου σε ανεπτυγμένη αγορά (developed market status) θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για τις αποτιμήσεις των εγχώριων εισηγμένων. Ενδεικτικά, οι εταιρείες που βρίσκονται σε ανεπτυγμένες αγορές διαπραγματεύονται σε υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων από αντίστοιχες εταιρείες αναδυόμενων αγορών, με βάσει σημαντικούς δείκτες αποτίμησης όπως ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) ή προς λογιστικής αξία (P/BV)».

«Όσον αφορά στις εισροές - εκροές από επενδυτικά κεφάλαια, με βάσει κάποιους αρχικούς υπολογισμούς, αναμένουμε πως θα υπάρξουν εκροές από passive funds (παθητική διαχείριση) τα οποία διαχειρίζονται ETFs, καθώς ο δείκτης MSCI Greece θα περιλαμβάνει λιγότερες εταιρείες με δεδομένο τα αυστηρότερα κριτήρια των κεφαλαιοποιήσεων που απαιτούνται για την αναβάθμιση, αλλά οι εισροές από active funds (αμοιβαία κεφάλαια ενεργητικής διαχείρισης) που στην πλειοψηφία τους «ακολουθούν» τις ανεπτυγμένες θα υπερκαλύψουν τις «παθητικές» εκροές οδηγώντας τελικώς σε καθαρές εισροές για τις ελληνικές μετοχές».

Τα οφέλη για τον MSCI Greece από την ένταξη της Τράπεζας Πειραιώς

Αξίζει να επισημανθεί πως αλλαγές ως προς τη βαρύτητα και τη στάθμιση της εγχώριας αγοράς (μέσω της παρουσίας δέκα εισηγμένων εταιρείων στο δείκτη MSCI Greece Standard) στο δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών (EM), αναμένεται να επιφέρει η ένταξη της Τράπεζας Πειραιώς και η διαγραφή - υποβιβασμός της Τέρνα Ενεργειακής, μετά το τελευταίο (10 - 08 - 2023) rebalancing.

Όπως υπολογίζει η Morgan Stanley, η προσθήκη της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να αυξήσει τη στάθμιση της χώρας κατά 0,04% στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών, ενώ η υποβάθμιση της Τέρνα Ενεργειακής από τον MSCI Greece Standard στον Small Cap θα μειώσει τη στάθμιση της χώρας κατά 0,01%.

Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι οι αλλαγές θα αυξήσουν τη στάθμιση της χώρας στις αναδυόμενες αγορές στο 0,47% από 0,46% προηγουμένως, ενώ πιο σημαντική αναμένεται να είναι η αύξηση της στάθμισης στον δείκτη που αφορά την Αναδυόμενη Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και Αφρική - ΕEΜΕΑ, καθώς η «παρουσία» του εγχώριου δείκτη MSCI θα ενισχυθεί στο 3,8% από 3,6% προηγουμένως.

Οι εισροές από τα passive funds αναμένεται να προσεγγίσουν τα 168 εκατ. δολάρια (166 εκατ. δολάρια ανέμενε η M.S πριν το rebalancing) ή κάλυψη 13 ημερών (ημέρες συναλλαγών βάση της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας), σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, για την ένταξη της Πειραιώς.

Από την άλλη, οι εκροές από τη διαγραφή της Τέρνα Ενεργειακής από το δείκτη MSCI Greece Standard αναμένεται να φτάσουν τα 63 εκατ. δολάρια (64 εκατ. δολάρια ανέμενε η M.S πριν το rebalancing), ή κάλυψη συναλλαγών 18 ημερών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider