Πετρέλαιο: «Εκτόξευση» σε υψηλό 10 μηνών με... «άρωμα» Σαουδικής Αραβίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: «Εκτόξευση» σε υψηλό 10 μηνών με... «άρωμα» Σαουδικής Αραβίας
«Εκτίναξη» στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022 γνώρισαν τα συμβόλαια του πετρελαίου την Τρίτη.

«Εκτίναξη» στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022 γνώρισαν τα συμβόλαια του πετρελαίου την Τρίτη μετά από την είδηση ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία αποφάσισαν να παρατείνουν τις περικοπές παραγωγής τους μέχρι το τέλος του έτους.

«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί καθώς οι επενδυτές έχουν λάβει το μήνυμα δυνατά και ξεκάθαρα ότι ο OPEC+ δεν έχει διάθεση να χαλαρώσει την προσφορά σύντομα», είπε στο Marketwatch ο Naeem Aslam, επικεφαλής επενδύσεων στη Zaye Capital Markets, σε σχόλιο μέσω email.

Πιο αναλυτικά, η Σαουδική Αραβία θα διατηρήσει ως τα τέλη του έτους τις περικοπές κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, που ξεκίνησε τον Ιούλιο, ενώ όπως σημειώνει το CNBC, σε περικοπές αντίστοιχου μεγέθους προχώρησαν και άλλα κράτη-μέλη του σχήματος OPEC+, με στόχο την στήριξη των τιμών του πετρελαίου σε μία περίοδο ανησυχίας αναφορικά με τη ζήτηση εξαιτίας των δυσοίωνων εκτιμήσεων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

«Η παραγωγή του βασιλείου για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα ανέλθει σε περίπου εννέα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως», διευκρίνισε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του. Επισήμως, η Σαουδική Αραβία έχει τη δυνατότητα εξόρυξης 12 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.

Σύμφωνα με το Ριάντ, η στρατηγική αυτή «θα επανεξετάζεται κάθε μήνα» ώστε να αποφασίζεται αν θα αυξηθεί η παραγωγή ή θα επιβληθούν νέες μειώσεις. Στόχος της είναι «να στηριχθούν η σταθερότητα και η ισορροπία στις πετρελαϊκές αγορές».

Το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 1,14 δολάρια ή 1,3%, στα 86,69 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Οι τιμές με βάση το συμβόλαιο του πρώτου μήνα έληξαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου, δείχνουν τα στοιχεία της FactSet.

Το brent παράδοσης Νοεμβρίου πρόσθεσε 1,04 δολάρια ή 1,2%, κλείνοντας στα 90,04 δολάρια το βαρέλι στην ICE Futures Europe, το υψηλότερο από τις 16 Νοεμβρίου.

Η βενζίνη παράδοσης Οκτωβρίου έχασε 0,4% στα 2,58 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Οκτωβρίου κέρδισε 3,7% στα 3,22 δολάρια το γαλόνι.

Το φυσικό αέριο στα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 2,58 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, μειωμένο κατά 6,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Στο χαμηλότερο επίπεδο μιας εβδομάδας λόγω του ισχυρού δολαρίου

Πετρέλαιο: Η Σ. Αραβία παρατείνει τις περικοπές - Στα 90 δολάρια το Brent για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο

Ευρωαγορές: Απώλειες υπό το βάρος πληθωριστικών προσδοκιών και PMI

gazzetta
gazzetta reader insider insider