Wall Street: 2η διαδοχική εβδομάδα απωλειών για S&P 500 και Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: 2η διαδοχική εβδομάδα απωλειών για S&P 500 και Nasdaq
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,30% στις 35.286 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,11% στις 4.464 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 0,68% στις 13.644 μονάδες.

O Dow Jones ήταν ο μοναδικός «διασωθείς» τόσο της εβδομάδας (+0,7%), όσο και της σημερινής συνεδρίασης της Wall Street, η οποία ξεκίνησε στα «κόκκινα» όμως ολοκληρώθηκε με μεικτά πρόσημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,30% στις 35.286 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,11% στις 4.464 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 0,68% στις 13.644 μονάδες. Οι δύο τελευταίοι δείκτες μάλιστα, σε εβδομαδιαίο επίπεδο κατέγραψαν απώλειες 0,3% και 1,9%, αντίστοιχα. Πρόκειται για τη δεύτερη σερί «κόκκινή» τους εβδομάδα, κάτι που για τον Nasdaq δεν έχει ξανασυμβεί μέχρι στιγμής το 2023.

Οι επενδυτές είχαν πολλά να εξετάσουν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα: Από τον πληθωρισμό που «τσίμπησε» στο 3,2% αποθαρρύνοντας τους επενδυτές, ενόψει των επόμενων βημάτων της Fed για την καταπολέμηση στην άνοδο των τιμών, μέχρι τις ανακοινώσεις των επιχειρήσεων για τις τριμηνιαία οικονομικά μεγέθη τους.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,2% από 3% τον Ιούνιο ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,3%. Σε μηνιαίο επίπεδο έφτασε το 0,2%, όπως τον Ιούνιο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- σε ετήσιο επίπεδο άγγιξε το 4,7% από 4,8% τον Ιούνιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,2%, όπως τον Ιούνιο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Ο γενικός δείκτης (PPI) σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 0,8% από 0,1% τον Ιούλιο. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,1% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,2%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο του δείκτη από τον Ιανουάριο του 2023. Ο δομικός PPI -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 2,4%, όπως και τον Ιούνιο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 2,3%. Σε μηνιαίο επίπεδο ο δομικός PPI διαμορφώθηκε στο 0,3% από 0,1% τον Ιούνιο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 0,2%.

«Η αύξηση στις τιμές χονδρικής χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι η εξαρτώμενη από τα δεδομένα Fed δεν είναι έτοιμη να κηρύξει το τέλος στην εκστρατεία της για την καταπολέμησε του πληθωρισμού», δηλώνει ο Κουίνσι Κρόσμπι, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η σημερινή έκθεση προσφέρει στη "γερακίσια" πτέρυγα της Fed περισσότερο "καύσιμο" για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων» πρόσθεσε.

Eμπορεύματα

Την έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών «επισφράγισε» το πετρέλαιο την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στον περιορισμό των προμηθειών ως αποτέλεσμα των περικοπών που είχαν ανακοινωθεί από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Πιο αναλυτικά, το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε 0,5%, φθάνοντας τα 83,19 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, με κέρδη 0,5% για την εβδομάδα. Το Βrent παράδοσης Οκτωβρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, κέρδισε 0,5%, για να διαμορφωθεί στα 86,81 δολάρια το βαρέλι στην ICE Futures Europe, με εβδομαδιαία άνοδο 0,7%. Η βενζίνη παράδοσης Σεπτεμβρίου έκανε άλμα 2,1% στα 2,965 δολάρια το γαλόνι, σημειώνοντας εβδομαδιαία κέρδη 6,5%. Το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε 1% στα 3,122 δολάρια το γαλόνι, αλλά «έσωσε» την εβδομάδα με άνοδο 1,9%. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Σεπτεμβρίου ισχυροποιήθηκε 0,3% στα 2,77 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 7,5%.

Ο χρυσός έκλεισε οριακά πτωτικά και την Παρασκευή κάνοντας 4 τις συνεχόμενες συνεδριάσεις απωλειών, με τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως και το ισχυρότερο δολάριο των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες να ασκούν πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο. Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 0,1%, στα 1.946,60 δολάρια ανά ουγγιά στην Comex, στην χειρότερη εβδομάδα του από τις 23 Ιουνίου με απώλειες 1,5%. Το ασήμι παράδοσης Σεπτεμβρίου διολίσθησε 0,3% στα 22,74 δολάρια ανά ουγγιά, καταγράφοντας πτώση 4,1% στην εβδομάδα. Το παλλάδιο παράδοσης Σεπτεμβρίου κέρδισε 0,3%, στα 1.309 δολάρια ανά ουγγιά, με άνοδο 3,5% για την εβδομάδα ενώ η πλατίνα παράδοσης Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 918 δολάρια ανά ουγγιά με εβδομαδιαίες απώλειες 1,5%. Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Σεπτεμβρίου απώλεσε 1,2%, στα 3,72 δολάρια ανά λίβρα, με απώλειες 3,8% για την εβδομάδα μέχρι σήμερα, στη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε 12 Μαΐου.

Επιχειρηματικά νέα

Το αμερικανικό επενδυτικό fund KKR κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας για να συμπεριλάβει την κυβέρνηση στην προσφορά της ύψους 23 δισ. ευρώ, για το δίκτυο της Telecom Italia, καθώς η Ρώμη πιέζει να διατηρήσει κάποια εποπτεία επί ενός περιουσιακού στοιχείου που θεωρεί στρατηγικό. Όπως ανέφερε το Bloomberg, μεταξύ της εταιρείας και του ιταλικού ΥΠΟΙΚ υπεγράφη συμφωνητικό που θα μπορούσε να δώσει στο ιταλικό υπουργείο Οικονομικών ποσοστό έως και 20% στην επιχείρηση δικτύου του πρώην τηλεφωνικού μονοπωλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Οι όροι της προσφοράς της Telecom Italia «προβλέπουν αποφασιστικό ρόλο για την κυβέρνηση στον καθορισμό των στρατηγικών επιλογών», ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας. Πρόκειται για τη δεύτερη σημαντική οικονομική κίνηση από την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, μετά την επιβολή ενός αιφνιδιαστικού έκτακτου φόρου στις τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κλείσιμο της εβδομάδας στο «κόκκινο» για τις ευρωαγορές - «Άλμα» 4,7% για την UBS

Ισχυρή διόρθωση και «κόκκινος» Αύγουστος στο Χρηματιστήριο

Νέο «καμπανάκι» για την AI: «Υπερβολική η σιγουριά αγορών και επενδυτών»

gazzetta
gazzetta reader insider insider