Barclays: Δεν είναι δεδομένη η άμεση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Barclays: Δεν είναι δεδομένη η άμεση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα
Στο κρίσιμο ζήτημα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τους ισχυρούς οίκους αξιολόγησης, επανέρχεται η Barclays, θέτοντας μια διαφορετική οπτική γύρω από το χρονικό διάστημα επίτευξης του συγκεκριμένου στόχου.

Στο κρίσιμο ζήτημα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τους ισχυρούς οίκους αξιολόγησης, επανέρχεται η Barclays, θέτοντας μια διαφορετική οπτική γύρω από το χρονικό ορίζοντα επίτευξης του συγκεκριμένου στόχου.

Όπως σημειώνει ο βρετανικός οίκος, η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από την Scope Ratings την περασμένη Παρασκευή έστρεψε εκ νέου τα βλέμματα στο ενδεχόμενο να επιστρέψει η Ελλάδα το καθεστώς του investment grade από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης.

Η DBRS θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 8 Σεπτεμβρίου (BB (high) - σταθερό outlook), με τη Moody's να ακολουθεί στις 15 Σεπτεμβρίου («Ba3» - θετικό outlook), τη Standard & Poor's στις 20 Οκτωβρίου («BB+» - θετικό outlook) και τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου («BB+» - σταθερό outlook).

Σαφώς, οι αξιολογήσεις από τη Standard & Poor's και τη Fitch θα είναι αναμφισβήτητα οι πιο κρίσιμες για τις αγορές, δεδομένου ότι αυτοί οι οίκοι αξιολογούν επί του παρόντος την Ελλάδα, μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική και τείνουν να λαμβάνονται υπόψη παράλληλα με τη Moody's (που αξιολογεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική) στους βασικούς δείκτες ομολόγων, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Ωστόσο, οι επικείμενες αναβαθμίσεις από αυτούς τους οίκους, δεν είναι εντελώς δεδομένες, σύμφωνα με τη Barclays, καθώς το θετικό outlook που δίνει η Standard & Poor's θα βρίσκεται σε ισχύ μόλις έξι μήνες (έως τον Οκτώβριο) μετά τη σχετική αναβάθμιση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο - και οι οίκοι αξιολόγησης συχνά προτιμούν να διατηρούν μια στάση αναμονής για έναν χρόνο ή περισσότερο αφού ορίσουν ένα θετικό outlook και προτού κινηθούν προς μια αναβάθμιση, ενώ οι προοπτικές που δίνει η Fitch είναι σταθερές.

Παρ'όλα αυτά, η Barclays εκτιμά ότι η ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών της εγχώριας οικονομίας και το φιλικό προς την αγορά εκλογικό αποτέλεσμα βάζουν επί τάπητος στο τραπέζι την πιθανότητα αναβαθμίσεων στις προσεχείς αξιολογήσεις.

Να σημειωθεί πως σε επίπεδο αγορών - διαχειριστών, στον κλάδο των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κυριαρχούν οι τρεις μεγάλοι οίκοι - Moody's, Standard & Poor's και Fitch - οι οποίοι ελέγχουν το 95%, με τη Moody's και τη Standard & Poor's να καλύπτουν το 80% της διεθνούς αγοράς και τη Fitch το 15%.

Η Scope στηρίχθηκε σε τρεις βασικούς άξονες προκειμένου να δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα:

- Στη διατήρηση της στήριξης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αντανακλώντας τις αλλαγές μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού για τη στήριξη των ευάλωτων κρατών μελών της Ευρωζώνης μέσω παρεμβάσεων τόσο στο πεδίο της νομισματικής όσο στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής. Τα μέτρα της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με την έγκριση του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 30,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, παράλληλα με τη δυνατότητα μιας περαιτέρω μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης του χρέους, καταδεικνύουν ένα πιο διαρκές ευρωπαϊκό «backstop» («δίχτυ ασφαλείας») πέρα από τις πρόσφατες κρίσεις, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα του χρέους και δημιουργώντας έναν δημοσιονομικό χώρο για την κυβέρνηση στο να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις.

- Στη σταθερή τροχιά μείωσης του δημοσίου χρέους (στη βάση του υψηλού πληθωρισμού, της οικονομικής ανάπτυξης, του χαμηλού μέσου κόστους δανεισμού, και της επίτευξης πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων) το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στο 160,7 % του ΑΕΠ στα τέλη του 2023, (χαμηλότερο κατά 46 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το υψηλό του 2020) και στο 141,6% το 2028, που θα αποτελέσει και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.

- Στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιόρισαν ουσιαστικά τους υψηλούς δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων και ουσιαστικά ενίσχυσαν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος παράλληλα με τις πολιτικές που ευθυγραμμίζονται με τη χρηματοδότηση του RRF που κινητοποιεί ένα μεγάλο φάσμα επενδύσεων, ενισχύοντας παράλληλα την ανάκαμψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider