Ισχυρή διόρθωση και «κόκκινος» Αύγουστος στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή διόρθωση και «κόκκινος» Αύγουστος στο Χρηματιστήριο
Απώλειες 3,64% καταγράφει μέχρι στιγμής ο Γενικός Δείκτης για το μήνα Αύγουστο. Ισχυρές απώλειες για ΕΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco και ΔΕΗ.

Κάποια στιγμή θα γινόταν και αυτό μετά από μια τόσο μεγάλη υπεραπόδοση της αγοράς...! Η διόρθωση που αναζητούσαν πολλοί για να επιβιβαστούν στο τρένο της ανόδου του ΧΑ ήρθε και μάλιστα σε ένα αρκετά δύσκολο, λόγω απουσίας αρκετών δυνατών χεριών της αγοράς για ανάπαυλη λόγω Αυγούστου. Κάπως έτσι αρκετοί βραχυπρόθεσμοι έσπευσαν να κατοχυρώσουν κέρδη και με την απουσία αγοραστών βύθισαν αρκετά βίαια σε χαμηλότερα επίπεδα την αγορά.

Η άποψη του βρετανικού οίκου της Barclays, ότι δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η άμεση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, ενέτεινε το αίσθημα νευρικότητας και της αβεβαιότητας για τους επενδυτές, πυροδοτώντας ακόμη μεγαλύτερο κύμα πωλήσεων.

Η Τέρνα Ενεργειακή βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών όπως και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που μάζεψε προς το τέλος λόγω πιθανής ενεργοποίησης αγοράς ιδίων, ενώ προς τις δημοπρασίες ακολούθησε και η Εθνική Τράπεζα με απώλειες που ξεπέρασαν το 4%.

Βαριές απώλειες κατέγραψαν επίσης και τα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου, αλλά και η ΔΕΗ που στις δημοπρασίες κατάφερε να σώσει τα προσχήματα κλείνοντας στα 9,90 ευρώ. Παράλληλα, ο τζίρος ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ και πλέον μένει να φανεί αν από την επόμενη εβδομάδα και κυρίως μετά το πέρασα του Δεκαπεντάγουστου, θα καταφέρει η αγορά να ανακτήσει τις 1.300 μονάδες για να κυνηγήσει τις 1.330 - 1.350 και 1.375 μονάδες.

Το θετικό στην ευρύτερη «κόκκινη» συνεδρίαση είναι πως βρήκαν αντανακλαστικά πέριξ των 1.280 μονάδων καθώς η διάσπαση του συγκεκριμένου επιπέδου θα οδηγούσε αρκετά χαμηλότερα την αγορά.

Ο Πέτρος Στεριώτης Διευθύνων Σύμβουλος Κυπριακής ΕΠΕΥ, ανέφερε πως «ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ «καλόμαθε» τους επενδυτές λιανικής, μερικοί εκ των οποίων εκφράζουν κάποια «απογοήτευση» λόγω του ότι αυτός δεν καταγράφει νέα υψηλά σε καθημερινή βάση. Εντούτοις, η γενική τάση του ΓΔ παραμένει ανοδική, παρά το γεγονός ότι αυτός μοιάζει «κορεσμένος» - και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη- στα υψηλά δεκαετίας. Τεχνικά, η ανοδική γραμμή τάσης που συνδέει τα τοπικά χαμηλά από τον Μάρτιο και εντεύθεν παραμένει σε ισχύ. «Alarm» θα χτυπήσει σε περίπτωση εβδομαδιαίου κλεισίματος χαμηλότερα από τις 1.280 μονάδες. Μεγαλύτερες οι «συγκινήσεις» στον Τραπεζικό Δείκτη, με το επίπεδο-κλειδί να βρίσκεται στις 1.040 και ενώ ο παραβολικός SAR έδωσε «έξοδο κόπωσης» πριν λίγες συνεδριάσεις.

Στη σημερινή συνεδρίαση οι αγοραστές δεν έδειξαν σημάδια αντίδραση πέρα από τα χαμηλά που έφτασε η αγορά, με τους βραχυπρόθεσμους να παίρνουν πρωτοβουλίες και με ένα αρκετά άτσαλο profit taking να στέλνουν ήδη από τις πρώτες ώρες την αγορά χαμηλότερα από τις 1.300 μονάδες, η διάσπαση των οποίων έφερε μεγαλύτερη νευρικότητα και πίεση και σε άλλους επενδυτές να κατοχυρώσουν κέρδη.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,01% στις 1.286,86 μονάδες με απώλεια 26,34 μονάδων και τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 2,07% στις 3.109,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διολίσθησε κατά 2,84% στις 1.049,46 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ πιέστηκε αρκετά στο τέλος υποχωρώντας κατά 4,04% στα 6,086 ευρώ, με την Alpha Bank στο -2,98% και τα 1,5295 ευρώ και την Πειραιώς στο -2,77% και τα 3,364 ευρώ. Διασώθηκε μερικώς η Eurobank με απώλειες 1,71% στα 1,553 ευρώ.

Παράλληλα, ισχυρό ξεφόρτωμα στην Τέρνα Ενεργειακή που έχασε και τα 17 ευρώ στα 16,60 ευρώ, υπό το βάρος της εξόδου από τον MSCI και τη μη συμφωνίας εξαγοράς.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν η ΔΕΗ (-3,32%) στα 9,90 ευρώ, η Ελλάκτωρ (-4,65%) στα 2,46 ευρώ, η Τιτάν (-3,03%) στα 18,54 ευρώ και η Viohalco (-3,22%) στα 6,32 ευρώ.

Στα υπόλοιπα, απώλειες 2,51% για τη Μυτιληναίος χάνοντας και αυτή τα 36 ευρώ, ενώ υψηλότερα του 1% ήταν οι απώλειες για Jumbo, Lamda, Autohellas.

Και όμως από αυτό το κόκκινο σκηνικό κατάφερε να διασωθεί η Aegean κλείνοντας σταθερά στα 12,70 ευρώ...!

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ΑΒΑΞ (-4,04%), Intracom (-4,14%), Τεχνική Ολυμπιακή (-4,95%), και Φουρλής (-3,58%) πιέστηκαν, ενώ όλα τα mid caps έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Barclays: Δεν είναι δεδομένη η άμεση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα

Τράπεζες: Κατά περίπου 3 δισ. ευρώ αύξησαν τα εξυπηρετούμενα δάνεια – Μικρές οι νέες εισροές στα NPEs 

Morgan Stanley: Τα οφέλη για τον MSCI Greece από την ένταξη της Τράπεζας Πειραιώς

gazzetta
gazzetta reader insider insider